Składniki: 3 duże buraki czerwone, 2 sztuki marchew, 2 sztuki jabłka, 2 małe jajka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, 1 szklanka mąka pszenna
W Mojej Kuchni Lubię„Soczyste piersi? To możliwe!” – to taka akcja testowa dla blogerek ....i ja biorę także w niej udział..Dostałam kostkę Knorr Rosół z kury, kostkę bulionową
Moje domowe kucharzenieWegańśka sałatka z domowym tahini i tofu, to jedna z wielu rzeczy, które uzależniają mnie swoim smakiem. Co najlepsze, jest ona całkowicie spontaniczna, powstała na zasadzie mieszania wszystkich składników na które miałam ochotę w danym momencie. Jesienny klimat utrzymuje dynia, którą delikatnie uparowałam razem z fasolką szparagową (jeszcze nie mrożoną, a świeżą z ogrodu) SKŁADNIKI; garść fasolki szparagowej pomidor łyżka(...)tahini 2 garści mixu sałat (z roszponką) kawałęk dyni 50g tofu przyprawy: czarnuszka, płatki chilie WYKONANIE: dynię obieramy, kroimy w kostkę i parujemy razem z fasolką ok 10 min (dynię można wrzucić nieco później) na talerzu umieszczamy mix sałat, pokrojonego pomidora, uparowane warzywa i pokrojone tofu całość posypujemy czarnuszką i tahini
healthy dreamsrady i nie wystałam w kolejce. Jednak zapachy, które unosiły się z lokalu nie dały mi spokoju i narobiły takiego smaka, że zrobiłam sobie swoje manekinowe naleśniki. Przepyszne i domowe. Jak będę miała więcej czasu, to postoję w tej kolejce aż wystoję i wtedy porównam czyje lepsze :-) Przepisu na ciasto i sam proces smażenia nie będę już pisała(...)Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić w małe części i smażyć na oliwie ok. 10 min. W międzyczasie szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
pieprzny smaczekogórków. Tak sobie myślałam co by tu z nimi zrobić. Na mizerię było ich za dużo, zrobiłam więc po kilka słoiczków dwa rodzaje sałatki. Na zimę będą jak znalazł. Domowe zawsze lepsze od kupnych a i oszczędność kasy będzie. 2,5 kg ogórków ( po obraniu )2 duże cebule1 pęczek koperku1 łyżka żółtej gorczycy1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu1/2 szk cukru1 łyżka(...)większe umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebule obrać, umyć i pokroić w pióra. Koper umyć, osuszyć i dość grubo posiekać. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Następnie można przełożyć do mniejszej miski, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać aby wszystko przegryzło się z powstałym sokiem. Wyparzone słoiki
Ewa w kuchniPostanowiłam przywołać wspomnienia licealnych czasów, kiedy po szkole szło się na taki pyszny fast food. Właściwie to nawet szczegółowy przepis jest zbędny :) Chyba nie ma nic prostszego niż domowa zapiekanka z pieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła(...)oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem
Walijskie Pichceniepiersi z indyka 1,5 papryczki chipotle 50 g startego parmezanu 4 łyżki octu balsamicznego garść świerzych liści szpinaku 2 łyżki tymianku 2 łyżki bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru . Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami(...)rozdzielamy marynatę na połowę) . Pierś z farszem zawinąć, włożyć do woreczka z częścią marynaty i rozprowadzić marynatę po mięsie. Do woreczka wlać pozostałe dwie łyżki octu balsamicznego, i wsypać przyprawy w takiej samej ilości jak poprzednio. Woreczek zawinąć i rozprowadzić ponownie marynatę po mięsie. Tak przygotowane mięso w zawiniętym woreczku, włożyć do lodówki na minimum 12h, od czasu do czasu
Moja DelicjaKolejna zupka z pieczarkami..tym razem z makaronem..posmakowała i mi i moim córkom..mąż już niestety się nie załapał na taką pyszną zupkę. 0,5
Moje domowe kucharzeniecałkiem smaczny, tylko jak dla mnie za słodki. Poza tym skład nie do końca mi odpowiada. Co za tym idzie? No właśnie. Sama sobie skomponowałam swój własny proszek "cappuccino". DOMOWA MIESZANKA NIBY CAPPUCCINO :) 100 g mleka w proszku pełnotłustego 75 g cukru pudru 15 g kakao gorzkie 30 g kawy rozpuszczalnej w proszku Wykonanie: Tu wystarczy wszystkie składniki przesiać(...)Więc nad wykonaniem rozwodzić się nie będę. Podpowiem Wam,że niezłe jest również z dodatkiem startej na tarce o drobnych oczkach czekoladą mleczną. Z dodatkiem cynamonu, albo kardamonu, albo przyprawy do kawy, która zawiera obie te przyprawy. Ta mieszanka nie jest mocno słodka, więc jak ktoś pija słodką kawę niestety musi sobie dosłodzić już zaparzony napój. To taka baza
Blondynka GotujeDziś zapraszam Was na pieczone pikantne ziemniaczki. Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku(...)łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut
Słodkie okruszkiDomowe najlepsze...w myśl tej zasady często robię dzieciom np domową pizzę. Wiem co im podaję jeść a oni zawsze chetnie zajadają się takimi fast fodami. Dziś robiłam z mnóstwem warzyw. PrzepysznaSkładniki na 2 pizze:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka cukru1/3 szklanki olejuSos do pizzy:używam takiego ze słoikówhttp://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.htmldodatki:40 dag piersi z kurczakapuszka(...)kukurydzy1 czerwona cebula8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili1 ser mozzarella classic Mlekovita30 dag pieczarekpomidory z czosnkiem i bazylią- przyprawa PiątnicaWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Pieczarki kroję w plastry smaże na oleju.Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić
Z Majeczką w kuchniOtwieram nowy cykl na blogu "Piątek z makaronem" co piątek postaram się dawać wam nowe pomysły jak robić makaron lub go przyrządzić. Często jestem pytana
Basia w kuchnizapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku oraz czerwonej kapusty – wyglądają nieciekawie
Poezja smakupracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki na ok. 6kg wyrobu: - 2 kg łopatki(...)sugestii) zaprzyjaźnionego rzeźnika Johna (Irlandczyk), który dla mnie to mięso zmielił. Oczywiście, co ważne mięso musi być dobrego gatunku, a moje było „wybitne”. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy (czosnek zmiksowałam blenderem) i bardzo dokładnie wyrabiamy. Kolejno dodajemy lodowatą wodę dalej wyrabiając, aż masa stanie się „kleista”. Następnie dodałam 280g pinhead rusk jest to substancja wiążąca wodę (opis dostępny
mojewypiekiinietylkoSerniki jadamy ostatnio częściej niż kotlety:) Bardzo lubię połączenie sera i lekkiej masy o jakimś konkretnym, wyraźnym smaku. Tym razem postawiłam na lekko korzenny akcent. Połączyłam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia