SZYBKA PRZEKĄSKA- PANIEROWANY CAMEMBERT 269Prosta, szybka a przede wszystkim smaczna przekąska. Najlepiej smakuje na ciepło podany z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Również z żurawiną po prostu rozpływa
Zrób to smacznie
Tartaletki z kurkami 217ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki graham 125 g masła sól pieprz szczypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru nadzienie 500 ml mleka
Gotowanie jest łatwe
Rogaliki z farszem szpinakowo-serowym 198Rogaliki francuskie są pyszne z każdym farszem ja robiłam dziś farsz szpinakowo-serowy, idealny dla miłośników szpinaku. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1/2 opakowania szpinaku liściastego
Kulinarne życie
Paszteciki z fasolą mung 178Składniki: 200 g fasoli mung 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz świeżo mielony
kgwjanczewo
Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie 332Roladki przygotowane w ten sposób ładnie się prezentują i są smaczne. Przygotowałam je na święta, bardzo wszystkim smakowały. Z powodzeniem możemy je przygotować na różne imprezy
Bajeczna Kuchnia
Francuskie różyczki 163Superszybka i niebanalna przekąska, która może być doskonałą ozdobą stołu. Gotowa do podani w 25 minut i pyszna! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 15 dag salami (najlepiej
Pyry na Gaz
RYBA PO GRECKU 169Rybę po grecku można jeść na ciepło lub na zimno. Na co dzień lub od święta. 8 płatów filetów z mintaja usmażyłam na patelni. Można
potrawyregionalne
,,Wielkanocne króliczki’’ 176Małe ozdobniki zarówno wielkanocnego stołu jak i koszyczka wywołujące uśmiech i radość. Są delikatne, puszyste i mięciutkie. Idealne na świąteczne śniadanie oraz na lekką przekąskę w
Podróż w kulinaria
Jajecznica na pomidorach 199Niedzielne, śniadanko z jajecznicą, Dzisiaj jajecznica smażona na masełku i pomidorach bardzo lekkie i smaczne danie. Pomidory nadaję jajecznicy lekko winnego smaku. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI: Na
W kuchennym oknie Ewy
Krewetki w cieście z sosem czosnkowym 224Na dzisiaj przygotowałam krewetki w cieście z sosem czosnkowym. Można je podać na kolację jako danie główne, przekąskę. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość mrożonych krewetek ( miałam
Smaki Ewy
Paszteciki z boczkiem i ziemniakami 199Składniki: 230 g wędzonego boczku 6-8 większych ziemniaków 1-2 cebule pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz szczypta kminku Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250
Gaździnka warzy
Kaczka faszerowana 173kaczka, sól, butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g
królestwo garów
Frykasy z jajek 262A tu jaja w roli głównej, gdyż na Święta wielkanocne występują pod każdą postacią, tutaj mamy choćby dwie propozycje podania, każda wersja efektowna, jak i smaczna
kgwjanczewo
Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą 347Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasji
Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką 212sosie, pasztecie… i nie tylko. Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką należą do moich ulubionych. Składniki: - 13 dużych pieczarek (portobello)- 220g mielonych migdałów- ok. 40g pistacji- 2 pory- 2 jajka- sól- olej arachidowy Pieczarki dokładnie oczyszczamy przy użyciu pędzelka. Łyżeczką wydrążamy korzeń. Kapelusze obieramy ze skórki (skórki zostawiamy, zużyjemy do farszu). Na suchej patelni lekko prażymy mielone migdały, uprażone(...)wierzch pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C i pieczemy ok. 10 minut.Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką, to bardzo ciekawa kompozycja smakowa, wizualna chyba też. Danie idealne jako przystawka, ale można też śmiało podać je na kolację. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pieczarki pod migdałowo pistacjową pierzynką appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylko
Ziemniaczano szpinakowe babeczki z niespodzianką 172Biały, puszysty i serek, w babeczkach z ziemniaków i szpinaku się ukrywa, nowe smaki przed Wami odkrywa. Składniki: 3 porcji 30 min pieczenia i
Moniki Smakołyki
Sałatka szynkowa 15654Kolejna z sałatek, która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera
Pasja Smaku
C - Zupa jarzynowa pod chmurką 237Wielkimi krokami zbliżamy się do sobotniego obiadu, na który proponuję treściwą zupkę jarzynową z niespodzianką dla mięsożernych;) Zupa jarzynowa pod chmurką Składniki:
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Stripsy Rybne 277podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki
Słodka Strona
KULKI SEROWE 552bardzo ciekawa przystawka... Serowe kulki pięknie prezentują się na półmisku, na pewno zaskoczą swoim wyglądem i smakiem Twoich gości... Prawie każdy pyta..."co to jest?":) Polecam:) Składniki: 250 g twardego żółtego sera; 5 jaj ugotowanych na twardo; 2-3 ząbki czosnku; sól i pieprz do smaku; majonez; Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć żółty ser, jajka i obrane ząbki czosnku
In my kitchen
Galaretka mięsna-jajka 483przystawką. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze stanowi świetną ozdobę wielkanocnego stołu. Może i Wy zaskoczycie w tym roku rodzinę podając takie jajeczka? ;) wydmuszki: 10 sztuk 15 dag szynki parzonej (lub innej, może być kurczak) 1/2 puszki groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki 1/2l bulionu 2 łyżki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Jajka
Smakołyki Asi
Rolada francuska z kurczaka i ... 211ułożyłam obie papryki i kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepałam i za pomocą pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie. Wstawiłam do piekarnika na około 40 minut. Po wyjęciu wyłożyłam roladę na półmisek. Pokroiłam w grubsze plastry i... podałam(...)Rolada smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ta rolada niestety nie zdążyła wystygnąć, bo zniknęła bardzo szybko. Polecam również jako przystawkę i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi
Naleśniki z łososiem 175pokażemy świetną przystawkę, która równie dobrze nada się na wigilijny stół, jak i na co dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania. Przepis Składniki: Naleśniki: 40 g masła + trochę masła do smażenia 400 g mąki 4 jajka 400 ml mleka sól
KasiaiKrzysiu.pl
Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki 183idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :) Składniki: (na 6-9 sztuk) Pomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli
KreatywnePiny
POMYSŁY NA KANAPKI 174chleb, masło, serek śmietankowy, posiekany szczypiorek, biedronki z pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, kropki z majonezu. ORIENTACYJNA CENA: 10 ZŁ. bagietka, masło, kiełki rzodkiewki, jajko, cebula
JejKuchnia
Placki z ryżu i warzyw 213Pysznie i zdrowo Z nudów szukam wynalazków,przedstwaiam wam następny: Składniki; 2 torebki ryżu 1 czerwona,papryka, kiełki bambusa garść sól,pieprz, szczypior koperek 1 szklanka
Viola cooks with passion
Krokiety z pikantnym farszem i parówką 235równomiernie pokrywamy jajkiem, a następnie bułką tartą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż krokiety będą złoto-brązowe. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 krokietów. Są one nawet lepsze, gdy po zawinięciu odstawicie je na kilka godzin do połączenia się wszystkich smaków. Można podać je z ulubioną sałatką jako danie obiadowe lub jako przystawkę na przyjęciu
Cooking Monster
Naleśniki z kurczakiem na ostro 386Dzisiaj ponownie na tapecie naleśniki. Tym razem w wydaniu hot! Czyli ostry sos, kurczak i awokado. Mniaaam! Naleśniki z kurczakiem na ostro Składniki: 15 dag mąki
paapilotkaa
Galaretka z żołądków drobiowych 186https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Galaretka jest bardzo smaczna i robiłam ją już mnóstwo razy. Doskonale sprawdzi jako przekąska na co dzień, jak i
Di gotuje
Naleśniki szpinakowe 213Pyszna i zdrowsza alternatywa dla klasycznych naleśników :) Idealnie smakują zarówno na słono jak i słodko. Przepis znalazłam na stronie Los Wege . Zapraszam do przygotowań! Składniki: 1
My Culinary Art
Skrzydełka marynowane 1571 skrzydełek ok 1 kg marchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy
Gotowanie jest łatwe
Sałatka królewska 352Sałatka królewska Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa
na moim stole...
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 267mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy spróbują tego dania będą oblizywać się ze smakiem! Jest to świetny pomysł na imprezową przystawkę, albo też danie na grilla. Spróbujcie! Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj! http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/ SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * białe szparagi – 6 szt * cebula(...)mango,truskawki – po 100 g * musztarda stołowa – 1 czubata łyżka * ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki * starty parmezan – 50 g * duże jajko – 1 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * sól, cukier, pieprz, natka pietruszki * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru. SOS: Cebulę
Ostra na Słodko
Roladki serowe z pieczarkami (i szynką) 194doskonałe jako przystawki i można je dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jaki składnik chcemy do nich dodać :) Moje roladki zrobiłam w dwóch wersjach smakowych, częściowo z pieczarkami, a częściowo z pieczarkami i szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :) Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane
Smakowy Raj
Pomidor, jajko, cebulka. Szybka smaczna sałatka do obiadu i na grilla. 433Sałatka w sam raz na lato i grilla. Smaczna, szybka i tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin. A
Kuchnia z widokiem na ogród
Brie panierowany, na sałatce z cukinii 291Dla smakoszy… i nie tylko – brie panierowany, na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie
mojewypiekiinietylko
Francuskie paluszki z solą i kminkiem 176Bardzo udany eksperyment z ciastem francuskim. Polecam, bo to całkiem fajna i szybka do przygotowania przekąska.Składniki:1 ciasto francuskiesól gruboziarnistakminek1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie
Kuchnia domowa Ani
Kapuściany pasztet. 184Wielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.1kg kapusty włoskiej1 szklanka(...)mlekiem.Dusić, aż kapusta zmięknie i płyn prawie odparuje.Kapustę zemleć 2,3 razy. To zależy od naszych upodobań, czy lubimy pasztet trochę ziarnisty czy zupełnie kremowy.Dodać jajka , dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.Kapuścianą masę wyłożyć do przygotowanej formy wyłożonej liśćmi. Wierzch pasztetu przykryć wystającymi liśćmi lub przykryć innymi jeszcze pozostawionymi.Piec w kąpieli wodnej
Kulinarny karnet Christophera