puree - 3280 przepisów (strona:60/219)

Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 148

pokrojone, 3-4 ząbków czosnku , 1 łyżeczka kuminu,  1 łyżeczka mielonej kolendry, sól i pieprz do smaku , 1 łyżka świeżo utartego imbiru, 2-3 łyżek koncentratu pomidorowego lub puree pomidorowego, 1 łyżka oleju , 1/4 łyżeczki płatków chili , do podania: natka pietruszki , jogurt grecki ,  Wykonanie: W sporym garnku rozgrzać olej i na małym ogniu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę(...)przypraw zaczną się wydobywać aromatyczne zapachy. Marchew obrać , opłukać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobno pokroić , a następnie dodać do garnka wraz z soczewicą i puree pomidorowym. Wszystko dokładnie zamieszać i zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie ok 20 minut. Kiedy zupa będzie już ugotowana doprawić do smaku pieprzem, solą i podzielić

Aromatyczne Podróże
Ciasto z dyni 116

Ciasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej  250 g puree dyniowego  4 jajka 200 g cukru  3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki sody  spora szczypta soli  200 g roztopionej margaryny  2-3  łyżki soku ze świeżo wyciśniętej  pomarańczy skórka pomarańczowa może być(...)wyciśnięty sok z pomarańczy .Delikatnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę,przyprawy,proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy.  Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą.  Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony,  w temperaturze 180 stopni

Aromatyczne Podróże
Ciasteczka owsiane z dynią 100

górskich  łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu   szczypta soli  1/2 kostki  margaryny  1/2 szkl. cukru białego  1/2 szkl. cukru brązowego  1 szkl. puree z dyni  1  jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich  3/4 szkl. rodzynek  Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką  margarynę  utrzeć(...)cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec 15-20 minut w temp. 180 stopniach.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 201

goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo wilgotne. Dosłownie rozpływało się w ustach. Dodatkowo jeszcze zrobiłam sos waniliowy, który wspaniale tu pasował. Ciasto polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić(...)ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno) 80 g rozpuszczonego masła 300 g puree z gruszek z kompotu mocno odcedzonego 1-1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników (lub przyprawy do szarlotki Kamis) Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe 136

nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie. To ciacho warto zrobić! Składniki – pół szklanki dyniowego puree – instrukcja jak zrobić – 2 jajka – pół szklanki oleju – szklanka mąki – pół szklanki brązowego cukru – łyżeczka proszku do pieczenia – pół łyżeczki sody – łyżeczka cynamonu(...)szczypta soli – polewa/czekolada do polania Puree z dyni, jajka i olej umieściłam w jednym naczyniu, zmiksowałam do uzyskania jednolitej konsystencji. W drugim naczyniu umieściłam wszystkie suche składniki, a następnie stopniowo dodawałam je do mokrych składników. Miksowałam kilka minut do powstania pęcherzyków. Gotową masę wylałam w formę wyłożoną papierem. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka

Kuchnia Bazylii
Budyń z dyni 206

Składniki na budyń: 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki miodu/cukru kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej szczypta gałki muszkatołowej, lub cynamonu Przygotowanie budyniu: Do rondelka wlewamy szklankę mleka i dodajemy puree z dyni, mieszamy i gotujemy. W pozostałym mleku ( pół szklanki ) mieszamy mąkę ziemniaczaną, gałkę i miód. Teraz postępujemy jak przy gotowaniu tradycyjnego budyniu. Na wrzącą mieszankę

NiePieprz.pl
Malinowe ptysie z różowym lukrem 138

siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz zmiksowane i przetarte przez sitko puree z malin.   Ostudzone

Nastoletnie Wypiekanie
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 153

wczorajszych ziemniaków - całych lub puree - możemy przygotować smaczne kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów. Delikatne, niezwykle miękkie i pyszne! Składniki: 0,5kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 100g suszonych pomidorów 0,5 łyżeczki pieprzu panierka 1 jajko surowe 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Ziemniaki rozbijamy tłuczkiem na puree, dodajemy pocięte w paski suszone pomidory, pieprz i jajko. Zagniatamy

Gotowanie i blogowanie
Sernik brzoskwiniowy na zimno 147

serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zmiksować na puree. 3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (2 łyżki), odstawić na 10 minut. 4. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się(...)żadnych grudek. 5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać na biszkopty. Odłożyć do lodówki do stężenia. 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 3 dojrzałe brzoskwinie około 150-200 g malin Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia

Moja Galeria Smaku
Sarna z puree kurkowym skąpana w czerwonym winie 136

ogniu dodając najpierw masło i gdy grzyby puszczą sok dodajemy troche wody. Gotujemy do czasu  aż będą miękkie. Odcedzamy i blendujemy. Następnie  przed samym podaniem sarny podgrzewamy puree dodając troszkę masła soli i pieprzu mieszając w rondelku. Sarnine wyciągamy i płuczemy Następnie oprószyć musimy naszą mieszanką z moździerza Rozgrzewamy patelnie ze smalcem gęsim I Smażymy filety około(...)stron. Następnie podlewamy winem i kąpiemy naszą dziczyzne do czasu aż wino wyparuje. Wyciągamy filety i kładziemy na deskę musi odpocząć  5 minut. W między czasie wracamy do puree . Smacznego

Viola cooks with passion
ZAPIEKANKA Z SOCZEWICĄ I PUREE ZIEMNIACZANYM 161

łyżeczki mielonego kuminu  łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól  pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków ( ok 500 g) 1 łyża masła  1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej  dodatkowo: ser kozi dojrzewający Opłukaną i odcedzoną soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy(...)mielone. Do osolonej wody dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Tłuczemy, dodajemy masło i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Do naczynia żaroodpornego wykładamy soczewicę z mięsem na wierzchu układamy puree  i układamy plastry sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy  40 minut bez przykrycia. Ziemniaki i ser pięknie się zarumienią Smacznego

KuchcikoweLove
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 171

tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający obiad. A czy istnieje bardziej rozgrzewające danie od zapiekanki pasterskiej? :) Aromatyczne nadzienie przykryte puszystym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i ostrych przypraw. Kilka kęsów tej pysznej potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła

Mienta blog
Marrchewkowo-bananowe muffiny (bez jajek, bez mleka, bez glutenu) 158

mokre, tj. nasionka chia, olej rzepakowy i zblendowaną kaszę. W oddzielnej misce wymieszać składniki suche: mąkę kukurydzianą, sodę, cukier trzcinowy, imbir, chilli i szczyptę soli. Banany zblendować na gładkie puree.  Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi dodając bananowe puree i niewielką ilość wody. Ciasto powinno wyjść gęste.  Do foremek na muffinki nakładać po łyżce ciasta. Piec przez

Kuchnia Ellie
Porzeczkowa Panna cotta w pucharkach 137

formy keksówki i opierając o jej ścianki (patrz zdjęcie).     Mus z czarnej porzeczki:  Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Czarne porzeczki zmiksować na puree i połączyć z galaretką (kilka łyżek musu odstawić na bok). Mus wyłożyć na pannę cottę. Desery ponownie schłodzić do stężenia, tym razem już normalnie- pionowo.     Bitą śmietanę(...)ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i kilka łyżek odstawionego puree z porzeczek.   Pannę cottę udekorować różową bitą śmietaną i udekorować czarnymi porzeczkami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Jak mrozić maliny? 314

kcal i bogactwo witamin.  Jakie owoce wybrać? Do mrożenia wybieramy maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree (100 g cukru na 450 g owoców- maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki). Jak zamrażać? Całe owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny

Tradycyjna Kuchnia