papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych marketach (od poniedziałku dostępny także Lidlu). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem
Fabryka pomysłówwszystkie pokoje były zastawione meblami, nie miałam dojścia do mojego „fotograficznego stołu” aby ją uwiecznić. Czas tej kiełbasie służył Polecam, gdyż warto chorizo zrobić samemu. Przepis na domowe chorizo, czyli hiszpańską kiełbasę : 2 kg chudej karkówki 1/2 kg słoniny lub podgardla 1,5 łyżki stołowe soli 1,5 łyżki soli peklowej 1,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka(...)podgardla. Rano wyciągamy z lodówki. Mięso kroimy w kostkę ok. 2,5 cm. Zimne mięso i tłuszcz mielimy na grubym sitku. W misie mieszamy mięso z tłuszczem i wszystkimi przyprawami. Mieszankę konserwujemy za pomocą kwasu ascorbinowego, soli peklowej, brandy, octu winnego i cukru. Dokładnie wyrabiamy farsz ręką. Gdy wszystko dokładnie połączymy, przekładamy całość do miski, przykrywamy papierem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKupiłam udko z indyka..zastanawiałam się co z niego zrobić...z początku były inne plany..ale czasem trza je zmienić..i tak oto zrobiłam gulasz..co
Moje domowe kucharzenieTen gulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe
Moje domowe kucharzeniekolejna propozycja domowej wędlinki na kanapki. Po prostu pyszności:) składniki: 1,4 kg karkówki 6 łyżek musztardy delikatesowej, użyłam Kieleckiej 10 łyżek oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku sok z połówki cytryny 1/2 szklanki wody Przygotować marynatę do karkówki. W misce wymieszać musztardę, olej, sok z połówki cytryny oraz przyprawy i przeciśnięty przez
Monia miesza i gotujeLubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka
Kuchnia domowa AniPamiętacie mój Schab z szynkowaru? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się
Blondynka GotujePolecam mięsko drobiowe faszerowane suszoną śliwką i żurawiną. Trochę pomęczymy się z odfiletowaniem kurczaka, ale później smak wszystko wynagrodzi.SKŁADNIKI1 duży kurczak o 2
W kuchennym oknie EwyKto lubi kotlety mielone , ser żółty..to na pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 6 sztuk matiasy, 2 łyżeczki pieprz cytrynowy, 1 łyżeczka cukier,1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka ocet winny, - ile potrzeba olej rzepakowy, 2 sztuki cebula
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz domowa vegeta 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego Filety kroimy w kostkę lub plastry, cebulę na cztery części, następnie w plastry, marchewki przekroić wzdłuż i zetrzeć na tarce do talarkowania. Kurczaka obsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka, następnie na tym samym oleju smażymy cebulę i marchew. Dodajemy do kurczaka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz sosu
chwile dla mniepapryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki 4 papryki Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora drobno kroimy. Dodajemy ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego, zioła i przyprawy do smaku
chwile dla mnienietypowe przyprawy - już zacieram ręce na myśl o eksperymentowaniu z nimi w kuchni. Bardzo jestem też ciekawa mniej popularnych owoców suszonych - to będzie przygoda odkrywać ich smaki w komponowanych potrawach. Chętnie podejmę też wyzwanie wykorzystania niekonwencjonalnej mąki w swoich wypiekach. Jako nałogowa herbaciara z pewnością będę miała dużo do powiedzenia na temat smakowicie brzmiących herbat. Domowa kiełkownica też
Grunt to przepis!Pół kostki masła- cukier trzcinowy 1/3 szklanki- tabliczka gorzkiej czekolady imbirowej WYKONANIE:W dużym garnku, na bardzo małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cały czas mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy(...)studzimy. Dobrze wystudzony przekładamy powidłem, wstawiamy do lodówki do schłodzenia a następnie oblewamy polewą.I nie zostaje nam nic innego, jak patrzeć, jak nasz piernik zniknie w mgnieniu oka :)DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE:Nasza tradycja od wielu lat. Własne śliwy owocują w kilka rodzajów tych pysznych, fioletowych smakołyków. Głównie jednak w nasze ręce wpada Węgierka. Wysmażamy powidła różnie aby mieć możliwość
Wypisz WymalujRybka w chrupiącej panierce jak schabowy..kiedyś już robiłam rybki w podobny sposób i wpisy są na blogu, ale tym razem filety rybne moczyłam w
Moje domowe kucharzenie