mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć w rękę i zjeść (dzieci je uwielbiają). Przepis już dawano znalazłam w gazecie Kuchnia
Kuchnia u KrysiNa taką kukurydzę miałam ochotę od dawna. Doskonale upieczona, maślana, z nutą pikanterii – kukurydza pieczona z masłem chili jest idealna! Dodatek natki pietruszki i soku
Pasja SmakuZnów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą
Nastoletnie WypiekanieSmaczna i zdrowa propozycja na przystawkę, przekąskę, lub małą kolację. Kremowa smaczliwka (uparcie pozostaję przy polskiej nazwie :)) w połączeniu z kwaśnym ogórkiem, zielonym pieprzem i oliwkami smakuje świetnie, całości dopełnia quinoa. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 dojrzałe smaczliwki (awokado) 2 - 3 ogórki kiszone 10 czarnych oliwek łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie 1 duży ząbek czosnku
Quinoa Raz!naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa , czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji
Food Squaresmakuje:) Ale jest równie dobra! Jeśli jesteś na diecie, to idealne rozwiązanie na smaczną przekąskę czy dodatek do obiadu. Do pieczenia idealna jest okrąglutka i mała dynia odmiany hokkaido. Przystawka, przekąska czy jak to nazwiemy jest prosta w wykonaniu i zadowoli każdego. Możemy pałaszować ją samą z jakimś pysznym sosikiem, albo w towarzystwie innych warzyw. Zawsze jednak będzie przepysznie. Kolejnym
Mieszam w GarnkuChłodnik to pyszne danie, które doskonale nadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 ml kefiru 3 - 4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek
Mama GotujeParmigiano Reggiano. To ser wszechstronny, który sprawdza się niemal w każdym daniu i gwarantuje wspaniały smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia
Codzienna kuchnia niecodziennatrudno mi ocenić, które są lepsze ;-))) Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostrzą, tradycyjną wersję. Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty. Zaręczam, że i tak będą pyszne
Walijskie PichcenieJedna z najpopularniejszych przystawek kuchni greckiej. Świetnie pasuje do dań z grilla, pieczonych i smażonych mięs, czy zapiekanego pieczywa. Dzięki jogurtowi naturalnemu jest lekki, a dzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni
Zasmakuj KuchniPrzepis który prezentuje poniżej jest cukinia z różnego rodzaju serów , można dodawać sery jakie się bardzo lubi , smakuje bardzo fajnie i pasuje do dań głównych , bądź także jako przystawka . Składniki 1 duża cukinia 4 plasterki sera marmurkowego 4 plastry sera według uznania Wykonanie Cukinie myjemy i kroimy w plastry dwa centymetry i posypujemy solą i odstawiamy
Mój SmakOstatnio na blogu pojawił się wpis z sosem miętowym na bazie sera feta. Wraz z wpisem pojawiły się pytania - do czego go wykorzystać? Oto moja propozycja na przystawkę lub danie obiadowe. Połączenie idealne (: Składniki: 2 bakłażany 1/4 porcji sosu miętowego z fetą kliknij po przepis <klik> 1/2 łyżeczki ostrej papryki koperek do posypania oliwa
Pora na pora i pomidoraWami sekretami udanego biznesu :D Deser o nazwie Glaðar dansandi álfar (radosny taniec elfów). Składniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada). Składniki: galaretka z malin, olej kokosowy rafinowany, smalec gęsi, mus gruszkowy, chipsy z leśnych grzybów, przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKalafior w omlecie z bekonem był syty i przepyszny! Nigdy wcześniej nie wpadłam na pomysł by na obiado-kolację podać kalafiora zapiekanego w jajku z bekonem
Magiczny GarnekWakacje to czas spotkań rodzinnych. Każdą wolną chwilę staram się także spędzić ze znajomymi. Polacy słyną z tego, że większość takowych spotkań odbywa się przy syto
Pobite gary Barbary