puree - 3280 przepisów (strona:69/219)

Sernik dyniowy 179

jest również ważne, spód tworzą ciasteczka korzenne, które intensyfikują smak całego sernika. Spróbujcie sami 3 h 16 Składniki: 250 dkg ciasteczek korzennych 150 dkg masła 2 szklanki pieczonego puree z dyni ( przepis tutaj ) 500 dkg sera białego tłustego 500 dkg mascarpone całe opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany kremówki powidła(...)pieczenia, posmarować masłem i wyłożyć spód ciasteczkami mocno dociskając, by utworzyły zwartą strukturę. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Biały ser zmielić lub przecisnąć trzykrotnie przez praskę. Dodać puree z dyni i zmiksować. Następnie dodać mąkę, cukry i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i kremówkę. Mieszamy. Masę serową wylać

Ania i Marcin gotują
Puree z dyni pieczonej 164

piekarnika nagrzanego do 180 *C Moja dynia do zupełnej miękkości potrzebowała aż 100 min. Po tym czasie, po wystudzeniu obrałam ją ze skórki, pokroiłam w kostkę i zmiksowałam na puree Część pozostawiłam na zrobienie jakiegoś halloveen-go (?) potworka :) A resztę przełożyłam do suchych, czystych słoiczków i poddałam krótkiej pasteryzacji. Ewentualnie puree można zamrozić w torebkach. Po rozmrożeniu używać do wypieków

Proste Potrawy
Puree ( mus) z dyni pieczonej w wolnowarze 170

kolejne wykorzystanie mojego ulubionego wolnowaru. Wygodny sposób na upieczenie dyni i zrobienie dyniowego puree. Można całe puree wykorzystać od razu, można część zamrozić.  A ponieważ dynię pieczemy bez przypraw, będzie znakomicie nadawała się zarówno na ostrą zupę jak i na słodkie ciasto.  Możemy w ten sposób upiec każdy rodzaj dyni, jedyny warunek to wielkość, pozwalająca na włożenie

Stare Gary
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 210

przepis podpatrzyłam na blogu  Ostra Na Słodko . Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam zwykłej pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól Farsz: Zacznijmy od ugotowania soczewicy- postępujemy tak jak w przepisie na opakowaniu.  Solimy na koniec gotowania. Cebulę(...)siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy razem puree, soczewicę, cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku- farsz powinien być dosyć ostry. Ciasto: Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego

Czerwona Porzeczka
Serniczek Dyniowy z Karmelizowaną śliweczką 173

Składniki: 2 op serka Ricotta ( 400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op ciasteczek owsianych 0,5 kostki masła 20 dkg śliwek  Przygotowanie: ciasteczka rozdrabniamy  piekarnik ustawiamy na temp 200*C śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry(...)brandy   masło rozpuszczamy, dolewamy do ciasteczek do uzyskania konsystencji mokrego piasku przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy

Luźna Kuchnia
American pie w wersji dyniowej 178

łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 115 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 125 g ciemnej czekolady (85%) 125 g mlecznej czekolady 60 g masła 400 g puree z dyni 335 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki(...)przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i papier. Piec w 200 st. C. jeszcze 10 minut. Przestudzić. Czekoladę posiekać, razem z masłem umieścić w garnuszku. Rozpuścić, przestudzić. Puree z dyni, mleko skondensowane, jajka, mąkę, ekstrakt i przyprawy wymieszać na gładką masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, połączyć. Masę wylać na podpieczony spód. Piec w 160 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs 161

krojenia na minimum 5 minut aby „odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i ułóż figi. Ja podaję je zazwyczaj albo z puree ziemniaczanym albo z puree z kalafiora . Smacznego! English version Duck breasts with plum sauce and figs (2 servings) Ingredients: 6 red plums, stoned and cut into small pieces

karmelowy
Marchewkowa owsianka 139

chociaż raz." owsianka marchewkowa z mleczkiem kokosowym i orzechami włoskimi Przepis: / 1 porcja / 50 g płatków owsianych górskich 100 ml wrzątku pół szklanki mleka 100 g (2 czubate łychy) puree z pieczonej/ugotowanej marchewki (moje nie było do końca gładkie, ale radzę porządnie przypiec/rozgotować marchew, by wydobyć z niej słodki smak) 1/3-1/4 łyżeczki imbiru i cynamonu 2 szczypty gałki muszkatałowej(...)soli łyżka syropu klonowego Płatki zalać wrzątkiem i zostawić, pod przykryciem do wchłonięcia wody (+/- 5 minut). Później płatki zalać mlekiem wraz z przyprawami i zagotować. Do zagotowanej owsianki dodać puree marchewkowe i jeszcze trochę pogotować. Gotową marchewkową owsiankę dosłodzić syropem klonowym, podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego

tost z dżemem
,,Tarta z dyni” 125

wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy(...)przez minimum 30 minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła

Podróż w kulinaria
Akademia CookUp - Wieprzowina 224

cebulka wypełnia całą miseczkę. I kiedy wszystko mamy przygotowane, możemy zabrać się do dalszej pracy. Łukasz informuje nas co będziemy robili - oj będzie pysznie - będzie pieczona szynka z puree z topinamburu i sosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina(...)schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni sposób, aby było ściśle zawinięte

Plate of Joy
Barszcz czerwony z ziemniakami. 179

Smaczne i proste danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku(...)Wystarczy kilka łyżeczek i gotowe. Cebule obrać i drobno pokroić, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki obrac i ugotować. Ja nie tłukłam tylko pokroiłam na kawałki ale Wy możecie zrobić puree. Zupę możecie również zabielić śmietana, ja tego nie robiłam. Do talerzy wlewamy barszcz z warzywami, na wierzchu układamy pokrojone ziemniaki a po wierzchu posypujemy usmażoną cebulką i posiekaną zieloną pietruszką

Radość kipiąca uśmiechem.
5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 189

Dyniowo - pietruszkowe placuszki z soczewicy z dodatkiem prażonego słonecznika, imbiru i pomidorków koktajlowych:  - 100g soczewicy zielonej lub czerwonej (mi bardziej odpowiada czerwona) - kilka dużych łyżek puree z dyni (dynię ugotować i zblendować) - 3-4 łyżki otrębów (ja używam żytnich) - 1/2 cebuli - ząbek czosnku - świeża nać pietruszki (suszona też będzie w porządku) - kilka pomidorków koktajlowych lub mały(...)wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź. 2. Poszatkuj dokładnie pietruszkę, imbir zetrzyj na małych oczkach. 3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. 4. Zblenduj dokładnie soczewicę, puree z dyni, cebulę, 1-2 łyżki otrębów, przeciśnięty przez praskę czosnek, nać pietruszki, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z nasionami słonecznika. 5. Odstaw masę do lodówki na ok. 30 minut

Pland based fille
Karkówka z pieczarkami i puree z kalafiora 110

kilka godzin. Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bierzącą wodą i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem. Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron(...)minuty, zależnie jak kto lubi , czy wysmażoną czy z lekko surowym wnętrzem. Podawać z pieczarkami i puree, do tego może być pomidor ze szczypiorkiem

Gotowanie jest łatwe
Piankowy sernik z dynią 177

Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg mielonego twarogu 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka 2% 4 białka 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy Pianka ze śmietanki: 1 szklanka śmietany(...)Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową. Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć

Wanilia i Kardamon
Powidła śliwkowe z pomarańczą 136

około 15 minut lub do miękkości śliwek. Odkryć, przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek i z powrotem przelać do garnka ( ja nie przecierałam, nie przeszkadzają mi skórki ). Do puree śliwkowego dodać cukier. Gotować, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, do zredukowania wody w puree śliwkowym przynajmniej o połowę. Gotowanie najlepiej rozłożyć na dwa dni ( tak też zrobiłam, gotowałam

FitKot

Proponowane wyszukiwania