przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:83/100)

Domowe mleko roślinne 182

Roślinny nabiał jest doskonałą alternatywą dla tych którzy nie chcą lub nie mogą pić mleka krowiego Normal 0 21 false false false PL X-NONE X

zdrowa vege kuchnia
Sok i dżem z czarnej porzeczki, czyli robimy przetwory na zimę. 173

owoce przebrać i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą tak, by nad owocami utworzyła się około 1,5 cm warstwa. Imbir zetrzeć na drobnej tarce i dodać z resztą przypraw do naszego soku. Postawić na średnim ogniu i zagotować, co jakiś czas mieszając. Gotować 20 minut mieszając. Przez ten czas piana powinna zniknąć lub przynajmniej się zmniejszyć. Zestawić garnek(...)świątecznych pierników?! Mało tego, większość roboty za nami, więc przygotowanie dżemu zajmie nam max 30 minut. To tyle samo, co wyjście do sklepu, a zamiast chemią będziecie cieszyć się domowym, w 100% naturalnym dżemem. To jak? :) Potrzebne nam: - porzeczki z poprzedniego przepisu - 400 g cukru - konfitur-ex Przygotowanie:  Porzeczki zasypujemy cukrem i konfitur-exem, po czym odstawiamy na parę

W poszukiwaniu inspiracji
Kiełbasa w słoiku. 248

Święta za pasem, więc najwyższy już czas rozpocząć do nich przygotowania. Ja zaczęłam od przyrządzenia swojskiej, domowej kiełbasy w słoiku. Jest przepyszna!!! Jeśli jeszcze takiego specjału nie przygotowywaliście to serdecznie zachęcam, naprawdę warto! Największą zaletą takiej wędliny jest to, że wiemy z czego się składa, nie ma żadnych E-dodatków, możemy ją przyprawić według własnych upodobań, nie jest skomplikowana(...)wsypujemy do moździerza i rozdrabniamy (lub wkładamy do woreczka albo ściereczki i rozdrabniamy tłuczkiem do mięsa). Mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, utłuczone przyprawy i dokładnie mieszamy. Listki laurowe dzielimy na pół i każdą część umieszczamy w półlitrowym słoiku. Dobrze wyrobioną masę mięsną wkładamy do słoików do 3/4 wysokości dobrze ugniatając, żeby nie zostało

Rozpustne gotowanie
Kiełbasa słoikowa wieprzowa 211

Wszyscy mają, mam i ja ! Od długiego czasu miałam ochotę na słoikową kiełbasę. Kupiłam nawet specjalne słoiki, takie zupełnie gładkie w środku, aby wyjmowanie kiełbasy nie

Stare Gary
Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 279

łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy. Masa serowa Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko. Pieczenie

Food Square
domowa szynka z pończochy 155

szynka z pończochy Jest to jeden z najprostszych sposobów, na wykonanie domowej wędliny. Przy czym smak i aromat  mięsiwa jest taki, że wyrób ten znika ze stołu wręcz błyskawicznie. składniki  3-4 ładnie wykrojone szynki, każda o wadze około jednego kilograma  na każdy kilogram mięsa 150-200 g cukru 150-200 g soli zaprawa na każdy kilogram(...)najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do moździerza wkładamy liście laurowe, ziarna jałowca, kolendrę, pieprz, gorczycę i  rozbijamy je tłuczkiem, następnie dodajemy resztę przypraw  (  paprykę słodką, czosnek, majeranek i sól)  i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, nacieramy nasze szynki przyprawami. Następnie mięso wkładamy do  pończochy, zawiązując ja na końcu

Miód i pieprz
Pierożki w meksykańskim stylu :) 123

Hej :) Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to

vegetanie
Ciasto buraczkowe 152

Lubię  nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... Przepis znalazłam na

Kulinarne przygody Gatity
Ser jogurtowy 103

powoli zastał, a my wciąż w temacie serów. Za nami, kilka dni temu, normandzki ser neufchatel , przed nami jeszcze ze dwa przepisy serowe. Ufamy, że przydadzą się wam, bo domowe sery to, za przeproszeniem, niebo w gębie. W sklepie tego nie kupicie. A jeśli nawet kupicie to za ciężkie pieniądze. Tym razem mamy więc dla was ser jogurtowy. Banalnie prosty(...)łączymy z solą. Możemy również dodać ulubione zioła i używać sera np. jako pastę kanapkową. My zrobiliśmy z niego labneh bil zayit , czyli marynowane w oliwie kulki serowe z przyprawami. To arabska przekąska. Ale o tym za kilka dni. Może za tydzień, może za dwa... Bądźcie więc czujni, nie przegapcie tego, bo kulki naprawdę wyszły pyszne. Wydajność

Marder&Marder Manufacture
Wolno pieczona karkówka 196

Wolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniamskładniki1 i

Stare Gary
Szarlotka tatrzańska 169

Jabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście  też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 274

zeszłym tygodniu razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy cienkie domowe kiełbaski wieprzowe. Zachwycaliśmy się nimi bo naprawdę były pyszne. Dzisiaj przyszedł czas na mięso wołowe i coś bardziej konkretnego, a mianowicie ulubione przez naszych znajomych – kofty. Nasze wołowo – wieprzowe kofty są aromatyczne, wyraziste w smaku, po prostu pyszne. Pachną kminem rzymskim, świeżą kolendrą, kurkumą. Kofta w otoczeniu warzyw i dwóch(...)łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu

OstryKęs
Boczek Parzony z Szynkowara 180

także i wady. Nie jakiś fabryczne, czy techniczne, tylko to kwestia moich upodobań. Ogólnie szynkowary są dla mnie bardzo przydatne, bo dzięki nim mam możliwość tworzenia własnej wędliny domowej, dzięki czemu  omijam nastrzykiwanie i konserwowanie wędliny przez firmy wędliniarskie. Coś więcej o wadach i zaletach? nie ma sprawy ;) Posiadam w domu dwa szynkowary. Oba są funkcjonalne, pionowy ma wadę(...)wrażeniach wizualnych nie będę pisać, bo żaden dostępny na rynku szynkowar nie zachwyca mnie wyglądem :) W tej dziedzinie zwracam uwagę na funkcjonalność. Do szynkowara Tradismak otrzymałam zestaw gotowych mieszanek przypraw do różnych wędlin, żelatynę, nie używałam i nie będę używać, bo po prostu to wbrew moim przekonaniom :) Smaki komponuję sama mieszając przyprawy, żelatyny nie używam, bo galaretka jak się tworzy

Blondynka Gotuje
Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) 180

podanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Dla osób lubiących iść na skróty: naprawdę jeżeli chcemy aby ketchup był gęsty (taki gęsty jak ze sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie(...)gładką masę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (tak aby nie było żadnej skórki i nasionek z pomidorów - trochę to potrwa:-)) Po zmiksowaniu powstałą pulpę doprawiamy pozostałymi przyprawami, które wcześniej wymieniłam składnikach ( sól, papryka, cukier itp.) Ponownie gotujemy ok. 1 h 20 min bardzo często mieszając. Musimy uzyskać gęsty ketchup dlatego w zależności od rodzaju pomidorów może to zająć

IMPRESJA SMAKU
A to było tak... 107

mandarynki* 10.Chleb ze słoika 11. Syrop hibiskusowy 12. Pralinki z pigwowym nadzieniem *potrawy, które były częścią menu drugiej edycji warsztatów Fantastycznie było obserwować Osoby, które nie robiąc nigdy wcześniej domowego makaronu, wywałkowały najpiękniejsze okazy tagliatelle. Z prawdziwą przyjemnością przyglądałam się zarumienionym od emocji policzkom, gdy powstawały trufle, pierwsze samodzielnie robione pralinki i zamykane w słoiki syropy. W każdym z prezentów(...)Pomidor korzenny, Powidła z mirabelki czy fenomenalny, najnowszy chutney Śliwka suska.  Aromatami z każdego zakątka świata obsypał nas Kamis ubierając także w niezwykle kobiece fartuszki. Dzięki najbardziej wymyślnym przyprawom mogłyśmy do woli doprawiać prezenty według indywidualnych preferencji gotujących czy też osób, do których miały trafić jadalne podarki.  Pachniało wanilią, cynamonem, chili, pieprzem, kardamonem, imbirem, goździkami i wieloma innymi

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania