Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam
Słodko-Słony Świat IlonyPewnie większość z Was wypróbowała już przepis na śnieżny puch a ja przyznaję, że zrobiłam to ciasto po raz pierwszy (choć z pewnością nie ostatni(...)Wbrew nazwie - to doskonałe, lekkie ciasto na lato. Przygotowałam je z jogurtem greckim zamiast serka i na biszkoptowym spodzie ale jeśli nie macie ochoty włączać piekarnika równie dobrze śnieżny puch zaprezentuje się na herbatnikach lub ciasteczkowym spodzie. składniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku
babka w formieduże jogurty greckie po 400 g. 2 budynie w proszku 5 jajek 1/2 szkl.cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ******************************************** Żółtka ubić z cukrem na puch, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz margarynę . Całość dokładnie posiekać(...)nożem. Następnie połączyć z ubitymi żółtkami i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na ok 30 min. Masa: *********************** Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawać proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z pozostałą masą. Schłodzone ciasto
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciasto zbytnio się wybrzusza, otwierałam piekarnik i nakłuwałam dodatkowo wybrzuszone miejsce. Oba ciasta odstawiamy do ostudzenia. Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni raz krótko miksujemy. Całość(...)wrzenia ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Ściągamy z palnika gdy zacznie bulgotać i masa będzie bardzo gęsta. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa jest ostudzona miksujemy masło na puch i dodajemy do niego krem łyżka po łyżce za każdym razem krótko miksując. W osobnej misce ubijamy kremówkę (dodałam do niej łyżeczkę cukru pudru). Połowę ubitej kremówki przełożyć
Relaxtimestopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę. 2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec(...)przekroić na dwa blaty. 4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć
Mała w garnku mieszaprzegotowanej wody 2 łyżki rumu lub 1 łyżka spirytusu 2-3 czubate łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny Zrobić biszkopt . Jaja, ogrzane do temperatury pokojowej, ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jeszcze trochę ubić do momentu, aż masa jajeczna lekko zgęstnieje. Następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia(...)zgęstnieje. Pogotować jeszcze 5 minut, cały czas mieszając - w tym czasie masa zgęstnieje bardzo mocno a cała woda wyparuje. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło lub margarynę utrzeć na puch. Dodawać wystudzone orzechy i dalej miksować do połączenia składników. Dolny biszkopt nasączyć ponczem - nie musi nim ociekać ale każdy skrawek ciasta powinien dostać odrobinę wilgoci. Na nasączony biszkopt
Ze smakiem bez glutenusiekamy. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzone mleko oraz mleko w proszku. Na dużej desce, lub tacce rozkładamy folię aluminiową, na niej kładziemy suchy wafel. Rozprowadzamy(...)białą masę i dociskamy do niej drugi wafel. Przykrywamy folią i obciążamy deską do krojenia. Chwilowo odkładamy na bok. Miękkie masło na krem czekoladowo-orzechowy ucieramy na puch. Dodajemy do niego nutellę (ewentualnie można też dodać 1 łyżkę kakao – ja nie dodawałam). Gdy całość się połączy dodajemy posiekane drobniutko orzechy i mieszamy łyżką. Ciemną masę równo rozprowadzamy
Smaki Na Talerzugotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem. Dodajemy orzechy, czekoladę oraz rodzynki i mieszamy łyżką. składniki na masę z ananasem: 500 ml mleka 1 budyń(...)wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy pokrojonego ananasa i mieszamy. dodatkowo: ok. 25 szt. herbatników ok. 125 mieszanki likieru kokosowego z wodą (proporcje wg uznania) polewa czekoladowa wykonanie ciasta: Do blaszki wkładamy jeden blat
Domowy Smak JedzeniaŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe,delikatne, "niebo w gębie". Jeśli jesteście miłośnikami kokosa to ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :) Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego(...)miksując wlewać cienkim strumieniem galaretkę. Dno tortownicy o przekroju 24 cm wyłożyć herbatnikami. Wlać masę na ciastka. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. śnieżny puch
O kuchni z uczuciemwszyscy mamy szczęście oglądać puszysty śnieg za oknem-ale dzięki poniższemu przepisowi na delikatny,puszysty i pyszny torcik, każdy może mieć swój kawałek zimy na talerzu 🙂 Torcik Śnieżny Puch jest bardzo(...)wdzięczny w wykonaniu (nie może sie nie udać!). Zrobicie go łatwo i szybko, bez korzystania z piekarnika-i zapewne równie szybko będzie on znikał z […] Artykuł Torcik Śnieżny Puch z marcepanem, bez pieczenia pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortybudynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć na puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec(...)stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 blaty. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, że jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Biszkopty przełożyć masą, na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń
Smakołyki Asiwystudzenia. Najlepiej na całą noc. Mleko podgrzewamy na niewielkim ogniu razem z dodatkiem cukru. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo wlewamy przestudzone mleko oraz wsypujemy mleko w proszku. Mieszamy(...)połączenia. Gdyby masa okazała się zbyt lejąca, dosypujemy jeszcze 1-2 łyżki mleka w proszku. Masą wykładamy boki i dno biszkoptu. Miękkie masło razem z cukrem ucieramy na puch. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy 1-2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do utartego masła dodajemy serek homogenizowany. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę. Do szklanki
Smaki Na Talerzuczekolady mlecznej * 2-3 łyżek masła Zanim zacznijcie upewnijcie się, że nutella jest w temperaturze pokojowej i konsystencji płynnej. Wafle kruszymy na puch używając rąk. Nasz puch mieszamy z nutellą. Jest to najcięższy etap ponieważ składniki ciężko się ze sobą łączą, ale warto jest się przemęczyć. Połączone składniki stworzą masę którą musimy schłodzić w lodówce
Klasyka GotowaniaLekki jak puch tort na urodziny mojej córki, wielkiej fanki "Frozen". Masę zrobiłam jak najzwyklejsze "ptasie mleczko". Pracy było niewiele ale dzieci bardzo lubią takie lekkie desery. Koleżanki Oliwki stwierdziły, że na żadnych urodzinach nie jadły tak pysznego tortu ;) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl(...)biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek i udekorować cukierkami, bezami i śnieżynkami. Rada: Opłatek położyć na torcie przynajmniej
Smakołyki Asiserio, a nie, że przeziębienie :( Ale udało się, jest. Świąteczny wypiek, który nie tylko smakuje, ale i wspaniale wygląda. Oprószony wiórkami kokosowymi, które przywodzą na myśl biały puch (którego niestety i tym roku chyba na Boże Narodzenie zabraknie) i łączący w sobie wiele kojarzących się z tą porą roku smaków. Ciasto można przygotować zarówno w prostokątnej formie(...)zaczną pojawiać się bąble, gotujemy 1-2 min. Budyń przykrywamy folią tak, by stykała się z jego powierzchnią. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimny budyń. Za każdym razem kiedy dodamy porcję budyniu, miksujemy całość tylko chwilę, do połączenia składników (nie za długo, ponieważ przebity krem budyniowy może zacząć
Ratunku obiad