porowata powierzchnia absolutnie nie nadaje się do podawania potraw, które trzeba kroić nożem. Jak babcię kocham, cierpnie mi szczęka na samo wspomnienie tego odgłosu. Przegrzebek z kremem z raków, puree ze świeżego ogórka, czerwona kapusta – nooo… i tu mi już prawie, że urwało. Przegrzebek – w punkt, a krem z raków…? O mamusiu kochana. Mistrzostwo świata. Co prawda „puree ze świeżego
Kate's Kitchenłyżkę masła, posiekany ząbek czosnku i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze puree będzie bardzo delikatne, a na sitku zostanie tylko skórka. Pod koniec pieczenia batatów, do piekarnika wkładamy pomidorki koktajlowe na ok. 5 min. Bataty rozwijamy z foli, każdego kroimy na połowę(...)kołysał, wystarczy od dołu odkroić cienki pasek). Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i podgrzewamy go bardzo krótko na patelni. Na batata nakładamy tuńczyka i świeży tymianek, podajemy z puree z groszku i pieczonymi pomidorkami. Smacznego
Moniki Smakołykiszczególnie na chłodne dni. Jest bardzo syte, pożywne i absolutnie pyszne. Robiłam je pierwszy raz i wiem już, że często będę wracała do tego przepisu. Wierzch zapiekanki stanowi pyszne puree ziemniaczane z serkiem topionym, zapieczone w piekarniku smakuje jeszcze lepiej. Spód zapiekanki to mięso mielone wieprzowo - wołowe z dużą ilością warzyw. Zapiekanka zaraz po upieczeniu trochę się rozpada(...)mięso, passate, wywar warzywny i mąkę, wszystko razem mieszamy i dusimy około 10 minut. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wkładamy farsz mięsno-warzywny a na to układamy równą warstwę puree. Pieczemy w 180 stopniach do czasu zarumienienia się wierzchu ziemniaków, czyli około 30-40 minut
Jadło i czytadłołyżki mąki 200ml mleka 3 średnie ziemniaki 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) imbir, gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i ugotuj a następnie rozgnieć na puree. Groszek mrożony na początku ugotuj a następnie zmiksuj (groszku z puszki nie musisz gotować). Połącz razem z ziemniakami (najlepiej ręcznie lub za pomocą łyżki) dopraw solą i pieprzem. W małym(...)Dopraw go imbirem, gałką muszkatołową solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Na sam spód wylej trochę sosu beszamelowego i ułóż surową rybę. Wylej resztę sosu na wierzch. Zakryj puree ziemniaczano – groszkowym. Całość zapiecz w piekarniku (40 minut w 180 º C) Po upieczeniu odstaw na pół godziny do przestygnięcia ponieważ ziemniaki zrobią się bardzo miękkie a potrawa może wydawać
wysmienityolejem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem i wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180 º C. Kiedy dynia będzie miękka zmiksuj na puree. Na 25g masła podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek a następnie szpinak. Podsmażaj aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw solą i pieprzem. W garnku podgrzej(...)beszamel zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem oraz kurkumą. Naczynie do pieczenia wysmaruj masłem, na spód wlej odrobinę mleka. Następnie przejdź do składania lasagne. Na początku makaron, puree z dyni, sos beszamelowy oraz szpinak. Całość powtórz. Zakryj folią aluminiową i piecz godzinę w temperaturze 180 º C. Podawaj z sałatką
wysmienitytego kawa i ulubione radio. Taka owsianka nie tylko wspomoże układ trawienny ale również może wpłynąć na poprawę humoru. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 2 łyżki puree z dyni łyżka masła orzechowego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich czubata łyżka wiórków kokosowych łyżka miodu kurkuma, gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon Sposób przygotowania: W garnku wymieszaj płatki owsiane, mleko(...)oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje. Dodaj puree z dyni, masło orzechowe, wiórki kokosowe, miód oraz orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj
wysmienitykaszą. Wiem co mówię! Moje pęczakowe doznania były bardzo burzliwe. W końcu po wielu latach wyznaliśmy sobie wzajemną miłość. Pęczotto z dynią Składniki: na 4 porcje 100 g dyniowego puree, tutaj przepis 4 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 120 g pęczaku (kasza jęczmienna) 125 ml wytrawnego sherry 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw 50 g jarmużu, waga(...)wlej część bulionu. Gotuj pęczotto powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem. Danie powinno być kremowej konsystencji, a pęczak miękki ale w całości. Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni, parmezan i grubo pokrojony jarmuż. Dopraw solą i pieprzem. Podaj gorące do mięsa lub ryby lub jako danie jarskie. The post Pęczotto z dynią i jarmużem appeared
codojedzeniazwykle jest to jaglanka, owsianka z różnymi dodatkami. Dzisiaj postanowiłam trochę się pobawić i powstały takie twarogowe placuszki, które przełożyłam pysznym dżemem 100%, dodałam twarożek, pokrojonego banana, polałam puree z truskawek. Wyszło prosto i pysznie, a wcale nie zajęło dużo czasu. Zdrowe, fit śniadanie na słodko, dające energię na cały poranek :) Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 250 g chudego(...)mnie wyszło dokładnie 12 sztuk). Piec na patelni wysmarowanej cienko olejem kokosowym, z dwóch stron. Gotowe placki posmarować dżemem, układać jeden na drugim. Dodać twarożek, pokrojonego banana i polać puree z truskawek. Przepis zgłaszam do akcji Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo
FitKotkażde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki(...)jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków
Kuchcik gotujeUgotowane pomarańcze są miękkie (można sprawdzić to wbijając nóż lub widelec – powinien wchodzić gładko). Pomarańcze lekko studzimy, kroimy na mniejsze części, wyjmujemy ewentualne pestki i blendujemy na gładkie puree (blendujemy całe – wraz ze skórką). W dużej misce ubijamy jajka powoli dosypując cukier lub ksylitol. Ubijamy na wysokich obrotach, aż będą puszyste i (niemal) białe. Dodajemy stopniowo kaszę(...)mielone migdały miksując – tym razem na małych obrotach. Wmiksowujemy proszek do pieczenia i na końcu puree z pomarańczy. Przelewamy masę do tortownicy o śr. 21-23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut w 190°C (175°C z termoobiegiem). Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Podajemy samo
Poezja smakuJedno z angielskich dań, które często goszczą w naszym domu. Shepherd's pie jest połączeniem puree z ziemniaków i wołowiny z groszkiem, zapiekane w piekarniku w stylu zapiekanki. Danie jest bardzo delikatne i idealnie nadaje się do podania dzieciom. Składniki: * 1kg ziemniaków * pół szklanki ciepłego mleka * łyżka masła * 500g dobrej mielonej wołowiny * mała puszka groszku * sól i pieprz * cebula(...)dodajemy mięso i smażymy. Do gotowego mięsa dodajemy sól i pieprz (około łyżeczki) i małą puszkę groszku. Całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy mięso a na nie gotowe ziemniaczane puree. Starajmy się nie wygładzać gotowych ziemniaków, lecz przeciwnie, robić łyżeczką lekkie 'góry', które potem fajnie się przypieką. Zapiekankę pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż ziemniaki zrobią się złote
Klasyka Gotowaniamięciutkie ciasteczka. Do przełożenia czym tylko chcecie ( u nas wersja z czekoladowymi powidłami ). Dzieciaczki pokochały je od pierwszego kęsa. I jeszcze ta dynia… :) Składniki 1 szkl puree z dyni (wg tego przepisu ) 2/3 szkl drobnego cukru trzcinowego 1,5 szkl mąki pszennej 50 g masła 2 jaja 1/4 szkl oleju roślinnego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej(...)pokrojone na małe kawałki masło i cukier, miksujcie przez kilka minut aby uzyskać gładką, jasną masę. Nadal miksując wąskim strumieniem dolewajcie olej, po około 2 minutach dodajcie jaja, następnie puree z dyni. Mąkę przesiejcie i wymieszajcie z pozostałymi składnikami suchymi (soda, proszek do pieczenia, przyprawy), dodajcie do masy dyniowej i wymieszajcie tylko do połączenia składników. Na godzinę ciasto wstawcie
OliveandThymedrobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie skwarki ze smalcem, dorzućcie cebulę. Smażcie kilka minut, aż cebula stanie się szklista i zacznie się lekko rumienić. Ugotowane gorące ziemniaki zgniećcie na puree. Dodajcie śmietanę i skwarki z cebulą oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dokładnie wymieszajcie. Spróbujcie, jeśli trzeba- doprawcie. Pozostałe skwarki wymieszajcie z bułką tartą - powinna powstać kruszonka. Nagrzejcie piekarnik(...)Puree przełóżcie do formy do zapiekania, posypcie kruszonką. Zapiekajcie około 20-25 minut- aż zapiekanka zacznie się rumienić. Podawajcie gorące- także po odgrzaniu na drugi dzień
OliveandThymeoliwy, sokiem z pomarańczy, solą i cynamonem i wyłóżcie na blachę do pieczenia. Pieczcie około 40 min do 1 godziny- aż staną się miękkie. Upieczone przestudźcie i zmiksujcie na puree. Do puree z batatów dodajcie wszystkie pozostałe składniki (najlepiej w temperaturze pokojowej) i zmiksujcie, aby składniki się połączyły. Przygotujcie foremkę- keksówkę. Przełóżcie do niej masę i włóżcie do piekarnika. Pieczcie
OliveandThyme