Wegańska pasta z pietruszki 156objętości wody, ostudzić i zblendować na gładką masę. Dodać pokrojoną pietruszkę, posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Wlać odrobinę oliwy i ponownie zmiksować. Podawać z chlebem lub jako sos do przystawek
Szybko Tanio Smacznie
Lekkie konfitury ze śliwek, z dodatkiem octu winnego, rumu i korzennych przypraw 234rumem. To już ostatni dzwonek na przetwory ze śliwek, a te konfitury są naprawdę pyszne. Lekko kwaśne, bardzo aromatyczne i niezbyt słodkie. Idealne do deserów lub jako przystawka. Przepis jest autorstwa Marco Ghia , szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool . Składniki: 3 kg śliwek (przekrojonych na pół, bez pestki) 150 g cukru (tylko jeśli jest to niezbędne – zależy, jak dojrzałe są śliwki
Codzienna kuchnia niecodzienna
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 223idealnie się wypełniały. Co ważne, mięso było delikatne oraz aromatyczne. Takiego tatara oczekuje od dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni jagnięce/ kwaśna śmietana/ musztarda Dijon – 22 zł Serwowane na przystawkę, jednak z powodzeniem (jeżeli zamawiamy również zupę) mogą być także daniem głównym. Co ważne – pierożki były bardzo świeże, dopiero co wyjęte z wody, podane z masełkiem, świeżym pieprzem oraz
Kuchnia Bazylii
Puree w waflu według Di 252Po odsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic
Di gotuje
Sałatka grecka z kaparami 236Już nie raz czekała na mnie po powrocie do domu romantyczna kolacja przygotowana przez Madzię, nie inaczej było także w tą sobotę. Pyszna sałatka grecka z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta czerwona na słodko z rodzynkami 192Uwielbiam taką kapustę, idealna jako przystawka do obiadu. Z kaczką lub wołowinką będzie idealna. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix na dole. Kapustę pokroić na drobno, jabłka oskrobać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Na dno garnka wrzucić smalec i rozpuścić. Dodać kapustę, jabłka, rodzynki, sól, cukier,pieprz czarny, sok z cytryny
Kuchnia Pokoleń
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 188oczywiście tylko słuchałam i robiłam zdjęcia :) Naszą wspaniałą wycieczkę zakończyliśmy w winiarni :) W kameralnej sali znajdującej się w piwnicy mieliśmy okazję spróbować dwóch pysznych win oraz towarzyszących im przystawek - serów i wędlin. Była to także świetna okazja, aby pogawędzić z Celią oraz naszymi brytyjskimi znajomymi. Niestety z winiarni nie mam zdjęć, bo jak się domyślacie, w piwnicy światła nie było
Chilli Czosnek i Oliwa
Galareta drobiowa 208talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły, ale smak tamtej galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około
W kuchni Katie
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 179wyjątkow kartą. Natomiast w menu restauracji dania te pojawią się w listopadzie. Na dobry początek pojawiła się zupa, czyli krupnik na gęsich żołądkach. Następnie były przystawki: gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym sałatka z pieczoną dynią, owocami suszonej białej morwy, sałatą dębową, roszponką i oliwią z pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne
Kulinarne przygody Gatity
Restaurant Week oraz Festiwal Smaków Food Trucków 218Prosta zasada: wybierasz miasto określasz ilość gości, dzień i godzinę festiwalu wybierasz restaurację wg rodzaju kuchni lub z dostępnej listy do wyboru masz dwa menu - trzy popisowe dania ( przystawka, danie główne i deser ) w festiwalowej cenie 39 zł / osobę Rezerwacja stolika: https://restaurantweek.pl/ Festiwal Smaków Food Trucków https://www.facebook.com/events/545177315680855/ "Ideą festiwalu jest promowanie zdrowego, pysznego i wykonanego
Atlas Smaków
"The Lady in Red"- Kobieca sałatka pełna miłości do makaronu 205wykładamy na głęboki półmisek i mieszamy ze sobą, na wierzch posypujemy ziarenka z granata. Sałatkę polewamy obficie dressingiem. Propozycja ta sprawdzi się również w roli obiado- kolacji, bądź przepysznej przystawki na uroczystą kolację w gronie bliskich i znajomych. Serdecznie Wam polecam jest obłędnie pyszna! Przepis zgłaszam do akcji konkursowej: Życzę Wam smacznego i wielu pysznych dań z makaronami Lubella! Pięknego
SMYKWKUCHNI
“Zupy odchudzające” – recenzja 298zachować warto unikać stresu, leków (zwłaszcza antybiotyków) i stosować właściwą dietę bogatą w probiotyki i błonnik. Jaką? Dowiemy się tego z tej książki. Zupa nie będzie tu tylko przystawką przed głównym daniem, tylko samodzielnym posiłkiem, ale pocieszające jest to, że o ile nie ugotujemy jej na mięsie i nie zabielimy śmietaną, to możemy jej zjeść całkiem sporo, więc na pewno
Ugotowane pozamiatane
Bitki ze śledzi 200większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Natomiast śledzie solone były znane i ogólnie rozpowszechnione ponieważ można je długo przechowywać. Śledzie solone wykorzystywano nie tylko na zimno jako przystawka, ale również je smażono, zapiekano. Przedstawiałam już przepis na śledzie smażone , dzisiaj przepis na kotlety ze śledzi. Ktoś mógłby zapytać, po co używać śledzie solone, skoro mamy teraz dostęp do świeżych
królestwo garów
Muffiny ziemniaczane z jajkiem. 238dwóch przepisach Maćka, tym na muffiny ziemniaczane oraz tosty z jajkiem inaczej . Niewątpliwą zaletą tego dania, oprócz smaku oczywiście, jest jego forma. Świetnie sprawdzi się jako ciepła przystawka. W jednym z ostatnich postów wspominałam, że przeżywamy właśnie remont kuchni. Właściwie jesteśmy już na finiszu i jak dla mnie efekt jest cudowny (dziękuję drogi mężu, jesteś wielki ♥). Jednak zanim
zadanie-gotowanie
Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store 252talerz wędlin, wszystko doskonałej jakości. Tatar z tuńczyka z kaparami i kolendrą, podany z marynowanym w pomarańczach fenkułem, który podbił moje podniebienie, a fanką fenkułu nigdy nie byłam:). Rewelacyjna przystawka. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami, niby taka prosta sprawa, a zaskakująco smaczny. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Jestem ogromną fanką
karmelowy