przystawka - 12862 przepisów (strona:242/858)

Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 232

naszym kraju) smutnym jest dla nas że Panowie zamiast delektować się pysznym (tak przypuszczamy) posiłkiem poruszyli tematy których nie porusza się przy stole. Wróćmy jednak do ośmiorniczek. Popularną przystawką w Brazylii jest Caldo de Polvo czyli w wolnym tłumaczeniu koktajl z ośmiorniczek/ośmiornicy. Serwowana jest w małych kubeczkach i wspaniale się komponuje z winem czy piwem. Ceny ośmiornic

Smaki Brazylii
Panna Cotta dla Pana Taty 117

zbyt gorzka. 500 ml śmietanki "trzydziestki" podgrzewam, dodaję pół łyżeczki cukru aromatyzowanego wanilią lub prościej- cukier wanilinowy, oraz 2-3 łyżki białego cukru. Przy pomocy tarki do parmezanu lub przystawki, na której zwykle ściera się surowe ziemniaki na pulpę- ścieram drobniutko gorzką czekoladę, około 1/3 tabliczki i dodaję do śmietanki. Gdy już czekolada się rozpuści dodaję odpowiednią ilość substancji żelującej

Pichceniomania
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 154

trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego

Pichceniomania
KURKI W ŚMIETANIE 194

Pyszna, sezonowa przystawka.  Delikatne kurki w śmietanowym sosie ... są dla mnie zawsze zwiastunem,  że : jest lato! Ten delikatny grzybek nie potrzebuje jakiejś wyjątkowej oprawy.  W śmietanowym sosie,  w towarzystwie delikatnie ściętych jajek w  jajecznicy z kurkami  czy w lekkiej  zupie kurkow ej sprawdzają się idealnie!  Składniki: ok 400 g kurek 2 cebule

Walijskie Pichcenie
Pieczarki w cieście czosnkowo-paprykowym 232

Kolejna pyszna przekąska, która bardzo szybko znika.  Cukinię ( klik ), fasolkę ( klik ) oraz parówki ( klik , klik ) - już Wam prezentowałam. Pieczarki również są niezwykle smaczne i proste

Di gotuje
Recenzja książki Grażyny i Jarosława Uścińskich pt. "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" 105

mówię po chłopsku :)  Po piąte na podstawie tej książki możecie przygotować samodzielnie w domu kolację,  kompletną kolację, bo w książce znajdziecie przepisy nie tylko na przystawki i dania główne, ale co dla mnie najważniejsze na DESERY!!!  które zaskoczą nawet najbardziej wybredne gusta.        A teraz troszkę o ułożeniu tematycznym: Zaczynamy od spisu treści, oooooobszernego

Malinowo w kuchni
Zielone gazpacho z nutką mięty 188

Pogoda nastraja na lekkie i chłodne potrawy. Te gazpacho jest banalnie proste i będzie idealną  przystawką do niedzielnego grilla :) Składniki: -1 szklanka groszku -1 szklanka wody -1 ogórek szklarniowy -1 garść świeżej mięty -100g jogurtu naturalnego -3 łyżki oliwy z oliwek -sól i pieprz Wykonanie: Do garnka wlać szklankę wody i groszek i gotować przez 5 minut. Następnie

Smakuj życie!
Zupa tikka masala / Tikka masala soup 276

Zupa tikka masala to wariacja na temat bardzo słynnego już dania kuchni indyjskiej-kurczaka tikka masala. Na pewno każdy już próbował to pyszne danie, a jeżeli

karmelowy
Chilijskie smaki gourmet 121

Jest to bardzo ceniona i niestety bardzo droga potrawa. Bardzo smaczne, o bardzo przyjemnej konsystencji. - ośmiornica - karczochy z małżami - zapiekane przegrzebki - chipsy z avocado i łososiem Do przygotowania przystawek została użyta oliwa z awokado. Mieliśmy również możliwość spróbowania różnego rodzaju warzywnych chipsów, z solą i bez, co mogłoby być świetną alternatywa dla naszych słonych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Niestety prezentowane

królestwo garów
kulki serowe w prażonych orzechach 188

składniki: 200 g twarogu śmietankowego 100 g sera topionego 100 g posiekanych prażonych migdałów 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 100 g łuskanych prażonych pestek z dyni

Domowy Smak Jedzenia
PATATAS BRAVAS 177

Patatas bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki,  podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy

cool and minty
SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 405

Natomiast pesto z powodzeniem zastąpicie szybkim i łatwym w przygotowaniu winegretem. Jakość składników i wszystkich dodatków to w tej sałatce podstawa, i ma kluczowe znaczenie.  Można potraktować jako przystawkę przed daniem głównym, przygotować wcześniej, ułożyć na talerzach i postawić na stole. Przed przyjściem gości wystarczy skropić zielonym pesto i kremem balsamico. Opcjonalnie można posypać płatkami chili. SKŁADNIKI

cool and minty