jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu.Składniki: 1/4 małej główki kapusty najlepiej włoskiej 2 suszone prawdziwki 6 średnich buraków 3 -5 łyżki domowego przecieru pomidorowego 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 4-5 łyżek octu 10 % 50 dag białej fasoli 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 2 - 3 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)słupki. Ziemniaki kroimy w kostkę, a białą część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor
Apetyczna babeczkamałym ogniu , około 8-10minut. Powinny delikatnie zmięknąć i zeszklić się. Do zeszklonych warzyw wrzucamy rozdrobnione mięso kurczaka, wlewamy (najlepiej przecedzając przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy(...)Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji ta zupa jest pyszna. Sycąca, mimo że lekka, rozgrzewa. A ten kolor… tylko poprawia humor Jeśli macie tak jak ja sentyment
Karo in the Kitchensuszony pomidor niecała łyżeczka soli szczypta pieprzu solidna szczypta papryki słodkiej odrobina vegety szczypta ziół prowansalskich kilka kropli oliwy mleko do posmarowania bułeczek Przygotowanie: Mąkę wymieszałam z drożdżami i przyprawami. Dolewając bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy zagniotłam ciasto. Dodałam drobniutko posiekane papryki i suszonego pomidora. Wyrobiłam jeszcze i pozostawiłam w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut(...)torebki foliowej. Na kolację były w sam raz. Najlepsze były następnego dnia - zmiękły - przeszły aromatem papryki i pomidora. Pyszota. Z wędlinką bądź żółtym serem - polecam. I tak w domowy sposób - kryzys chlebowy zażegnany. Radzę, więc w niedzielę po południu nie załamywać rąk lub nie lecieć na drugi koniec miasta, tylko popróbować własnych sił. Nie trzeba zakwasu i wielkiej filozofii
Kuchnia po mojemuMyślę, że Środa Popielcowa to dobry czas na umieszczenie przepisu na zakwas na żurek. Swój pierwszy wykonałam 4 lub 5 lat temu i od tamtej pory
NA MOIM TALERZUróżyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie: Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany brokuł, kawałek papryki, boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było(...)Wszystkie, rozcięte na pół szaszłyki zapiekamy około 20 minut, przed samym podaniem. Ja zrobiłam je sobie dzień wcześniej, żebym zbyt dużo robić w niedzielę nie musiała ;) Można podawać z domowym sosem czosnkowym i frytkami. Pycha
Lawendowe NieboDomowa, pyszna i zdrowa kapusta kiszona z której można przygotować wiele smacznych potraw takich jak: bigos, kapuśniak, kwaśnicę a także różnych surówek. Kapusta kiszona może być również składnikiem farszu do pierogów, uszek czy pasztecików. Zapraszam do samodzielnego ukiszenia takiej kapusty w domu. składniki na około 2 kg kiszonej kapusty duża główka kapusty (około 2 kg) 2 marchewki 4 łyżeczki soli(...)dużego naczynia. Obraną i umytą marchew również rozdrabniamy i wrzucamy do poszatkowanej kapusty. Wszystko posypujemy solą, dodajemy kminek, ziele angielskie oraz połamane liście laurowe. Kapustę z marchewką i przyprawami dokładnie mieszamy. W glinianym garnku układamy warstwami kapustę i po każdej warstwie ugniatamy ja np.drewnianą pałką. Po wypłynięciu soku, wrzucamy kolejną porcję kapusty, ubijamy ją pałką
Smakowite DaniaWitajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do
vegetanieWitajcie :) Większość z nas lubi kuchnię meksykańską i wszelkie odmiany tortilli. Dzisiaj chcemy Wam zaproponować małą odmianę na rzecz naszych naleśników i starego dobrego paprykarzu. Taka
vegetanieDziś święto pizzy, podejdzmy do tego z sercem tak w przenośni i dosłownie, bo kto nie lubi tego pysznego ciasta z dodatkami...? U mnie dzieciaki wprost
Z Majeczką w kuchniI jest kolejny przepis wykonany dzięki szynkowarowi. Pyszna mozaika drobiowa. Wykonana z ćwiartek kurczaka, więc nie jest sucha. Jak dla mnie przepyszna. Teoretycznie w
Malinowe PocałunkiBigos w moim domu zawsze tworzy się przez dwa dni, a na następne dwa lubię go ostawić w chłodne miejsce, po takim czasie smakuje najlepiej!Składniki
Apetyczna babeczkaprażonych i karmelizowanych nasion słonecznika. Kolejną warstwą jest cytrynowa masa serowa, która jest wprost obłędna, gładka i rozpływa się w ustach! Na niej położyłam galaretkę cytrynową podkręconą o lemon curd domowej roboty. By deser nie był nudny postanowiłam, że jego wierzch posmaruję pozostałym lemon curdem tuż przed podaniem i udekoruję świeżymi malinami. Ten deser to obłęd! Serdecznie polecam, szczególnie w prezencie(...)Cytrynowa masa serowa: 125 gram mielonego twarogu półtłustego 200 gram serka homogenizowanego 50 ml soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 180 ml wrzątku 3 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy do sernika marki Delecta 1 łyżka cukru cytrynowego marki Delecta Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 60 gram cukru 60 ml soku z cytryny 40 gram masła Dodatkowo: świeże maliny
Mango Papajapewnego czasu eksperymentuję z domowymi fast foodami, które w wersji domowej nie są za szybkie w zrobieniu, ale na pewno są dużo smaczniejsze niż te kupowane na mieście. Poza tym inaczej się ma sytuacja, gdy ktoś nie ma czasu i je coś w biegu, a inaczej jeśli ma się kilkuosobową rodzinę i wtedy taki wypad na kebab już trochę kosztuje(...)osób): Ok. 600g mięsa mielonego wieprzowego (np. łopatki lub karkówki) 3 łyżki oleju 1 sałata np. lodowa 2 – 3 pomidory 2 średnie czerwone cebule 2 łyżeczki przyprawy Gyros Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 5 bułek do burgerów (można kupić gotowe lub upiec samemu według poniższego przepisu) Bułki do kebaba: ½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania) 3 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki
Smakowy Rajnaszej rodzinie fast food występuje jedynie w wersji domowej. Śmieciowego jedzenia na mieście nie uwzględniamy, ale nikt nie jest w związku z tym pokrzywdzony. Pizza (w różnych odmianach) występuje u nas dość cyklicznie i w żadnym wypadku nie przypomina drożdżowego placka na którym zlazł się przegląd lodówki. Łączymy smaki, zahaczamy o różne walory, ale jak zwykle mamy kilka zasad, którymi(...)pół puszki- pędy bambusa - pół puszki- kiełki fasoli mung - 1/3 słoika- papryka czerwona - jedna mała- papryka żółta - jedna mała- cebula - 5-6- tuńczyk - w oleju, puszka- ser żółty - 500g- przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu! Sos zawiera śladowe ilości glutenu)Ser ścieramy, paprykę, cebulę i ananasa kroimy, wszystko razem dokładnie mieszamy w garnku
Wypisz Wymalujkwestii wigilijnych potraw jestem zdecydowaną tradycjonalistką i żadne fusion wariacje u mnie nie przejdą. Barszcz to obowiązkowy punkt programu kolacji wigilijnej. Najlepszy barszcz, podobnie jak chleb, jest ten na domowym zakwasie. Żadne koncentraty, torebki, szybkie kubki, podrasowane sporą dawką chemii, nie dorastają mu nawet do pięt. Zakwas buraczany (podobnie jak inne kiszonki) to prawdziwe błogosławieństwo dla naszych jelit(...)Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, aby sól rozpuściła się. Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Po tym czasie
Smakowity Blog Kulinarny