Rolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewoKolejny odhaczony punkt z mojej listy do zrobienia :) Przepis wzięłam stąd, trochę pozmieniałam, bo ocet spirytusowy i taaaakie ilości cukru mnie przerażały, dodałam odrobinę pikantności
chwile dla mnieDo gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu
Mama z miastawypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny zapach oraz smak . Niestety, w śladowych ilościach pozostaje on również na naszych białych zębach . 5. Sos sojowy dzięki(...)Polecam również lekturę mojego wpisu: Jak szybko i tanio zyskać zdrowy i biały uśmiech? Przypominam wszystkim zaiteresowanym o kończacej się ofercie Specjalnej na moją w pełni ekologiczną, własnoręczne wykonaną, domowa Vegetę. Zostało już niewiele, kto pierwszy ten lepszy! Sprawdź ofertę Tutaj. W racam jak boomerang do tematu SuperFoods: J eśli jeszcze nie używasz Spiruliny w codziennej diecie
IzaGotujemuszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio(...)zwiększyć temperaturę.Podawać z sałatą, dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE. Jest to kolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów:- bez glutenu- bez dodatku fosforanów
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie ! Początek jest taki :) Lubimy kolory, lubimy inność, nieszablonowość. Blog to nasza reakcja na to, że wszechobecne szybkie i niezdrowe jedzenie nas zalewa
vegetanieHej :) Mamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest
vegetaniezrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi(...)litr), mieszamy i odstawiamy aby woda przestygła, wlewamy do buraków. Obieramy też główkę czosnku, ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem i wrzucamy do buraków. Do naczynia wrzucamy też przyprawy: z 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłaściwie nie wiem czemu kiełbasą słoikową to nazywają - dla mnie to taka słoikowa mielonka raczej. Jak zwał tak zwał, jest dobre i co najważniejsze - składniki
Stare GaryPora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam na gazie pisałam o tym tu klik- grzyby suszone zalewam woda i mocze najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić tak na noc- tak gotowe grzyby najlepiej jeszcze przed
Basia w kuchniSzynkówka podwędzana Jest to chyba jedna z najlepszych wędlin na kanapki jakie można sobie wyobrazić . Chudziutka ,aromatyczna i niezwykle apetyczna . Czy trudna , nie raczej nie , skoro
Ogrodnik w podróżymarynowane… Jak dla mnie co roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki(...)żeby nic nam się nie podziało z grzybkami. Ja, jak po raz pierwszy robiłam grzybki, nie doczytałam przepisu i władowałam do słoików surowe grzyby. Zalewę zrobiłam jak przykazano, dodałam przyprawy i zalałam zalewą. Po kilku dniach widzę, że moje grzybki dziwnie się zachowują i zwijają i podpływają ku górze słoika. No cóż. Pierwsze śliwki robaczywki, ale kolejne produkcje były udane
Mieszam w GarnkuDomowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu(...)wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe
W mojej kuchnipieprzem majerankiem.Farsz.Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut.Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka(...)wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie „na szczęście”. W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą postną. Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś
Kulinarny karnet ChristopheraPyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie
Życie zaczyna się w kuchni