przystawka - 12862 przepisów (strona:231/858)

Enoki na klarowanym maśle z czarno-białą quinoą i szynką szwarcwaldzką 129

dziś taka tam przekąska, dobra na drugie śniadanie, albo wytrawny podwieczorek. Można ją też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wiec możemy nim w razie czego poczęstować niespodziewanych gości ;) Polecam. Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy garść grzybków enoki 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej 2 łyżki klarowanego masła

Quinoa Raz!
Bistro La Cocotte 98

użytych do przygotowanych dań. Karta nie jest specjalnie rozbudowana co jest dobrym znakiem. W końcu nie można mieć wszystkiego i być dobrym we wszystkim. W karcie znajdziemy klasyczne francuskie przystawki: grzanki z foie gras, żabie udka, ślimaki po burgundzku, zupę cebulową i ostrygi. Sałaty z kaczą piersią , wątróbką lub konfitowanymi kaczymi żołądkami. Z dań głównych boeuf bourguignon, królika w musztardzie

królestwo garów
Carpaccio z buraka na rukoli 235

spodziewałam się ,że ta przystawka będzie aż taka dobra-moim gości om również ogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu

Swojskie jedzonko
Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 106

ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron spaghetti, jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt z przystawką do makaronu. • Makaron wrzucić na gotującą się, posoloną wodę i gotować ok. 3 minut. • Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu

To co kocham
Sałatka z gruszką i fetą 104

Błyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka

To co kocham
Makaron linguine z brokułami 122

ewentualnie gotowy makaron linguine 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron linguine (jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt z przystawką do makaronu). • Makaron wrzucić na gotującą się i posoloną wodę, gotować ok. 3 minut. • Jeśli nie mamy sprzętu, to gotowy makaron gotujemy wg przepisu

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 101

Mięciutkie i aromatyczne plastry polędwiczki wieprzowej podane z sosem truskawkowym. Czy może być coś smaczniejszego? Idealne na przystawkę zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to powstało na ostatnich warsztatach Polska Gotuje jako Danie Fit. Składniki: • 1 polędwiczka wieprzowa • garść roszponki Marynata: • 1 cebula • papryka wędzona w proszku • sól, pieprz

To co kocham
Pomidory faszerowane twarożkiem z papryką 95

Czas na lekkie letnie przystawki. Wprawdzie to nie czas na pomidory ale powoli można się do nich przymierzać. Farsz to twarożek z drobno posiekaną papryką, z woalką kiełków buraczanych. Składniki: • 8 pomidorów średnich • po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej • 3 łyżki twarożku śmietankowego • 1 łyżka majonezu • sól, pieprz

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 124

Taka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo

To co kocham
Forszmak 105

Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego – Vorschmack  czyli przystawka od vor – przed + schmackhaft – smaczny, apetyczny. Początkowo był to więc rodzaj przekąski. Niezwykle popularny forszmak w latach 80-tych królował w polskich restauracjach

To co kocham
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 159

Bardzo prosta i lekka przystawka z szynki prosciutto Cotto i melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową

To co kocham
Roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi i fetą 123

szpinakiem i  z pieczarkami dołączają roladki z suszonymi pomidorami i fetą. Mogą być podawane na ciepło i na zimno. Świetne jako imprezowa przystawka, szczególnie w towarzystwie poprzednich roladek, o których wspomniałam wcześniej. Składniki: • 3 filety z kurczaka Farsz • 200 g sera typu feta • 1 słoiczek pomidorków suszonych w oliwie

To co kocham
Chutney z czarnej porzeczki 228

albo czatni), lekko pikantna konfitura lub gęsty aromatyczny sos czyli czarna porzeczka w wytrawnej odsłonie. Słodko-kwaśny smak przełamany został lekką pikanterią. Ten czatnej jest idealny do przystawek, serów, do potraw duszonych jak pieczeń i wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Składniki: • 1 kg czarnej porzeczki • 1 szklanka cukru • 3 łyżki miodu

To co kocham
Jajka faszerowane ćwikłą 129

talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: • 6 jajek • 6 plastrów szynki konserwowej • 2 łyżki ćwikły • sól do smaku • kilka pomidorków koktajlowych • natka pietruszki do ozdoby Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo (10 minut), obrać

To co kocham
Musztarda i majonez w jednej stały lodówce… 96

Musztarda i keczup to must have każdej lodówki. Nie wyobrażamy bez nich kanapek, mięs czy przystawek, stosuje się je również z powodzeniem jako dodatek do wielu dań. Także jako przyprawa. Warto wiedzieć, że czasem możemy dać im zagrać pierwsze skrzypce. Artykuł Musztarda i majonez w jednej stały lodówce… pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE