zestawienie wypieków i ciast, które warto przygotować w czerwcu by poczuć lato w pełni. Przepisy są proste, sprawdzone i smakują wszystkim domownikom. 1. Drożdżówki z owocami i kruszonką - idealne puchate, możesz je przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami, gorąco polecam! 2. Muffinki z kokosem i truskawkami - prosty i szybki sposób na coś słodkiego! 3. Drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki(...)może wylądować w tej puszystej bułeczce. 5. Kruche z bezą i owocami - to taki powrót do lat dzieciństwa, pyszne idealne kruche, kwaskowate owoce i słodka beza. 6. Sernik na zimno z owocami i galaretką - szybki, prosty i za szybko znika
SMYKWKUCHNIPączki kokosowe a la Raffaello , czyli mój własny, mały Everest tego rocznego karnawału. Są obłędne w smaku, ale musiałem się sporo napracować, aż otrzymałem wymarzony
Kuchnia Łukaszagłównej. Właśnie się zaczął sezon na to kwaskowe warzywo. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i robi się bardzo szybko. Tym razem dodałam do niego nieco kakao. Wyszło bardzo puchate i wilgotne, w dużej mierze dzięki naturalnemu jogurtowi, który jest jednym ze składników. Kupcie więc koniecznie nieco rabarbaru i zróbcie to znakomite kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem(...)Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 jajka
Kulinarne przygody Gatitywypieku rabarbar okazał się przyswajalny przez dzieci. To rzadkość. Zapewne to zasługa czekoladowych fragmentów masy, nie będę się oszukiwać. Ale nie tylko. Ciasto ogółem jest bardzo przyjemne w strukturze, puchate, aromatyczne i można w dodatku konsumować jeszcze ciepłe. Upiekłam je w zasadzie spontanicznie, wpadła do nas przyjaciółka córki, która poważnie oświadczyła, że musi zajadać stres. Zaznaczam, miała(...)koneserów rabarbaru i czekolady. Wczoraj po raz pierwszy widziałam rabarbar na targu. Taki ładny w dodatku. Święta za pasem, potem przyjdzie jego kolej. Teraz priorytet ma baba i sernik. Zapomniałam zamówić makowca. Na pieczenie śląskiego kołacza z makiem się nie porywam. Składniki: 120 gram masła - miękkiego 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy sól - szczypta 3 jaja
Kronika Piekarnikanocy okolicę przykryła kolejna warstwa rozkosznie puchatego i skrzypiącego pod butami puchu. Bardzo lubię ten moment o poranku, gdy otwieram drzwi klatki schodowej, a przede mną bielutki chodnik z pierwszymi śladami butów, i kiedy mój kudłaty piesek wybiega w tę puszystą biel, ciesząc się i ciekawiąc, jak szczenię :) Brodzimy w śniegu po kostki, zachwycając się obielonymi drzewami, wyciszonym światem, mrużąc(...)muszkatołową, bo w dodatkach będą maliny zbierane latem na działce u babci, a wiadomo, że maliny i gałka, to absolutnie wspaniałe połączenie, o czym przekonałam się piekąc ten muszkatołowy sernik . Do gotującej się owsianki wrzucam banana, dzięki czemu stanie słodka i kremowa :) Gotowe! Jeszcze tylko gorące maliny z miodem i odrobina bezczelnie pysznego, aksamitnego masła orzechowego. Zanurzam łyżkę, łączę
Kuchnia w Słońcu Skąpanazapomnianych na długie miesiące zakamarków swój lżejszy zimowy płaszczyk, i wychodząc wieczorami z psą, to w niego się opatulam. Do tego dokładnie zawinięty wokół szyi szal i ciepłe, puchate skarpetki; powoli rozważam też zakładanie czapki. Biorąc pod uwagę fakt, że ciągle jeszcze kicham i prycham, nie jest to prawdopodobnie najgłupszy z moich pomysłów. Mimo wszystko jesień nie daje mi się(...)Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż półtora tygodnia jestem w szkole, a do domu wracam dopiero po południu dwudziestego drugiego grudnia; mam ogromną ochotę upiec pierniczki, jakieś pachnąc korzennymi przyprawami ciasto, czy choćby przygotować sernik na zimno z musem żurawinowym. Nic z tego; po prostu nie ma mnie w domu. A weekendy albo w pracy, albo w innym zabieganiu. Poprzedni spędziłam na zakupach (brakuje(...)każdy musi, ale w grudniu...? Naprawdę...?! Tak więc z kolędą na ustach i króliczkiem w głowie, przedstawiam Wam przepis na typowo świąteczny smakołyk: pierniczki. Ale nie takie klasyczne, puchate i mięciutkie, ale lekko klejące i rozpływające się w ustach, wprost od naszych zachodnich sąsiadów. Lebkuchen , bo o nich mowa, są po prostu wspaniałe. Po kilku dniach leżakowania w puszce
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów, które nie zmieściły się w świątecznym pierniku, kilka fig, które niewykorzystane pozostaną - upieczcie to ciasto. Jest przyjemne. Jak piątkowy wieczór po pracowitym tygodniu. Dziś mamy piątkowy wieczór. Dlatego(...)minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. Po wystudzeniu - posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem z dodatkiem soku cytrynowego. I kroimy - nawet spory trójkąt wydaje się bardzo leciutki, puchaty i zupełnie nieszkodliwy dla naszego komfortu noszenia obcisłych spodni. ( oszustwo to straszne - bakalie maja moc, wiecie jaką
Kronika Piekarnikadomagał się jeszcze. Kolejne dwa upiekłam na zamówienie ciotek i matki własnej. Babcia chwaliła. Więc chyba dobre. Jak nie boicie się szaleństwa, nie przeraża was ciasto, które nie jest puchate, a proces twórczy urąga wszelkim zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego(...)rośnie ale próba na patyczek nic nie daje bo jest wilgotne Tu trzeba wyczuć. Ma się ładnie przyrumienić z góry. Po upieczeniu bezwzględnie zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto ma konsystencję sernika i jest pyszne Lekkie, mało słodkie, pachnące imbirem i przyprawami
ladykitchenJak to przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień
moj przepis naJak to przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia :) Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień
moj przepis naJak to przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia :) Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień
moj przepis naWitam Kochani, jako, że dzień zakochanych-Walentynki już niebawem przychodzę do Was z pysznym torcikiem bez pieczenia w kształcie serca, który możecie wykonać dla
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukiedyś. A ja jestem wielkim zmarzluchem - teraz już co wieczór opatulam się w swetry i koce, zaparzam przynajmniej dwa dzbanki gorącej herbaty, nie ruszam się z domu bez puchatych skarpetek i... No właśnie - czapki . Ale uszy nadal mi marzną. Pojechaliśmy więc z C. do sklepu, pełni zapału i nadziei. (No dobrze, z tym zapałem to głównie ja; C. pozostała już(...)gorąco ; jeśli kasztanów nie zjadacie od razu, polecam wyjmować je z piekarnika partiami, natychmiast obierać i zostawić do ostudzenia. Potem będzie je można zużyć w całości, przerobić na puree, sernik, czy zupę... Pieczone kasztany Składniki: dowolna ilość jadalnych kasztanów Kasztany umyć, osuszyć. Naciąć dość głęboko na krzyż od wypukłej strony. Ułożyć na blasze. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSprawdź inne wyszukiwania: