puree - 3280 przepisów (strona:62/219)

Gdyńska Oferta Lunchowa - z wizytą w TRAFIK 157

dobrze doprawiona, pełna warzywnego aromatu, z wyczuwalnym smakiem boczku. Prosta rzecz, ale kunsztownie przyrządzona i wyjątkowo przyjemna do jedzenia :) Daniem głównym okazała sie p olędwiczka wieprzowa z polentą oraz puree z selera i cytryny, w sosie na bazie cydru Przyznaję, że polędwiczka mogłaby dodatkowych kilka minut spędzić w ogniu, bo była marginalnie twardawa. Jednak smak wynagradzał wszystko - ta soczystość! Towarzystwo(...)polenty bardzo mnie zaintrygowało, bo rzadko się zdarza, aby restauracja bazowała na niej przy drugim daniu - świetny kierunek kulinarny! A do tego puree selerowe i sos na bazie cydru - czegóż chcieć wiecej? Na deser skosztowałam domowej szarlotki z kleksem śmietany Ciasto p rzygotowywane na miejscu w lokalu, rywalizowało smakiem z moj ą ulubioną szarlotką, pieczon ą przez moją Rodzicielk

Grunt to przepis!
18. Mrożące krew w żyłach połączenie: czyli czekoladowe, wilgotne ciasto z buraków 182

łyżki siemienia lnianego - 6 łyżek letniej wody - 2 szklanki mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się jednak sojowe) - 2 łyżki octu - 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można dać mniej) - 1 szklanka puree z buraka - 1/2 szklanki oleju - 2 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, ale pszenna, gryczana też się sprawdzą) - 1 szklanka prawdziwego kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Polewa(...)tabliczka gorzkiej czekolady - szklanka mleka kokosowego z puszki - szczypta cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej Wykonanie: 1. Kilka buraków obrać, pokroić i gotować aż do miękkości. Odlać wodę i zblendować na puree. 2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 3. Zmielić siemię lniane (można także kupić gotowe) 4. Zmieszać mielone siemię lniane z wodą i czekać aż zgęstnieje. 5. Połączyć dokładnie wszystkie suche

Pland based fille
Brzoskwiniowy orzechowiec 224

lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada Brzoskwinie zmiksować na puree (syrop odlać i odłożyć). Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć z brzoskwiniowym puree. Odstawić do zgęstnienia. Syrop brzoskwiniowy i wodę zagotować, rozpuścić obie galaretki, odłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami 131

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier.  Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować. 3. W tym czasie buraki blendujemy z mlekiem sojowym - czyli robimy puree buraczane. Nie dolewamy od razu całego mleka - zobaczmy, jak gęste/luźne jest nasze ciasto i ewentualnie później dolewajmy.  4. Gotowe odstane drożdże wlewamy do miski, dodajemy olej, sól(...)oraz przesiewamy mąkę. Na koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło. 5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy

Bananowe Pole
Odkrywamy sekrety dyni 173

beż / brąz. Owoce mogą ważyć od 7 do kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu kilogramów. Nie nadaje się do pieczenia, gdyż miąższ jest dosyć wilgotny (nie jest też więc najlepsza na puree). Za to idealna będzie do wszelakich zup czy np. do wyciskania z niej soku (jeśli jesteście zwolennikami świeżych, warzywnych soków, to jak najbardziej Wam tę dyniową opcję polecam(...)gniazdo nasienne i takie też pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy oczyszczaniu jej. To dynia uniwersalna, która nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, przygotowania z niej puree, czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak.  To by było na tyle. Ale się rozpisałam... :) Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam trochę najgłębszych sekretów dyni. Na razie dobranoc, dyniowych snów

Smiling Shrimp
Placuszki z fasoli z dynią 117

wykonanie zdrowszej wersji pancakes'ów. Mój instynkt kulinarny podpowiedział mi, żebym zastąpiła mąkę fasolą i tak też oto zrobiłam. Dodatkowo postanowiłam skorzystać ze zrobionego przeze mnie wcześniej dyniowego  puree z tego przepisu . I takim sposobem, w efekcie moich kulinarnych wariacji, powstały pyszne, dyniowe placuszki z fasoli. Prz okazji sprawiły się one także jako Mikołajkowy prezent dla mojej rodziny. Zapraszam(...)orzechy do posypania- wersja na słodko  wędlina, bądź łosoś z kozim serkiem i awokado- wersja wytrawna Przygotowanie: Zalej siemię lniane wrzątkiem. Wrzuć do miski przestudzone siemię lniane, jajka, puree i dopraw. Zmiksuj na gładko wszystkie składniki blenderem. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Smaż na małym ogniu. Dodaj dodatki. Rozkoszuj się smakiem swoich pancakes'ów. :) Wartości odżywcze placuszków (z całego

Smiling Shrimp
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 168

szklanka łuskanych pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanych pestek dyni  1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki puree z dyni z  tego przepisu 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek  Dodatkowo: opakowanie białego serka(...)orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C

Smiling Shrimp
Makaron z brokułami i serem pleśniowym 275

brokuła odrywamy różyczki wielkości około 3 cm (potrzebujemy ok.250 g) i gotujemy przez 5 minut na parze lub w wodzie. Osuszamy brokuła i blendujemy w malakserze na gładkie puree. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron (ja użyłam pełnoziarnistych świderków) zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W rondelku rozpuszczamy ser pleśniowy wraz ze śmietanką, na małym ogniu, co jakiś(...)czas mieszając. Gdy się rozpuści, dodajemy skórkę i sok z cytryny, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie do sosu dodajemy brokułowe puree. Zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy makaron jest gotowy, odlewamy go, wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy sos serowo-brokułowy i mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Post Makaron z brokułami i serem pleśniowym pochodzi

Poezja smaku
Zapiekanka z mięsem mielonym 152

solą. 2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat, majeranek mieszamy i wyłączamy palnik. 3. Z ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając(...)nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki 132

miękkości.Ugnieść je i doprawić solą i czarnym pieprzem. Marchewki zetrzeć i usmażyć na oliwie rozgrzanej na patelni, aż marchewka zmieni kolor na żółty. Do głębszego naczynia najpierw włożyć puree z ziemniaków, wyrównać łyżką, a potem wyłożyć marchewkę i znowu wyrównać. Zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać wszystko jogurtem. Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać(...)paprykę i od razu zdjąć z ognia. Na jogurt wlać sos. Artykuł PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
PATATES PÜRESİ, czyli puree ziemniaczane 99

Puree ziemniaczane. Dla Polaków nie jest to egzotyczna potrawa Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 kg ziemniaków ½ szklanki mleka sól 2 łyżki masła Przygotowanie Obrać i umyć ziemniaki i potem ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc. Dodać masło i wlać mleko. Doprawić solą. Artykuł PATATES PÜRESİ, czyli puree ziemniaczane pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Dyniowe donaty z pieca 121

Składniki na donaty mąka pszenna, 600g mleko, 3/4 szkl masło, 120g drożdże, 6g cukier, 1/2 szkl jajka, 2 duże szt puree z dyni, 1/2 szkl sól, szczypta Składniki na posypkę masło, 50g cukier, 1/2 szkl cynamon, 2 łyżeczki Przygotowanie W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru i mąki. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie(...)topimy i studzimy masło. W dużej misce przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, puree z dyni i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, pod koniec dodajemy wystudzone masło. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość

Gotowanie moimi oczami
Puree warzywne z rukolą 103

Puree warzywne z rukolą Składniki: ziemniaki marchew seler pietruszka w korzeniu świeża rukola oliwa z oliwek sól Warzywa obrałam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Rukolę umyłam i pokroiłam na kawałki. Odlałam wodę z ugotowanych warzyw, dodałam oliwę i rukolę, a następnie ugniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Dodałam rukolę, wymieszałam i danie gotowe:) U nas na stole puree zagościło z pieczonym

nietadieta
Kotlety z jajek 187

Kotleciki z jajek to pyszne jarskie danie, dobry pomysł na lekki pożywny obiad, albo wsad do smakowitego burgera. Świetnie smakują z sosem pomidorowym, ziemniacznym puree i dodatkiem gotowanych warzyw lub sezonową surówką. Niegdyś często je przygotowywałam, gdyż były bardzo popularne w czasach PRL- owskiej mizerii zaopatrzeniowej. Przez całe lata zapomniane powróciły w niezmienionej formie. Delikatne, puszyste i pyszne. Składniki(...)dokładnie wymieszać formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety delikatnie wyjmować łopatką, gdyż łatwo się kruszą podawać z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tropikalny sernik kokosowy z musem ananasowym 204

Wyjąć, wystudzić. Mus malinowy: 500 g świeżego ananasa 300 ml śmietanki kremówki 36 % 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny 6 łyżeczek żelatyny w proszku Ananasa miksujemy na gładkie puree. Cukier, puree i sok z cytryny umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru.  Żelatynę zalewamy wodą, tak, aby cała była pokryta - gdy wchłonie wodę przekładamy

Chocolate Muffin Blog

Proponowane wyszukiwania