puree - 3280 przepisów (strona:75/219)

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem ogórkowym i puree ziemniaczano-chrzanowym 126

moja propozycja na weekendowy obiad. Kawałek soczystego mięsa, świeże warzywa i pyszne, niebanalne puree. Nic dodać, nic ująć. Tylko wcinać :) Składniki: 250 gram polędwiczki wieprzowej sól, pieprz 2 ogórki konserwowe 1/2 lampki białego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu 1/2 kg młodych ziemniaków 1-2 łyżki tartego chrzanu koperek 6-7 młodych marchewek 150 gram zielonej fasolki(...)odparuje i zostanie jedynie 1/3. Sos musi być odpowiednio gęsty. Marchewkę i fasolkę szparagową myjemy i gotujemy na parze 12 minut. Doprawiamy solą jeśli istnieje taka konieczność. Gotowe puree podajemy z ugotowanymi warzywami oraz mięsem. Całość polewamy sosem i dekorujemy posiekanym koperkiem

Mango Papaja
Cynamonowe placuszki dyniowe - kolejne zdrowe pyszne śniadanie 176

smakuje o tej porze roku, dlatego dziś były placuszki. Robiłam je w kilku wersjach, np z kaszą jaglaną, ale najbardziej smakują mi wykonane wg. tego przepisu: Składniki: 100 g puree z dyni (ok 7 łyżek) 1 łyżka roztopionego masła (lub oleju) 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki (u mnie dziś pełnoziarnista orkiszowa) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cynamon Dodatkowo 1 łyżka konfitury malinowej 1 łyżka suszonej żurawiny Puree miksujemy z masłem (można użyć oleju, ale mi bardziej smakują z masłem) i jogurtem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dokładnie mieszamy. Smażymy na złoty kolor. Ja polewam je konfiturą malinową mojej mamy i posypuję suszoną żurawiną, ale można je polać jogurtem naturalnym, też będzie pysznie. Ponieważ

Cynamonowe szczęście
Risotto ze szparagami 173

następnie wrzucić 2/3 pokrojonych na kawałki łodyg szparagów, podsmażać przez 3-5 minut. Pozostałą 1/3 szparagów ugotować do miękkości w bulionie, wyłowić i zmiksować z kilkoma łyżkami wywaru. Szparagowe puree odstawić na bok. Bulion zostawić na minimalnej mocy, cały czas powinien być gorący. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła. Dodać posiekaną cebulę(...)wchłonięty, dodawać kolejne 1/2 szklanki. Czynność powtarzać do momentu, aż ryż będzie al dente. Odłożone szparagi wymieszać z ryżem przed dodaniem ostatniej porcji bulionu. Gdy ryż będzie gotowy, dodać puree ze szparagów, wymieszać. Risotto zdjąć z płyty, dodać pozostałe masło i starty ser, szybko zamieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na talerze i podawać ozdobione świeżymi ziołami. Moje uwagi

Pełny talerz
Jedzenie jak z powieści 174

kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ pitayi miksujemy na gładkie puree. Czosnek drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy

les mirabelles
.1009. ryż do kwadratu 167

fejsa" nie wstawie a szkoda żeby po prostu leżały na dysku... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ryżu (u mnie basmati) ~1 1/2 szklanki mleka/wody ~200g truskawek zmiksowanych na puree (kilka zostawić do dekoracji) ~cukier/stevia do smaku, opcjonalnie ~ amazake ryżowe - dowolna ilość :) Zagotowujemy mleko/wodę i wsypujemy ryż, gotujemy aż wchłonie płyn (można to zrobić poprzedniego dnia wieczorem). Następnie dodajemy puree

breakfast of dreams
Golonka w glazurze z miodu lipowego i pestek dyni, piana jogurtowa z chrzanem i puder z kwiatów lipy. Natura Kuchni Polskiej. 142

została przygotowana w bardziej tradycyjny sposób, co wpłynęło na małą modyfikację użytych składników oraz na znaczne skrócenie czasu gotowania.  Z braku dyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt

SzczyptaSmaQ
Charlotte potrójnie truskawkowa 203

części, przełożyć do garnuszka, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i nie było grudek, dodać do puree owocowego, dokładnie wymieszać i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus truskawkowy przelać do formy i odstawić do lodówki

Domowa cukiernia Ewy
Korzenne babeczki z dynią 157

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (proponuję tę ) szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki oleju Dekoracja: 150 g naturalnego serka o obniżonej zawartości tłuszczu (użyłam tego ) 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Mąkę, proszek i sodę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. 3. Następnie dodać składniki mokre: jajka, puree dyniowe i olej, wszystko razem dokładnie wymieszać. 4. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości. 5. Piec ok. 20-22 min. Odstawić do wystygnięcia. 6. Babeczki udekorować kleksem z serka wymieszanego z cukrem pudrem i posypać posiekanymi orzechami

Domowa Cookierenka Agi
Sernik dyniowy 446

się w ustach. Nie można mu się oprzeć :) Składniki: Spód: 220 g markiz orzechowych 50 g miękkiego masła Masa serowo-dyniowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową): 2 szklanki puree z dyni 750 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego imbiru 200 g cukru(...)tortownicę o średnicy 24 cm: wyłożyć dno papierem do pieczenia, od zewnątrz owinąć dokładnie folią aluminiową. Na dnie blachy ugnieść równomiernie warstwę z ciastek. 4. Za pomocą miksera wymieszać puree z dyni z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Następnie, ciągle miksując, wbijać pojedynczo jajka , dodać ekstrakt z wanilii, przyprawy, a na koniec cukier puder. 5. Przelać masę serowo-dyniową do przygotowanej

Domowa Cookierenka Agi
.662. jesiennie w słoneczny poranek 149

kasza jaglana z puree dyniowym, czekoladową odżywką białkową i masłem orzechowym ; zielona herbata kaktusowa ~ (za)Wcześnie jak na sobotę. Jadę sobie trochę dorobić :) Śniadanie szybkie, proste, aczkolwiek smaczne i sycące :) Czyszczę zamrażarkę, nie tylko z letnich owoców, ale i jesiennych zapasów, bo dyniowe puree pomroziłam. Zielona herbata kaktusowa - najlepsza jaką piłam! ♥♥♥ I koooocham jej zapach

breakfast of dreams
.750. dynia i kakao + 7 faktów o mnie (versatile blogger) 220

kaszka orkiszowa z puree dyniowym i kakao podana z cynamonowym jogurtem (posłodzony jogurt naturalny z dodatkiem cynamonu) ; zielona herbata kaktusowa ~ Pewnie już skutecznie zanudziłam Was śniadaniami "dynia i...", ale puree już się skończyło, więc jutro dyniowego śniadania nie będzie. Ale nową dynię kupiłam, więc długa przerwa nie nastąpi :> Zostałam również nominowana do Versatile Blogger, a mianowicie napisania o sobie

breakfast of dreams
.806. bu-dynia 135

budyń dyniowy z gorzką czekoladą~ PRZEPIS /1 porcja śniadaniowa lub 2 deserowe/ ~350ml mleka (u mnie roślinne) ~125ml wody ~100g puree z dyni ~15g mąki z tapioki Fresano ~czubata łyżka mąki pszennej ~cukier/stevia do smaku ~starta gorzka czekolada do podania lub inne ulubione dodatki Wymieszać mleko i wodę, odlać ok. 1/3 szklanki. Do pozostałego płynu dodać puree i zagotować. Następnie

breakfast of dreams
.815. dyniowy stos 156

owsiano -kokosowe* placki dyniowe z kremem speculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste

breakfast of dreams
.895. ukryte jabłko 149

tego zabrać, a na powitanie od jutra czekają mnie 4 sprawdziany... PRZEPIS /1 porcja/ ~średnie jabłko - po wykrojeniu środka 200g ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~łyżeczka mielonego lnu ~100g puree z dyni ~mleko roślinne do odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nieco gęstsze niż na pancakes, trudno mi powiedzieć ile dokładnie mleka potrzeba bo dolewałam coraz, ale myślę, że ok. 50ml(...)Wymieszać mąkę, len, puree i powoli dolewać mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z jabłka wydrążyć środek i pokroić je w plastry o ok. 1cm grubości. Plastry jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na małym ogniu z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
.952. podwójnie gryczane 149

drożdże w lodówce. Przypadek? Nie sądzę... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~10g łuski gryczanej (w przypadku braku można zastąpić otrębami gryczanymi) ~10g świeżych drożdży ~łyżeczka cukru ~jajko ~100g puree z dyni ~30ml mleka (u mnie sojowe)   syrop z agawy do podania Lekko pogrzać mleko, w misce pokruszyć drożdże, zalać je mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni (jeśli jest zimne) również lekko podgrzać. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i piec gofry. Smacznego

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania