przystawki z jajek - 3000 przepisów (strona:110/200)

Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 213

Co robimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. 

Bon Appetit Małgorzaty
Marchwiowe muffiny z zapiekanym musem drobiowo-serowym 188

Ta potrawa była przygotowywana na potrzeby konkursu a jej smak bardzo pozytywnie mnie zadziwił. Będę wracała do tego przepisu  często :) Składniki na 5 szt

Bon Appetit Małgorzaty
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 286

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl)Składniki:1 i 1/2 kg rybywłoszczyznaliść laurowyziele angielskiesólpieprzjajkacytrynaSposób przygotowania:Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i

WojnaNaSmaki.pl
Galaretka z kurczaka. 155

Galaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka , która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi?  Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana(...)około 1,2 kg) 3 marchewki 2 pietruszki por kawałek selera cebula kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego sól, pieprz, lubczyk, sos sojowy 10 jajek groszek zielony żelatyna Przygotowanie : Do garnka wkładamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Cebule opalamy na gazie lub w piekarniku i wrzucamy do garnka. Marchewki, pietruszki

Symfonia smakowa
Sałatka z awokado z odrobiną imbiru 202

bazyliaSos: 2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki oliwy1  łyżeczka musztardy1 ząbek czosnku1 łyżeczka syropu klonowego lub mioduWYKONANIE  Do miski wsypujemy sałaty mieszamy z pokrojoną bazylią, kilka listków. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w niezbyt duże kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałty.Awokado obierać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, skropić łyżeczką(...)dodać do sałaty.Imbir pokroić w małe paski dodać do sałaty. Posypać na wierzchu szczypiorkiem.Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Polać po wierzchu. wymieszać.Ozdobić podawać jako przystawkę.SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Arancini 94

Kolejny raz zapraszam do słonecznej Sycylii. Arancini, przystawka, przekąska...podstawą jest ryż (arborio, niestety, z innym nie wyjdzie), dodatki to: mozzarella, szynka parmeńska, mielone mięso, pieczarki. Arancini-to faszerowane kulki z ryżu-smażone na głębokim tłuszczu. Przygotowanie jet troszkę czasochłonne...czy warto....sprawdźcie sami. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki ryżu arborio (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie(...)szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia   FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli listki bazylii 1 ząbek czosnku odrobina

Kopystką po garach
Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami 144

Pierwszy raz tą roladę zobaczyłam na przyjęciu weselnym. Nadziewana była łososiem i wyglądała rewelacyjnie. Postanowiłam  ż e również ją przygotuje w swoim domu, ale z

kulinarne odsłony pati
Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone 154

bardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli  50g tartego sera cheddar(...)rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą.  2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut

Szefowa kuchni
Hekele. Sałatka śledziowa. 201

Styczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę.  HEKELE  lub HEKERLE , tak nazywana jest na

Codziennik Kuchenny
Pasta makrelowo – jajeczna, idealna do kanapek 535

Ach te pasty. Są pyszne. Mają tylko jeden minus. Za dużo można z nimi zjeść kanapek. I to jest problem. Nie wiem jak Wy ale je

Smaki Ewy
Wytrawne ptysie z serkiem łososiowym 199

Nie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast

Niezły Młynek
Marynowane jajka 124

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym stole.  U mnie co roku pojawiają się oczywiście  tradycyjne

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety pasztetowe z pieczarkami 144

Zachęcamy do tej wersji krokietów, nietuzinkowe ze względu na rodzaj farszu, ale zachęcające jest to, że bardzo szybko można przygotować to danie, a jest to bardzo

kgwjanczewo
Tarta z cukinią i pomidorkami 144

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.   Przepis na farsz autorski (mój). Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację.  Idealnie smakuje na ciepło - jak

Di gotuje
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 133

Piękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki

Kuchenne aromaty