przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:65/100)

Smalec domowy 135

Przepis na smalec dostałam w pracy jakieś dwa lata temu, ale dopiero niedawno go zrobiłam:) Ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym jest przepyszny! Składniki: 1 kg

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek 215

Wielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek

Kuchnia domowa Ani
Sos ciemny pieczeniowy domowy 201

Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady

Basia w kuchni
Pasztet z królikiem. 195

mięsa, no i wcale nie jest trudny choć czasochłonny :-) Pasztet z królika zazwyczaj piekę przed Wielkanocą - jest u nas w domu tradycją, że obok jaj na świątecznym stole stoi domowy pasztet. Podgrzewam go, układam na sałacie w towarzystwie chrzanu i żurawiny. Coś wspaniałego :-) Składniki na  2 foremki po 40 cm długości każda. królik - około 2-2,5 kg ćwiartki(...)czerstwe duże bułki 0,7 kg marchwi 1 korzeń selera średniej wielkości 0,3 kg pietruszki 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka łyżka smalcu do posmarowania formy przyprawy do wywaru: 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, natka lubczyku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku,  przyprawy do mięsa po zmieleniu

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron po Grecku 245

się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;)Makaron po Grecku - Składniki:ok. 400 g makronu200 g sera feta4 ząbki czosnku50 g czarnych oliwek4 pomidory (ok. 400 g)szklanka sosu pomidorowego (passaty)ok. 2 łyżki oliwyprzyprawy: oregano(...)małym ogniu, aby nie przypalić. Następnie wrzucamy pomidory pokrojone w dość grubą kostkę, dodajemy sos pomidorowy i dusimy ok. 10 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i po szczypcie przypraw. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy oliwkami i pokrojoną w kostkę fetą. Całość posypujemy pietruszką (świeżą lub w proszku).Moje posty

Słodka Strona
Golonka po Bawarsku... 241

tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało się, że bardzo lubiana przez moich domowników "wątróbka w duszonych jabłkach i cebuli", " Pieczona biała kiełbasa z cebulą". " roladki z boczku, z wędzoną śliwką" okazały(...)zawsze uwielbiałam smak tak idealnie doprawionego i rozpływającego się w ustach mięsa... Nie sztuką jest go tak dobrze przyrządzić, nie którzy "peklują" najpierw golonki inni po prostu nacierają mięso przyprawami i zostawiają na 1 noc do " przegryzienia". Ja jednak należę do tych mniej cierpliwych niż leniwych i jak najszybciej chcę skonsumować moja golonkę, więc wybieram sposób drugi. :) Ale dosyć już

Zainspiruj się kuchnią
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 187

Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).- kończenie:1. Ciasto dość grubo smarujemy domowym, bardzo mocno czosnkowym dipem o kremowej konsystencji.2. Układamy na nim świeży, dokładnie umyty i osuszony szpinak.3. Na szpinak kładziemy plastry sera żółtego (1 rodzaj),4. Posypujemy wędliną pokrojoną w paseczki(...)zapach zaczyna już bardzo kusić to popatrzcie czy się nie przypala.Upieczona pięknie odchodzi od blachy.DLACZEGO ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"?Ta mieszanka maluteńkich ziarenek i jeszcze mniejszych cząsteczek ziół i przypraw ma piekielnie ogromną moc. Podkreśla smaki niczym kulinarne turbo-doładowanie. Zapieczone razem z resztą składników staje się niezwykłą niespodzianką. Przy pierwszym starciu zachwyci chrupnięcie między zębami, następnie delikatne walory smakowe otulą

Wypisz Wymaluj
Makaron z tunczykiem i ricotta 184

Bardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić.  W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe danie rodem z Włoch. Comfort food czyli danie idealne na pocieszenie na wiosnę.  Co dla mnie istotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować(...)ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza z Serem Korycińskim i Pomidorkami Śliwkowymi na Sosie Słodko-Ostrym Chili 248

praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden z ulubionych. Minimalizm i delikatnoś ć. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię(...)szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam

Blondynka Gotuje
Kapary po polsku. Marynowane nasiona nasturcji 147

Dzisiaj będzie coś co robiłam ubiegłej jesieni w ramach eksperymentu a okazało się być świetną przyprawą m.in. do sosu tuńczykowego . To marynowane nasiona nasturcji czyli polski zamiennik śródziemnomorskich kaparów. Jeśli macie ogródek i siejecie w nim nasturcję to koniecznie zanotujcie ten przepis bo na pewno przyda się późnym latem kiedy nasiona tej rośliny zaczną dojrzewać. Przepis przeleżał sobie z notatkach(...)odwlecze to nie uciecze. Kapary, te prawdziwe, są dzisiaj dostępne w prawie każdym sklepie, ale czyż nie jest przyjemnie zrobić sobie coś zbliżonego samemu? Zaręczam, że takie nasze, polskie, domowe są bardzo smaczne i nawet ciekawsze. Nasiona nasturcji zbieram późnym latem i jesienią. Muszą być jeszcze zielone i soczyste, tylko takie nadają się do przetworu. Można zrobić od razu więcej

Smaczna Pyza
Dzisiaj, jak uprzedzaliśmy coś trudniejszego :) 135

Witajcie w weekend :) Dzisiaj zaplanowaliśmy danie, które może być nieco trudniejsze w wykonaniu od poprzednich propozycji. Jednak zobaczycie, że łatwo można przez nie przebrnąć bez większych

vegetanie
Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 182

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek

Kuchnia domowa Ani
Kotlety bezmięsne 259

Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki

Moje domowe kucharzenie
Biała domowa kiełbasa 136

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg świeżego tłustego boczku pół kg karkówki 52 g peklosoli pół główki czosnku łyżeczka płaska mielonego pieprzu 1 czubata łyżka majeranku 350 ml bardzo zimnej wody osłonki (jelita) do napełnienia(...)opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód). Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie. Pojedyncze jelito naciągnąłem

R'n'G Kitchen
Metka cebulowa 199

Świetny, bardzo prosty przepis znaleziony na stronie Wyroby Domowe. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju metki, ale jak zwykle,  te ze sklepów, nie zawsze są smaczne. Taką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja(...)zapas na zawiązanie końców)przygotowanieZ boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić  osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie z zaleceniami producenta.I to wszystko. Smacznego!Uwagi: Poza podaną ilością soli, która moim zdaniem

Stare Gary