puree - 3280 przepisów (strona:63/219)

Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień) 198

szklanki mąki (pół na pół zwykła pszenna i pełnoziarnista) - 1,5 szklanki mleka (najlepiej roślinnego np. kokosowego lub sojowego) - 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego - 0,5 szklanki puree jabłkowego (zblendowane 2 małe jabłka) - 3/4 szklanki ksylitolu (lub innego słodzidła) - u nas ksylitol z BadaPak.pl - 1/3 szklanki kakao - 1 łyżka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka olejku waniliowego - szczypta soli Dietetyczny krem(...)miski przesiewamy mąki, ksylitol, kakao, sodę oczyszczoną oraz sól. Mieszamy dokładnie. 2. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre - mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy. 3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około

two broke sisters
Wołowina duszona w piwie z ziemniaczano-chrzanowym puree. 150

drogie w polskich warunkach mięso oddało nam wszystko, co ma najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach(...)Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa (około 2 godzin). W przypadku wolnowara 4 - 6 godzin na high lub 6 - 8 na low. Ziemniaki ugotować, dodać pozostałe składniki puree i utłuc lub zmiksować

zadanie-gotowanie
Combry jagnięce w winnej marynacie 149

Szukacie nowych smaków i pragniecie urozmaicić swoją kuchnię na święta? Mam coś w sam raz! Winny comber jagnięcy z ziemniaczanym puree i marynowanym burakiem. Składniki proste - smak wspaniały. Zajakwę na combry złapałam od Magdy Klimczak po ostatnim wspólnym gotowaniu w Book&Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki(...)Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym

Spektrum Smaku
Babka dyniowa z jabłkami 252

klarowanego 1 szklanka mąki kokosowej 1 szklanka wody 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju (jakikolwiek roślinny; u mnie pół na pół kokosowy z oliwą z oliwek) 190-200 g puree z dyni 1/2 + 1/3 szklanki słodzidła (u mnie eytrol)   Przygotowanie: Zaczynamy od obrania i dość drobnego pokrojenia jabłek (ale nie na małą miazgę ;)). Na patelnię wrzucamy 5 łyżek masła(...)odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za masę na ciacho – prościej już nie można go zrobić. Do jednej miski wsypujemy, wbijamy i wlewamy: mąkę kokosową, wodę, jajka, olej, puree z dyni i 1/3 szklanki słodzidła, możemy też dodać cynamonu do smaku :) Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ładnie się połączą. Masę odstawiamy na 5 minut i po tym czasie znowu

Jak gotować i nie zwariować
Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 150

dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie twardawa. Jednak smak wynagradzał wszystko - ta soczystość! Towarzystwo(...)polenty bardzo mnie zaintrygowało, bo rzadko się zdarza, aby restauracja bazowała na niej przy drugim daniu - świetny kierunek kulinarny! A do tego puree selerowe i sos na bazie cydru - czegóż chcieć wiecej? Na deser skosztowałam domowej szarlotki z kleksem śmietany Ciasto p rzygotowywane na miejscu w lokalu, rywalizowało smakiem z moj ą ulubioną szarlotką, pieczon ą przez moją Rodzicielk

Grunt to przepis!
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 176

łyżki siemienia lnianego - 6 łyżek letniej wody - 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się jednak sojowe) - 2 łyżki octu - 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można dać mniej) - 1 szklanka puree z buraka - 1/2 szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa(...)tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować aż do miękkości. Odlać wodę i zblendować na puree. 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 3. Zmielić siemię lniane (można także kupić gotowe) 4. Zmieszać mielone siemię lniane z wodą i czekać aż zgęstnieje. 5. Połączyć dokładnie wszystkie suche

Pland based fille
Brzoskwiniowy orzechowiec 204

lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia. Syrop brzoskwiniowy i wodę zagotować, rozpuścić obie galaretki, odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 124

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier.  Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować. 3. W tym czasie buraki blendujemy z mlekiem sojowym - czyli robimy puree buraczane. Nie dolewamy od razu całego mleka - zobaczmy, jak gęste/luźne jest nasze ciasto i ewentualnie później dolewajmy.  4. Gotowe odstane drożdże wlewamy do miski, dodajemy olej, sól(...)oraz przesiewamy mąkę. Na koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło. 5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy

Bananowe Pole
Odkrywamy sekrety dyni 172

beż / brąz. Owoce mogą ważyć od 7 do kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu kilogramów. Nie nadaje się do pieczenia, gdyż miąższ jest dosyć wilgotny (nie jest też więc najlepsza na puree). Za to idealna będzie do wszelakich zup czy np. do wyciskania z niej soku (jeśli jesteście zwolennikami świeżych, warzywnych soków, to jak najbardziej Wam tę dyniową opcję polecam(...)gniazdo nasienne i takie też pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy oczyszczaniu jej. To dynia uniwersalna, która nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, przygotowania z niej puree, czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak.  To by było na tyle. Ale się rozpisałam... :) Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam trochę najgłębszych sekretów dyni. Na razie dobranoc, dyniowych snów

Smiling Shrimp
Placuszki z fasoli z dynią 109

wykonanie zdrowszej wersji pancakes'ów. Mój instynkt kulinarny podpowiedział mi, żebym zastąpiła mąkę fasolą i tak też oto zrobiłam. Dodatkowo postanowiłam skorzystać ze zrobionego przeze mnie wcześniej dyniowego  puree z tego przepisu . I takim sposobem, w efekcie moich kulinarnych wariacji, powstały pyszne, dyniowe placuszki z fasoli. Prz okazji sprawiły się one także jako Mikołajkowy prezent dla mojej rodziny. Zapraszam(...)orzechy do posypania- wersja na słodko  wędlina, bądź łosoś z kozim serkiem i awokado- wersja wytrawna Przygotowanie: Zalej siemię lniane wrzątkiem. Wrzuć do miski przestudzone siemię lniane, jajka, puree i dopraw. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki blenderem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Smaż na małym ogniu. Dodaj dodatki. Rozkoszuj się smakiem swoich pancakes'ów. :) Wartości odżywcze placuszków (z całego

Smiling Shrimp
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 158

szklanka łuskanych pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanych pestek dyni  1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki puree z dyni z  tego przepisu 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek  Dodatkowo: opakowanie białego serka(...)orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C

Smiling Shrimp
Makaron z brokułami i serem pleśniowym 267

brokuła odrywamy różyczki wielkości około 3 cm (potrzebujemy ok.250 g) i gotujemy przez 5 minut na parze lub w wodzie. Osuszamy brokuła i blendujemy w malakserze na gładkie puree. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś(...)czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy makaron jest gotowy, odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Post Makaron z brokułami i serem pleśniowym pochodzi

Poezja smaku
Zapiekanka z mięsem mielonym 146

solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat, majeranek mieszamy i wyłączamy palnik. 3. Z ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając(...)nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki 122

miękkości.Ugnieść je i doprawić solą i czarnym pieprzem. Marchewki zetrzeć i usmażyć na oliwie rozgrzanej na patelni, aż marchewka zmieni kolor na żółty. Do głębszego naczynia najpierw włożyć puree z ziemniaków, wyrównać łyżką, a potem wyłożyć marchewkę i znowu wyrównać. Zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać wszystko jogurtem. Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać(...)paprykę i od razu zdjąć z ognia. Na jogurt wlać sos. Artykuł PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
PATATES PÜRESİ, czyli puree ziemniaczane 91

Puree ziemniaczane. Dla Polaków nie jest to egzotyczna potrawa Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 kg ziemniaków ½ szklanki mleka sól 2 łyżki masła Przygotowanie Obrać i umyć ziemniaki i potem ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc. Dodać masło i wlać mleko. Doprawić solą. Artykuł PATATES PÜRESİ, czyli puree ziemniaczane pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy