kawy czy herbaty, jaki i pikantną przystawkę czy przekąskę do zupy. U mnie tym razem z dodatkiem gruszki i dwóch rodzajów czekolady – gorzkiej i mlecznej z orzechami i rodzynkami. Zdecydowanie upiekłam je po raz pierszy ale nie ostatni:)). Mufinki z gruszką i czekoladą 1 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1 jajko 0,5 szkl maślanki 50 gr rozpuszczonego masła
Pieguskowa Kuchniazimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :) Składniki ( na keksówkę 24x10 cm ) - 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec z indyka, ale może być też wieprzowe, lub mieszane ) - kolorowe papryki ( dałam pół czerwonej i pół zielonej ) - 15 dag sera żółtego typu gouda - 2 jajka - duży ząbek czosnku - 1 łyżka musztardy delikatesowej Kieleckiej
Kuchnia z widokiem na ogródciągu pół godziny wasza chrupiąca przystawka z udziałem szpinaku i koziego twarożku będzie gotowa. Smacznego! Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min. Dla 4 osób: ● 300 g gotowego ciasta francuskiego ● 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego HORTEX ● 200 g twarożku koziego ● 50 g drobno startego parmezanu ● kilka świeżych listków bazylii ● 1 jajko całe ● 1 żółtko ● sól i pieprz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPyszny pomysł na przystawkę. Te małe kuleczki z ciecierzycy smakują tak samo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 1 szkl namoczonej przez noc ciecierzycy 1 ząbek czosnku 1 mała cebula czerwona 2 pomidory 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
słodkie i nie tylko historie kulinarneOtulony lekkim, czosnkowym serkiem tworzy niebywale smaczną przystawkę, cieszącą zarówno nasze oczy jak i podniebienie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 55 min Ciasto szpinakowe 300 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki soli szczypta proszku
Wędrówki po kuchnizarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję. Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku. Składniki na 12 sztuk: 125 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 40 ml oliwy z oliwek
Trzeci talerzDzisiaj proponuję szybką i smakowitą przystawkę na każdą imprezę domową , czyli pieczarki nadziewane. Przekąskę, która bardzo często gości na moim stole i zachwyca podniebienia moich bliskich. składniki na 10 pieczarek 10 dużych pieczarek 1 cebula czerwona 20 dag sera żółtego gałązka natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól i pieprz przepis Pieczarki dokładnie opłukujemy, osuszamy i oddzielamy
Smakowite Daniapisać o daniu-przystawce, która szczerze podbiła serca kilku smakoszy. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia, uwierzcie! Potrzebujecie następujących składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek(...)wbijamy jajka, dokładamy majonez i mieszamy. Mikstura powinna mieć na tyle luźną konsystencję, by łatwo rozprowadzić ją łyżką na blaszce, co też czynimy. (w razie konieczności dodajcie jeszcze jedno jajko) Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem tworzymy prostokąt o grubości mniej więcej 4-5 mm. Wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
PichceniomaniaWikipedia podaje, że jest to izraelskie danie street food'owe. W oryginale sałatkę podaje się w chlebie pita, wybrałam jednak tortille. Podstawowymi składnikami są bakłażany i
zadanie-gotowanieWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na krokiety z kapustą i pieczarkami, pyszne i proste w wykonaniu. Z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie :) SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE : 2
Sama słodycz i szczypta chilidużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów i miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla. Składniki 8 kabanosów 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka mleka Składniki
Programista w kuchnipokroić w kostkę rozłożyć równomiernie na keczupie. Jajka posypujemy pokrojonymi w kostkę ogórkami. Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, wylać na ogórki. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, odsączyć sok, wyłożyć na sałatkę. Pomidory posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Podajemy jako przystawkę. Smacznego
kgwjanczewopanierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 12 sztuk małych pieczarek) 12 sztuk małych pieczarek 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mąki z żółtego grochu (u mnie od Pro-BIO ) 1 jajko L sól do smaku pieprz do smaku dowolny olej
Słodkie okruszkiSkładniki: 550g mąki pszennej tortowej, 300ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju - temp. pokojowa plus do wysmarowania miski
W kuchni u MonikiZnudziły Wam się tradycyjnie podane sałatki? Sałatka podana w rożku z szynki od razu zachęca do spróbowania, u mnie zniknęła w mgnieniu oka. Składniki: 2 słoiki
Cukiernia PychotkiZrobiłam kluski śląskie w dokładnie taki sposób, jak robiła kiedyś moja babcia. Podzieliłam ugotowane ziemniaki na cztery części – jedną wyjęłam, uzupełniłam mąką i wsadziłam z
Poezja smakuTakie nic. Coś z niczego. A pyszne i dla oka przyjemne. W trzy minuty dosłownie, no chyba, że buraki trzeba upiec :) Ale wiecie... czasy takie, że
bistro mamajako słodki deser lub jako przystawkę, czyli bardziej wytrawnie. Dzisiaj przedstawiam przepis na słodko ... z borówką amerykańską z ogródka moich Dziadków. Przepis na 12 sztuk: Składniki suche: 3/4 szkl. cukru (lub 1/2 dla mniej słodzących) 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opak. cukru waniliowego Składniki mokre: 2 jajka 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju
Alutka-GotujeJarmuż, bardzo zdrowe warzywo, należące do warzyw zielonych, a więc szalenie wartościowe, dlatego dodanie go do placuszków bardzo uatrakcyjnia to danie Składniki: 100 g świeżego jarmużu
kgwjanczewo2 opakowania ciasta francuskiego, 1 szklanka mielonych migdałów, 50 g masła, 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych), sól, tymianek, biały pieprz, 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: 1
Świat Domowej Kuchniwyszło niebanalnie i bardzo smacznie, polecam, jako przystawka na zimno, idealnie komponuje się z cebulką perłową. Na nadchodzące święta wręcz idealny! Składniki: Na dwie małe keksówki 40 dag surowego śledzia solonego 35 dag ugotowanych ziemniaków w całości 25 g suszonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% 3 jajka 1 łyżka suszonej żurawiny ½ łyżeczki cukru
Wanilia i Kardamonskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kule sera mozzarella 2/3 szkl startego sera grana padano 2-3 pomidory 24 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka
Domowy Smak Jedzenia