Witajcie :) Ostatnio nazbierało mi się troszkę przepisów, przed świętami nie było zbytnio czasu na ich dodanie więc dzisiaj nadrabiam zaległości :) Zapraszam na jajka nadziewane pieczarkami, proste
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody ok. 100 g suszonych pomidorów w oleju (ok. 1/2 słoiczka) 100 g sera feta
Domowy Smak JedzeniaPyszna i zdrowa pasta z wędzonego pstrąga z serkiem i chrzanem Idealna do kanapek. Był już prezentowany na blogu przepis na: PASTĘ Z WĘDZONEJ MAKRELI
potrawyregionalneCzas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 25 placków Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na placki ziemniaczane: 6 średnich ziemniaków 1 średnia cukinia 1/2 cebuli
kulinarnyJaSkładniki: (na tortownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej 1/4 szklanki mąki ryżowej 20 ml oleju słonecznikowego 1 jajko
KreatywnePinySkładniki : około 10 dużych pieczarek pojedynczy filet z kurczaka około 2-3 łyżki kaszy manny 1 cebula sól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie
Proste PotrawyPrzekąska idealna na imprezę, bądz na wieczór przy lampce wina oraz przy filmie:) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka, olej, gyros
Kuchnia Pełna PasjiFood finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....Składniki
Bon Appetit MałgorzatySzybka i rewelacyjna przekąska. Miękki ser pleśniowy zamknięty w chrupkiej skorupce. Jako idealny dodatek sprawdzi się borówka lub żurawina. Dla mnie boskie!Składniki: 2 szt sera
Malinowe Pocałunkiskomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania.Sylwestrowe menu – top lista:Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem(...)faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką Sylwestrowym przyjęciu. Do podania tatara zawsze używam ciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawy czy herbaty, jaki i pikantną przystawkę czy przekąskę do zupy. U mnie tym razem z dodatkiem gruszki i dwóch rodzajów czekolady – gorzkiej i mlecznej z orzechami i rodzynkami. Zdecydowanie upiekłam je po raz pierszy ale nie ostatni:)). Mufinki z gruszką i czekoladą 1 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1 jajko 0,5 szkl maślanki 50 gr rozpuszczonego masła
Pieguskowa Kuchniazimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec z indyka, ale może być też wieprzowe, lub mieszane ) - kolorowe papryki ( dałam pół czerwonej i pół zielonej ) - 15 dag sera żółtego typu gouda - 2 jajka - duży ząbek czosnku - 1 łyżka musztardy delikatesowej Kieleckiej
Kuchnia z widokiem na ogródciągu pół godziny wasza chrupiąca przystawka z udziałem szpinaku i koziego twarożku będzie gotowa. Smacznego! Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min. Dla 4 osób: ● 300 g gotowego ciasta francuskiego ● 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego HORTEX ● 200 g twarożku koziego ● 50 g drobno startego parmezanu ● kilka świeżych listków bazylii ● 1 jajko całe ● 1 żółtko ● sól i pieprz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszny pomysł na przystawkę. Te małe kuleczki z ciecierzycy smakują tak samo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szkl namoczonej przez noc ciecierzycy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 2 pomidory 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
słodkie i nie tylko historie kulinarne