Dzisiaj przedstawiam Wam, szybką zdrową przystawkę, która z pewnością zachwyci nawet najwybredniejszych gości. :) Zapewniam, iż jest ona prosta w przygotowaniu oraz niezwykle efektowna. Kiedy przygotowuję dania imprezowe, ta rolada szpinakowa zawsze znajduje się na ,,obowiązkowej liście do zrobienia''. Jest to też danie, które od razu po podaniu rozchodzi się w mgnieniu oka. :) No, ale dosyć już tego zachwalania(...)przechodzę do przepisu. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem
Smiling ShrimpSkładniki: 300 g mięsa wołowego 2 ogórki kiszone 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 2 żółtka sól, pieprz Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce
magiczna kuchnia KasiDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU
W kuchennym oknie Ewy500 g śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka
Gotowanie jest łatwePrzedstawiam Wam dziś pomysł na alternatywne podanie sałatki. Przepis na rewelacyjne gniazdka makaronowe z sałatką, bardzo proste do zrobienia, szybkie a jakże efektowne. Koszyczki makaronowe świetnie
Podróż w kulinariaJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też
mojewypiekiinietylkodzisiejszej propozycji będzie trzeba odmówić modlitwę żeby poszło w cycki :-) Trochę kalorii Wam zafunduję ale będą to tak pyszne kalorie, że warto. Ser camembert faszerowany śliwkami. Fantastyczna i przepyszna przystawka. Pierwszy raz smażony camembert jadłam w Pradze gdzie na każdym rogu można go kupić w bułce z ogromną ilością majonezu, czyli w sam raz coś dla mnie. Oczywiście(...)jest też wykwintne danie w eleganckich restauracjach, za który zapłacić trzeba sporo koron. Danie oczywiście jest banalnie proste do zrobienia. Uwierzcie mi, będzie pysznie. Składniki:4 serki camembert1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku
pieprzny smaczekPolecam wszystkim miłośnikom wędzonego łososia. Ja za łososiem nie przepadam , ale mężowi i moim dzieciom smakowało a mówią , że nie lubią ryb ;) Zatem nie ma nad
Słodkości i nie tylkoMniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie
Słodkości i nie tylkoWykorzystuję ostatnie sztuki wychodowanej cukinii - dziś serwuję pyszne, cukiniowe placuszki z mąką gryczną i elegancką oprawą wędzonego łososia. Do tego lampka francuskiego wina i smak zyskuje
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja
UgotujmyTo.plróżnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po przystawce przyszedł czas na obiad.Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione czterema różnymi zupami.Pomidorowa zachwyciła już od pierwszej łyżki – zarówno mnie(...)niestety się nie udało.A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ).Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha!Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora
Ostra na Słodkosmakiem. Przygotowujemy farsz: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy(...)Danie, rewelacja! Nawet Rafałowi smakowały. Te faszerowane ćwiartki kurczaka smakują również rewelacyjnie na zimno, pokrojone w cienkie plastry nadają się również jako wykwintny okład do kanapek, czy jako zimna przystawka na przyjęcie. Sądzę, że faszerowane ćwiartki kurczaka będą pojawiać się regularnie na naszym stole. Koniecznie wypróbujcie je. Polecam. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami na zimno, pokrojone w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej będzie wyciągnąć gotową terrinę), smarujemy masłem i oprószamy(...)spożywczą i na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie
mojewypiekiinietylko