albo 2 małe papryki żółte lub białe (ja użyłam białych) 2 cebule oliwa z oliwek 1 puszka czerwonej fasoli (odcedzona z zalewy i lekko opłukana na sicie) 1 szklanka puree z pomidorów (wystarczy obrać ze skóry i zblendować pomidory) 2-4 ząbki czosnku (w zależności od intensywności czosnku oraz naszych upodobań) 500 g. piersi z kurczaka 1/3 - 1/2 łyżeczki mielonego(...)już będą miękkie, to z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę, za to dodajemy cebulkę z paprykami, wcześniej przecedzoną i opłukaną fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy) oraz puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone
Jedzeniomaniabrzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI: -świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut(...)był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree z dyni wymieszaj z przyprawami i świeżym sokiem marchwiowym Marwit. Zalej nim makaron. Resztę soku jaka Ci zostanie weź ze sobą na drogę, to bogactwo witaminy A. Ułóż pomidorki koktajlowe, posiekany seler naciowy, pokrojoną w plastry figę, skrop olejem kokosowym i sokiem z limonki. Na wierzch ułóż orzechy laskowe. Gotowe! Danie
SMYKWKUCHNIskładniki: 140 g puree dyniowego 260 g mąki 3 jajka 200 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 szczypta soli wykonanie: Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon oraz kardamon, mieszamy i zestawiamy z ognia. Następnie dodajemy puree dyniowe, żółtka i mieszamy. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniaoraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana :) Dla dziecka zrobiłam porcję sosu bez wina. Wszyscy byli zachwyceni daniem, polecam :) 200 g naturalnego serka twarogowego 170 g puree z dyni 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego 6-8 śliwek węgierek 400 g malin 50 ml wytrawnego wina łyżeczka cynamonu(...)miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki […] Artykuł Dyniowo-serowe kluseczki
Mienta blogindyka dużo rzadziej, a na blogu zauważyłem ostatnio, że nie ma jej w ogóle :) Trzeba to naprawić i dziś przepis właśnie ze sznyclem z piersi tego dużego ptaka plus puree z żółtej marchwi i pomidorki cherry. Ten obiad robiłem dosyć późno. O 24 mój blender brzmi jak wiertarka, więc go bardzo krótko używałem i konsystencja nie jest do końca taka(...)pół. Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Dodajemy śmietanę, mleko i miksujemy w blenderze. Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa. Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :) Czekam na Wasze komentarze oraz
Parowar Facetapiekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min. aż dynia zmięknie. Następnie odlewamy sok, miąższ przekładamy do naczynia i miksujemy na gładki mus. Gotowe puree przekładamy do wyprażonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy przez ok. 20 – 30 min (w zależności od wielkości słoiczków). sposób II: Dynie kroimy na średnie kawałki, nie obieramy. Ze skórką
Domowy Smak Jedzeniakiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy(...)buraków, sok z 1/2 cytryny, sól i świeżo mielony pieprz; mieszamy. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Zupa najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym lub ugotowaną fasolą. Smacznego
My Culinary Artstanowczo za mało, idę po kolejny :) Składniki: 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3 jajka (temp. pokojowa) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki puree z dyni 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli pół szklanki posiekanych orzechów(...)wymieszać. Za pomocą miksera wymieszać olej razem z cukrem (białym i trzcinowym). Następnie (nie przerywając miksowania) dodawać pojedynczo jajka, całość dokładnie utrzeć. W kolejnym kroku dodać ekstrakt waniliowy i puree z dyni. Tak przygotowaną masę dyniową wymieszać z mąką, dodać posiekane orzechy włoskie i przelać do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 45-50 min. (do suchego patyczka). Przez 30 min. piekłam
Domowa Cookierenka Agiokoło 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. NADZIENIE: 1 i 1/2 szklanki puree z dyni 2-3 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże szczypty mielonego kardamonu Gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie. Mus z dyni przekładamy(...)miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go porcją puree, formujemy okrągłą, zgrabną bułeczkę, układamy sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowaniepozostałą częścią surowego ciasta (nakładając je kupkami) i ponownie pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie serowo-dyniowe: 1 jajko 120 g serka kremowego np. Philadephia 100 g puree dyniowego 55 g cukru kryształu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki pszennej Z dyni wyjmujemy miąższ i blednujemy. Serek, za pomocą rózgi kuchennej lub miksera łączymy z jajkiem(...)cukrem, przyprawą, puree dyniowym i mąką. Wykładamy na lekko podpieczony spód, kupkami, po czym rozsmarowujemy w miarę możliwości. Źródło (ze zmianami): averiecooks.com The post Brownie Serowo – Dyniowe appeared first on Made
Made By Mom And SonObłędne w smaku , wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe- inspiracją był przepis znaleziony na opakowaniu po zielonym pieprzu! Ps. Misiek pomagał Ciasto: 50g puree z dyni (duża czubata łycha) 180 g mąki pszennej (7 łyżek) 3 łyżki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia *łyżka śmietany wegańskiej 100 g zimnego masła kokosowego lub innego roślinnego (nie zastępować olejem) „Krem(...)puree z pieczonej dyni 150 g brązowego cukru 1 banan *100 śmietany wegańskiej po pół łyżeczki: zielonego pieprzu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej „Śmietana wegańska”- ilość potrzebna na całe ciasto 100 ml wody 2 czubate łyżki mleka sojowego w proszku /lub 100 ml lub 100 ml mleka roślinnego łyżka mąki ziemniaczanej 50 g serka wegańskiego lub tofu naturalnego
greenscarfowsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę należy ugotować, wystudzić i zmiksować ) 90 g. stopionego i przestudzonego masła Najpierw nagrzałam piekarnik, ustawiłam na 180 stopni. Następnie w rondelku stopiłam masło. W niedużej(...)misce umieściłam mąkę, sól, cynamon - wymieszałam. Dodałam mokre składniki : jajko, puree z dyni - wymieszałam na gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić na kratce. Od razu po upieczeniu mogą się kruszyć dlatego najlepiej jeść
apetytnapieczeniebrązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu 2 banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około 600 g wegańskiego serka 50 g ksylitolu 50 g płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego(...)masła kokosowego Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto na raz lub podzielić na części i piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach
greenscarfnich zostanie. Składniki: 140 g mąki pszennej razowej 60 g brązowego cukru 100 ml oleju roślinnego 50 g płatków owsianych pół łyżeczki imbiru w proszku łyżeczka kakao 50 g puree z dyni lub mały banan łyżeczka lub 1 skórki kandyzowanej z pomarańczy Przygotowanie: Utrzeć olej z cukrem i puree dyniowym, połączyć z resztą składników oraz posiekaną czekoladą. Ręcznie formować kulki
greenscarfgarnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić. Malinowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać
Czerwień i błękit