Kolejny raz zapraszam do słonecznej Sycylii. Arancini, przystawka, przekąska...podstawą jest ryż (arborio, niestety, z innym nie wyjdzie), dodatki to: mozzarella, szynka parmeńska, mielone mięso, pieczarki. Arancini-to faszerowane kulki z ryżu-smażone na głębokim tłuszczu. Przygotowanie jet troszkę czasochłonne...czy warto....sprawdźcie sami. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki ryżu arborio (taki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie(...)szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano czy schwarzwaldzkiej) 1 kulka mozzarelli listki bazylii 1 ząbek czosnku odrobina
Kopystką po garachPierwszy raz tą roladę zobaczyłam na przyjęciu weselnym. Nadziewana była łososiem i wyglądała rewelacyjnie. Postanowiłam ż e również ją przygotuje w swoim domu, ale z
kulinarne odsłony patibardziej mięsista. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania a kupić je można nawet w popularnym dyskoncie. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli 50g tartego sera cheddar(...)rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą. 2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut
Szefowa kuchniStyczeń, to czas Karnawału dlatego w kuchni Regionalnych Smaków, pojawia sie potrawa, która wyjatkowo pasująca na imprezę. HEKELE lub HEKERLE , tak nazywana jest na
Codziennik KuchennyAch te pasty. Są pyszne. Mają tylko jeden minus. Za dużo można z nimi zjeść kanapek. I to jest problem. Nie wiem jak Wy ale je
Smaki EwyNie wiem jak Ty ale ja zawsze jadałam ptysie na słodko. Dzisiaj jednak mam wersję wytrawną. Ten przepis świetnie sprawdził się na urodzinach mojego brata zamiast
Niezły MłynekŚwięta Wielkanocne coraz bliżej. Najwyższa pora zacząć myśleć nad tym co dobrego postawimy na naszym stole. U mnie co roku pojawiają się oczywiście tradycyjne
Kulinarne przygody GatityZachęcamy do tej wersji krokietów, nietuzinkowe ze względu na rodzaj farszu, ale zachęcające jest to, że bardzo szybko można przygotować to danie, a jest to bardzo
kgwjanczewohttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot. Przepis na farsz autorski (mój). Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak
Di gotujePiękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki
Kuchenne aromatyW mojej kuchni dziś obowiązują jednolite kolory :) Była zielona zupa, teraz żółta sałatka. Pierwszy raz jadłam ją u Koleżanki. Dla odświeżenia dawnych dobrych czasów zapisuję ją
Weekendy w domu i ogrodzieRozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady polany czekoladowym sosem to istny raj dla podniebienia. Mus wymaga schłodzenia w lodówce, więc najlepiej przygotowania zacząć dzień wcześniej. Mus
Moja DelicjaW moim domu specjalistą od tatara jest mój osobisty mąż. Zawsze to on go przygotowuje, ale na szczęście dzieli się nim ze mną i zajadamy ze
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka z paluszków krabowych to miła odskocznia od popularnych sałatek, bardzo smaczna , łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy tylko cztery składniki nie licząc
Kuchnia z widokiem na ogródDrugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś
BaRepasOdrobina wiosny jesienią? Czemu nie. Pewna alternatywa typowej sałatki, przekąski i braku pomysłu. Od siebie dodałam krewetki. Mąż zachwycony, ale to jednak nie moja bajka ;). Inspiracja
Malinowe PocałunkiJednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i
Kuchnia Pełna PasjiSałatki - idealne przystawki do podania gościom. Łatwo i szybko się je przyrządza. Można dostosować je do swoich upodobań Zmieniając niedogodny składnik na inny, bądź pominąć go, a z pewnością i tak wyjdzie kulinarne cudo! Szynka wędzona od Dudy to idealny nośnik smaku w tej sałatce. Polecam do śniadania wielkanocnego. Potrzebujemy: 200 g dowolnego makaronu, który następnie gotujemy według wskazówek(...)producenta 3 plastry szynki wędzonej, u mnie od producenta Duda, plaster grubości 1 cm pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 3 ugotowane jajka 1 mała cebula 4 łyżki majonezu, ja użyłam domowego, przepis TUTAJ sól, pieprz szczypiorek do ozdoby Ugotowany makaron przelewamy wodą 3 krotnie, aby się nie sklejał. Cebulę, ugotowane jajka i ogórki konserwowe kroimy w drobniutką
MamaOskarkaWarto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w
Kulinarny karnet ChristopheraSzybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy
magiczna kuchnia KasiPyszne paluchy z tłuczonych ziemniaków, nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami, zmielonymi orzeszkami ziemnymi i podane z sosem czosnkowo-orzechowym. Paluchy są mięciutkie w środku i chrupiące na
Oryginalny smakLubicie szpinak? Jeśli tak to na pewno posmakują Wam te bułeczki. Z dodatkiem szynki smażonej z czosnkiem oraz mozzarelli startej na tartce. Nie można im się
Cukiernia PychotkiTakie różyczki to smaczna przekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem. Przerobiłam różne wersje, z przeróżnymi wędlinami, więc to od Was zależy - czego
Di gotujePlacki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają
Pyry na GazTradycja przygotowywania zakąsek jest prawie tak stara jak tradycja spożywania napojów wyskokowych. Śledzik i ogórek stale towarzyszą co bardziej udanym spotkaniom. Do tak zacnego grona warto
Kulinarna PatilogiaPo świąteczno-sylwestrowym rozpasaniu przyszedł czas na odpoczynek od „konkretów”. Przejedzeni chętnie sięgniemy po „coś lżejszego”. Bakłażan panierowany z sałatką z pomidorów
Kulinarna PatilogiaGości u nas zazwyczaj przy okazji jakichś uroczystości, tym razem od Wielkanocy nie było go w naszym domu. W przypływie ogromnej ochoty postanowiłam to zmienić.
Kuchenne aromatyPrzepisów na sałatki nigdy za wiele, dlatego dziś podam przepis na kolejną, tym razem z tuńczykiem. Jeśli ktoś go lubi to zapraszam. Jest szybka w wykonaniu
upichcicCiasta drożdżowe piekę zawsze wtedy, kiedy mam wolny dzień, natomiast kombinacje z ciasta francuskiego to szybka alternatywa, kiedy brak czasu a goście pukają do drzwi
Walijskie Pichcenie