wegetariańskiej i wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób jest młody, czy stary, od tego będzie(...)czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską
Ale Prosteczosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz kaszą pęczak Składniki na 1 porcję schab 160 g , pietruszka korzeń 100 g , kasza pęczak 50 g , mleko(...)dodatkiem soli oraz liścia laurowego (proporcje 1:2). Do kaszy dodać musztardę i natkę pietruszki. Pietruszkę obrać, zalać mlekiem. Gotować do miękkości. Po tym czasie zblendować na gładkie puree. Marchew obrać, obsmażyć na oliwie. Zapiec około 5-8 minut w 180 0 C. SZPARAGI Sposób przygotowania : Białe szparagi należy obrać z włóknistej skóry, natomiast z zielonych usunąć tylko zdrewniałą
SzczyptaSmaQdrożdżowe gofry dyniowe z jagodami i syropem klonowym~ Dzisiaj wszystko się skończyło. Jagody zamrożone poprzedniego lata. Puree z dyni. I...wolne :( Jutro, po tygodniu laby wracam do szkoły. Troche przeraża mnie fakt, że rok to ja będę pisać maturę :o Albo i to, że gdybym poszła do liceum, bylabym już po... Na razie staram się o tym nie myśleć(...)sporo bieżących obowiązków szkolnych i muszę przygotować się do finału olimpiady. Maturą pomartwię się już po wakacjach :) Na razie bez przepisu, bo nawet go nie pamiętam, bo ciągle dodawałam puree, mleko, potem trochę mąki...Więc taki misz-masz, ale wyszło pysznie
breakfast of dreamsdrożdże, sól i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto. Gdy jest za rzadkie dodajecie mąki, gdy za twarde - odrobinę wody. Odstaw ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ziemniaczane puree: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej, zagnieć na gładko, dodaj łyżeczkę masła, mleka i chrzanu. Pieczarki pokrój w cienkie talarki, tak jak cebulkę. Plastry boczku pokrój w większe(...)godzinach podziel je na dwie części - z ciasta powstaną dwie małe pizze lub jedna duża. Jak wolicie:) Ja robię dwie mniejsze na cienkim cieście:) Na rozwałkowane ciasto ułóż puree ziemniaczane, ser, cebulę i kwadraty boczku. Piecz około 15 minut w temp. 200C. Posypcie czymś zielonym, np. rukolą czy natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipulpę. Włóż do małego garnuszka wraz z sokiem z połowy cytryny i cukrem. Zagotuj, mieszając cały czas aż cukier się rozpuści. Wylej ugotowane owoce na sito i przetrzyj. Umieść puree z powrotem w garnuszku. Rozpuść kukurydzianą skrobię w reszcie soku z cytryny, dodaj żółtka, białko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj jajeczną masę do owocowego puree i cały czas mieszając podgrzewaj
codojedzeniaprzypomina "mamałygi" :D Składniki (3 porcje): 150 g makaronu pełnoziarnistego 1 cała pierś z kurczaka 2 cukinie 2 garście jarmużu 1 cebula 150 ml puree z dyni 350 ml passaty pomidorowej 1 łyżka oleju przyprawy: pieprz cayenne, ziołowy, czarny, papryka słodka, curry, czosnek granulowany, sól morska do zagęszczenia sosu: 100 ml wody(...)oleju. Dodaj posiekany jarmuż i podlej wodą. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w półtalarki cukinię oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Wrzuć przyprawy oraz wlej puree z dyni, passatę pomidorową i 3/4 szklanki wody. Całość wymieszaj Duś ok. 20 minut. Kolejno mąkę owsianą rozrób w wodzie i powstały miks wlej do garnka, energicznie mieszając. Gotuj jeszcze
Zdrowie na języku :Pbarwnika spożywczego - na koniec wykałaczki Jajka i mas ł o wyjąć wcześniej z lod ó wki, aby nabra ł y temperatury pokojowej. Banana rozetrzeć widelcem w niewielkim naczynku na puree. Do kolejnego naczynia przesiać przez sito mąkę, budynie, kakao z proszkiem do pieczenia. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst ą masę(...)cukier się mniej dok ł adnie rozetrz e . Dodawać stopniowo po jednym jajku nadal ucierając. D o ł ożyć puree z banana i stopniowo dodawać suche składniki, nadal miksując. Foremki do babek wysm arować masłem i opruszyć bułką tartą. Przełożyć do nich ciasto i w ł ożyć do nagrzanego do 170C piekarnika. Piec ok 30-35 min - u mnie
Grunt to przepis!znalazł. Aromatyczna i lekko ostra, przy tym pożywna. Zupa dyniowa to fajna zupa na detox . Przydała się po świątecznym obżarstwie. Zupa dyniowa Składniki: 200 g ugotowanej dyni lub upieczonej, puree 500 ml kokosowego mleka, 17,5% 2 łyżki kokosowego oleju 1 czerwone chili 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 3 łyżki soku z limonki 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)kurkumy 1 łyżeczka zmielonej kolendry sól do smaku 2 łyżki pestek dyni do posypania Pokrój chili, cebulkę i czosnek w kostkę. Podsmaż na oleju kokosowym wraz z przyprawami. Dodaj puree z dyni i kokosowe mleko. Gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj zupę na krem. Dopraw zupę sokiem z limonki. Podawaj zupę na ciepło posypaną pestkami dyni. Posyp szczyptą pieprzu
codojedzeniaprzygotowania danie, a jednak mające w sobie coś "innego" :) Mam tutaj na myśli groszkową kaszę gryczaną! Skąd taki pomysł? Ochota na kaszę gryczaną plus zaskakujące znalezisko w postaci puree z zielonego groszku w słoiczku dla dzieci ( tak tak, chodzi mi o ten słoiczek z Bobovita ) :D Jednak bez obaw, takowe puree groszkowe bardzo łatwo odtworzyć w domowych warunkach, wystarczy zmiksować
Zdrowie na języku :Pdynią to polecam koktajl dyniowo żurawinowy. Lubię koktajle na kokosowym mleku. Może się skusicie na smoothie kokosowe z dynią . Dyniowe smoothie Składniki: 3-4 porcje 100 g dyniowego puree 100 g mango 3 łyżki chia ½ l mleka 2 łyżki miodu lub wedle smaku 2 łyżki jagód, u mnie mrożone 1 łyżka malin, u mnie mrożone 2 łyżki orzechów, grubo pokrojonych(...)Zalej chia mlekiem i odstaw na godzinę lub na noc. Dodaj dyniowe puree, mango i miód, zmiksuj. Napełnij szklanki smoothie, a na wierzchu posyp owocami i orzechami. The post Dyniowe smoothie z mango appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniakokosowych wiórków 180 g cukru 70 g kokosowego lub trzcinowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 350 g puree z dyni 125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju 2 jabłka utarte na mus 2 łyżki perłowego cukru Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce(...)połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem. Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź
codojedzeniazapiekanki ½ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz 1 liść laurowy gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree z 2 łyżkami masła i mlekiem. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Warzywa obrać i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać resztę masła, następnie włożyć warzywa, liść laurowy, doprawić solą(...)zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć liść laurowy. Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem. Piec w temperaturze 180 o C przez 45 -55 minut aż ser się zarumieni
Mama Gotujedrogie w polskich warunkach mięso oddało nam wszystko, co ma najlepsze :) Wołowa polędwica w tym przepisie uzyskuje dodatkową nutę smakową dzięki irlandzkiemu piwu typu stout (np. Guinness), a ziemniaczane puree jest lekko podkręcone dodatkiem chrzanu. Polecam! Składniki: wołowina: 4 steki z polędwicy wołowej 1 duża cebula - posiekana 3 małe marchewki - pokrojone w plasterki 250 g pieczarek w plasterkach(...)Gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości mięsa (około 2 godzin). W przypadku wolnowara 4 - 6 godzin na high lub 6 - 8 na low. Ziemniaki ugotować, dodać pozostałe składniki puree i utłuc lub zmiksować
zadanie-gotowanieSzukacie nowych smaków i pragniecie urozmaicić swoją kuchnię na święta? Mam coś w sam raz! Winny comber jagnięcy z ziemniaczanym puree i marynowanym burakiem. Składniki proste - smak wspaniały. Zajakwę na combry złapałam od Magdy Klimczak po ostatnim wspólnym gotowaniu w Book&Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki(...)Czas smażenia i wykańczania w piecu zależy od stopnia wysmażenia, jaki lubicie. Eksperymentujcie! ;) Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a później przecieramy na gładki krem. Ja podałam combry na puree bez masła - ale możecie wkręcić łyżkę na sam koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym
Spektrum Smakuklarowanego 1 szklanka mąki kokosowej 1 szklanka wody 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju (jakikolwiek roślinny; u mnie pół na pół kokosowy z oliwą z oliwek) 190-200 g puree z dyni 1/2 + 1/3 szklanki słodzidła (u mnie eytrol) Przygotowanie: Zaczynamy od obrania i dość drobnego pokrojenia jabłek (ale nie na małą miazgę ;)). Na patelnię wrzucamy 5 łyżek masła(...)odstawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za masę na ciacho – prościej już nie można go zrobić. Do jednej miski wsypujemy, wbijamy i wlewamy: mąkę kokosową, wodę, jajka, olej, puree z dyni i 1/3 szklanki słodzidła, możemy też dodać cynamonu do smaku :) Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ładnie się połączą. Masę odstawiamy na 5 minut i po tym czasie znowu
Jak gotować i nie zwariować