Jakiś czas temu robiłam taką pierś z warzywami dla córki..i córka poprosiła o jeszcze..i trza było znów zrobić...tym razem zrobiłam ciut inaczej...ale
Moje domowe kucharzenieKolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby cebula
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu pisałam Wam o mojej współpracy z firmą Tradismak . Dziś - po dość długiej przerwie - pora na kolejny przepis inspirowany tą współpracą. Mam nadzieję, że lubicie domowe pasztety i że ta wersja również Wam się spodoba :-) Smacznego... SKŁADNIKI 300 g wątróbki kurcząt 300 g żołądków indyczych 300 g serc kurcząt 200 g podgardla wieprzowego 2 marchewki(...)kawałek selera 2 - 3 cebule 5 liści laurowych 5 - 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach 2 bułki kajzerki 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy Dobry Smak Sekretna 2/3 gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz sól woda Serca, żołądki i podgardle płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą - powinno jej być
Czary - gary w kuchniłyżeczki soli 4 łyżki soli do peklowania mięsa 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół) 8 ziarenek pieprzu czarnego Sposób wykonania : Wodę przegotować, przestudzić, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 2-3 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 2-3 dniach mięso wyjmujemy(...)marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia. W ten sposób marynujemy surową szynkę i boczek. Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka : http://youtu.be/8dPHktlYzVI
Przepisy i porady kulinarnenieoceniony! W ostatnim czasie przygotowywałam rodzinny obiad z okazji imienin. W ramach inspiracji zrobiłam przegląd ulubionych stron i blogów kulinarnych, gdzie znalazłam TEN przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego(...)rybnego 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe składniki, jakimi je doprawiamy, czyli przyprawy, czosnek, ser, sosy, wodę. Ręką gnieciemy mięso i łączymy wszystkie składniki. Następnie "kręcimy" klopsiki. Bierzemy niewielką ilość mięsa i dłońmi formujemy malutkie, równe kulki (im mniejsze tym lepiej
Taste Of My DayPizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach(...)ciasta układamy pokrojony ser i zalepiamy je. Na środek ciasta nakładamy farsz, posypujemy serem i przyprawami. Odkryte części ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Pieczemy aż ciasto nabierze złotego koloru 10-15 minut w temperaturze ok 180 stopni
prawdziwe jedzenieSkładniki: - 1,5 kg pomidorów - 2 papryki ( czerwoną i zieloną) - 3 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka domowej vegety - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka pieprzu - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 4 łyżeczki cukru trzcinowego - 3 łyżki oliwy Pomidory, paprykę, cebulę pokroić w niedużą kostkę(...)pomidorów można zdjąć skórki, ale nie jest to konieczne jeśli zamierzacie przecierać sos przez sitko lub miksować go na zupełnie gładką masę Wszystko wrzucić do garnka i dodać przyprawy. Gotować do miękkości, zmiksować, po czym znów gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Smacznego
chwile dla mniePyszna domowa wędlinka. Pieczeń z mielonej łopatki z dodatkiem papryki i żółtego sera z aromatem bazylii. Smakuje rewelacyjnie, polecam.składniki:1,5 kg mięsa mielonego z łopatki2 jajka3 łyżki kaszy manny150 g papryki200 g żółtego sera1/2 szklanki bulionu drobiowego1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis1 łyżka bazylii Kamis1/2 łyżeczki białego pieprzu Kamissól prowansalska KamisMięso mielone przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, kaszę(...)mannę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do mięsnej masy i wymieszać. Na końcu dodać bulion i jeszcze raz wymieszać. Masę odstawić na godzinkę a następnie przełożyć do natłuszczonej margaryną foremki lub foremek keksówek. Aby uzyskać mniejsze plastry przełożyłam masę do dwóch keksówek a że nie posiadam małej keksóweczki wyszło
Monia miesza i gotujeZapiekane, domowe frytki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem...Pieczone, złociste frytki.Aromatyczny kurczak.Plasterki pieczarek.Paprykowy sos majonezowo-śmietanowy.A całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa
Gospodyni Miejskawodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam, zagotowałam. Jeśli powstaną grudki mąki - przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Włożyłam do sosu mięso i podgrzałam. Podałam z domowymi pyzami i kapustą kiszoną. KAPUSTA KISZONA. (od Babci;) 400g kapusty kiszonej 2 - 3 średnie marchewki liść laurowy 4 ziarna pieprz 2 ziela angielskie 2 cebule smalec do smażenia Kapustę(...)ugotowałam do częściowej miękkości (woda powinna zakrywać kapustę). Odcedziłam. Cebulę posiekaną zeszkliłam na odrobinie smalcu. Wrzuciłam kapustę. Marchew starłam na tarce. Dodałam do kapusty wraz z przyprawami. Smażyłam do uzyskania odpowiedniej miękkości
W kuchni Karmel-itkiZachciało mi się gołąbków...ale okazało się , że nie mam w domu ryżu..robiłam już z płatkami ryżowymi , kaszą ..ale z pęczakiem jeszcze nie ...więc trza
Moje domowe kucharzenieLubię takie surówki... są one szybkie do zrobienia ...i smaczne...do surówki dodałam miodu klonowego z Anielskich Przysmaków.. kapusta pekińska papryka czerwona ogórek zielony 3
Moje domowe kucharzenieczasu poświęcić na ich przygotowanie ale warto bo smakują zupełnie inaczej niż te sklepu. Są bardzo smaczne, soczyste i w naturalny sposób uwędzone. Do przygotowania wędlin użyłam zestawu do domowej wędzonki od firmy Tradismak . Składniki: 2 kilogramy schabu 2 kilogramy szynki 2 kilogramy boczku Zalewa: 10 litrów wody 200 gram soli peklosmaczku Sekwens 30 ziaren pieprzu 20 ziaren ziela(...)listków laurowych Sekwens 2 łyżki ziaren kolendry 1 czubata łyżka owoców jałowca Sekwens 1 główka czosnku siatka lub sznurek do mięsa Sposób przygotowania: Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso. Garnek z mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej
Bajeczna KuchniaKotleciki nie tylko na piątkowy obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na
NA MOIM TALERZUPolecam dzisiaj świetną propozycj ę na domową imprezę, przystawkę lub kolację, jest to wyśmienita sałatka z kurczakiem, chrupiącą sałatą i delikatną mozzarellą z dodatkiem pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Pysznego smaku dopełni sos jogurtowo-keczupowy, który idealnie będzie komponował się z sałatką. składniki na 3 porcje 50 dag fileta z kurczaka 5-6 pomidorków koktajlowych czerwona cebula 1 opakowanie mixu(...)sałat 1 kula białego sera mozzarella 2 łyżki przyprawy do gyrosa olej do smażenia sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu czarny pieprz sól przepis Umyty i oczyszczony filet z kurczaka kroimy w paski a następnie w niewielką kostkę, pokrojone mięso posypujemy przyprawą do gyrosa. Na patelnię z rozgrzanym
Smakowite DaniaBardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu.Składniki:1 mała kapusta pekińska1 owoc kaki1 czerwona papryka2 marchewki1 por1 jabłkoolej + wodaprzyprawa do sałatek (lubię Prymat
Kuchnia domowa Aniłyżki soli 0,75 łyżki cukru 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Sezam oraz pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Do miski przesiać mąki, dodać wszystkie ziarna, przyprawy, drożdże, sól, cukier oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić(...)temperaturze 210oC. Czas pieczenia zależy od formy i piekarnika, ja piekłam 1h 20 min. W trakcie pieczenia otwierałam co jakiś czas drzwiczki piekarnika i spryskiwałam wodą wnętrze piekarnika (domowa "funkcja pary"). Smacznego all photos made by me&brzooch
coolinarnastrefa.blogspot.com