przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:67/100)

Kanapka z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem 224

Dziś na obiad zrobiłam kanapkę z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem. Muszę Wam powiedzieć, że Subway, mimo że daje pyszne kanapki, przy tej się chowa

Anielska Kuchnia Ani
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem z Remuladą duńską 181

szkl. kuskusu razowego - przyrządzony wg.przepisu na opakowaniu 3 grube plastry żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli - odsączyć z zalewy garść pieczarek marynowanych - kto się czuje specjalistą w przetworach domowych, może wykor zystać własnoręcznie zamarynowane grzybki w occie - u mnie niestety już zjedzone w tym sezonie 3 małe ogórki kiszone garść oliwek zielonych 1 mała cebula czerwona 2 łyżki Remulady duńskiej(...)zielone - na plasterki; pieczarki marynowane - na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć z zalewy. Do dużej miski wsypać wszystkie składniki. W oddzielnym naczyniu wymieszać remulad ę z jogurtem i przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalać resztę składników i wymieszać razem. Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki dla "przegryzienia się" smaków - a najlep iej przygotować d zi eń wcześniej i mieć

Grunt to przepis!
SMAŻONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I BIAŁYM SEREM 316

Pierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie jest świetnym sposobem uczczenia(...)ewentualnie posiekać), mieszamy i dusimy ok. 5 min. Wyłączamy palnik. Doprawiamy szpinak pieprzem, solą i gałką muszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (5 min + 20 min na odpoczynek) Do miski wsypujemy (przesiewamy) mąkę

Nerds Kitchen
Pieczona karkówka, pieczony schab karkowy z mangalicy 220

Mangalica to rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej

królestwo garów
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 247

przypalił – ważne, żeby w ciepłym płynie przyprawy uwolniły swój pełny aromat. W słoiku układamy śledzie i zalewamy je całkowicie ostudzoną zalewą. Mieszamy, żeby zalewa piernikowa dostała się wszędzie. Przyprawy i piernikowa zalewa opadną, olej uniesie się ku górze. Odstawiamy słoik do lodówki na minimum 3-4 dni. Śledzie podane na półmisku warto dodatkowo ‘wzmocnić’ i nadać im deserowego charakteru. Pierniki(...)drobno pokrojonymi kandyzowanymi owocami. SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe 2 pełne łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju rzepakowego, lnianego lub słonecznikowego 1 łyżka whisky 2 łyżki domowej wiśniówki 2 gwiazdki anyżu 4 goździki 4-5 kulek ziela angielskiego 2 owoce zielonego kardamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu

Karo in the Kitchen
Żur na zakwasie owsianym 182

wszystkich, którzy wolą jego łagodniejszą wersję. Zakwas owsiany jest gotowy do użycia po 3-4 dniach od przygotowania i żaden sklepowy nie może się z nim równać. Ponadto przygotowanie domowego zakwasu to koszt mniejszy niż złotówka, warto więc przygotowywać go samemu. Po odstaniu wystarczy przelać go do butelki, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zobacz również przepis na ----> Świąteczny żurek(...)pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu 2 listki laurowe przyprawa typu vegeta sól do smaku Żur na zakwasie owsianym - jak zrobić? Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki w kostkę, marchewkę w plasterki. Pietruszkę, seler i por pozostawić w całości. Cebulę

Moje Qulinaria
Krupnik na podrobach 153

doprowadzić do wrzenia. Gotować pół godziny. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić por. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, dodać do zupy razem z selerem, porem i przyprawami. Cebulę posiekać, przesmażyć, dodać do zupy. Dodać kaszę. Gotować do miękkości kaszy. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości. Zaprawić śmietaną. Smacznego function load(url, callback(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('244b0909d551dca0f07e32bedb7346e3').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: krupnik na podrobach zupa krupnik na podrobach domowe zupy The post Krupnik na podrobach appeared first

dom-agi.pl
Chrupki z ciecierzycy ( pieczona ciecierzyca ) 180

Jest impreza, muszą być chrupki ! Ale nie musi być banalnie i z chipsami ze sklepu. Może tym prazem przygotujecie zdrowszą, domową wersję, a raczej zamiennik niezdrowych, tłustych i nafaszerowanych chemią chrupek ? Ciecierzyca, produkt o wszelakim zastosowaniu, tym razem przybierze postać chrupiących, paprykowych kuleczek. Chrupiąca ciecierzyca na pewno nie zastąpi wielbicielom sklepowych chipsów i chrupek ich ulubionej przegryzki, ale z pewnością(...)użyłam papryki. Chrupki z ciecierzycy możemy robić także z: ziołowym pesto tartym parmezanem suszoną cebulką lub czosnkiem mielonym kolorowym pieprzem  lub na słodko: z miodem z cynamonem przyprawą do piernika  Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub 2 puszki odsączonej i osuszonej ciecierzycy ) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pikantnej papryki 1/3 łyżeczki wędzonej papryki

kolorowotorcikowo
Warzywne samosy 164

wtedy ochoty na te aromatyczne smażone pierożki. A ochota wzmogła się po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru(...)się trochę schłodziło. Marchew, cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnić również świeży imbir. Można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić przyprawy. Podgrzewać ok. minuty. Dorzucić marchew, imbir i cebulę, by zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Piersi drobiowe w domowym „papirusie” 681

wędzona papryka w proszku- płatki chilli- świeżo zmielony pieprz kolorowy- olej sezamowy- sok z cytryny   Dzień wcześniej piersi drobiowe skrapiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Posypujemy przyprawami – czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy papier do pieczenia. Wycinamy odpowiednio(...)połowie czasu obracając mięso. Gdy są gotowe, rozcinamy papier, wykładamy na deseczkę, ale kroimy dopiero po 5 minutach, aby mięso zdążyło wchłonąć soki.    Tak przygotowane piersi - drobiowe w domowym „papirusie” są soczyste i kruche. Podałam je ze smażonym ryżem z warzywami, przybrałam gałązką koperku. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Piersi drobiowe w domowym „papirusie” appeared first

mojewypiekiinietylko
1437.Karkówka w winnej marynacie.. z grilla 165

Kolejne  winko  Celebro w mojej kuchni..tym razem wybór padł na czerwone argentyńskie..[Wino czerwone, półwytrawne o wyraźnym zapachu dojrzałych, 

Moje domowe kucharzenie
1516. Zupa "gulaszowa" 253

Ziemniaki na zupę obrane...no , ale na jaką zupę? brak było pomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak

Moje domowe kucharzenie
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 193

oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki(...)mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM

Cooking Monster
Peklowana domowa słonina 132

To nie danie, a dodatek, jakże niezbędny np, do  ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek

Gosia gotuje
Barszcz mieszany z ziemniakami 249

garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować. Do wrzącej wody z przyprawami wrzucić starte buraki, dodać 1 łyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu. Po tym czasie barszcz przecedzić przez sito. Do przecedzonego, czystego barszczu dodać(...)talerzach układać ziemniaki, posypać podsmażoną cebulką i wlewać zupę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Barszcz biały w proszku można zastąpić 250 ml domowego zakwasu na barszcz biały lub kupnego . Ilość zakwasu można dostosować do swoich upodobań smakowych. Do/lub zamiast cebulki, można dodać podsmażony boczek, jako okrasę do ziemniaków. Ocet spirytusowy można zastąpić sokiem

Gospodyni Miejska