Rolada z kurczaka 8291Rolada to prawdziwy majstersztyk kulinarny, tylko z pozoru skomplikowana, ale naprawdę przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, efekt - to rewelacyjna alternatywa do mięs pieczonych, pięknie wygląda, a
kgwjanczewo
Domowy ketchup pikantny 203Kolejny odhaczony punkt z mojej listy do zrobienia :) Przepis wzięłam stąd, trochę pozmieniałam, bo ocet spirytusowy i taaaakie ilości cukru mnie przerażały, dodałam odrobinę pikantności
chwile dla mnie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 250Do gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu
Mama z miasta
10 pokarmów, które powodują że twoje zęby są żółte. Czyli jak mieć zawsze białe i lśniące zęby. 196wypiciu. 3. Wino czerwone sprawia, że zęby żółkną od pigmentu . Niestety wino białe nie jest lepsze, zawiera taninę, która ma podobny wpływ na nasze zęby. 4. Curry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny zapach oraz smak . Niestety, w śladowych ilościach pozostaje on również na naszych białych zębach . 5. Sos sojowy dzięki(...)Polecam również lekturę mojego wpisu: Jak szybko i tanio zyskać zdrowy i biały uśmiech? Przypominam wszystkim zaiteresowanym o kończacej się ofercie Specjalnej na moją w pełni ekologiczną, własnoręczne wykonaną, domowa Vegetę. Zostało już niewiele, kto pierwszy ten lepszy! Sprawdź ofertę Tutaj. W racam jak boomerang do tematu SuperFoods: J eśli jeszcze nie używasz Spiruliny w codziennej diecie
IzaGotuje
Zapiekanka makaronowa z szynką 341muszą być szybkie i proste. W grę nie wchodzą tzw. zupki chińskie czy podrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio(...)zwiększyć temperaturę.Podawać z sałatą, dużą ilością natki pietruszki lub tylko z keczupem :) Zapiekanka jest prosta, ale smaczna i pożywna. Bez sztucznych dodatków w postaci błyskawicznych sosów czy mieszanek przypraw naszpikowanych glutaminianem sodu. Szynka, jakiej użyłam do przygotowania zapiekanki, pochodzi z Zakładów Mięsnych NOVE. Jest to kolejna propozycja z linii NATURA czyli wyrobów:- bez glutenu- bez dodatku fosforanów
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pocztątek historii :) 150Witajcie ! Początek jest taki :) Lubimy kolory, lubimy inność, nieszablonowość. Blog to nasza reakcja na to, że wszechobecne szybkie i niezdrowe jedzenie nas zalewa
vegetanie
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 219Hej :) Mamy kolejną propozycję na ciekawe wykorzystanie porów. Wczoraj była sałatka, a dzisiaj pokażemy Wam fajny sposób na naleśniki z nadzieniem, w którym głównym składnikiem jest
vegetanie
Jak zrobić zakwas z buraków ? 267zrobić zakwas z buraków? Zakwas buraczany / kwas buraczany jest pyszny i zdrowy. Przygotowanie zakwasu nie jest trudne, trochę długotrwałe, ale to bardzo łatwa metoda zastąpienia kupnego zakwasu własnym domowym. Zakwas buraczany niektórym kojarzy się tylko z Bożym Narodzeniem i wigilijnym barszczem z uszkami . Ale u nas w domu gotowaliśmy barszcz również o innych porach roku, podając go z ugotowanymi, całymi(...)litr), mieszamy i odstawiamy aby woda przestygła, wlewamy do buraków. Obieramy też główkę czosnku, ząbki czosnku lekko miażdżymy nożem i wrzucamy do buraków. Do naczynia wrzucamy też przyprawy: z 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 281Właściwie nie wiem czemu kiełbasą słoikową to nazywają - dla mnie to taka słoikowa mielonka raczej. Jak zwał tak zwał, jest dobre i co najważniejsze - składniki
Stare Gary
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 723Pora odhaczyć kolejną pozycję na święta Bożego Narodzenia a mowa tu oczywiście o pasztecikach- kapuśniaczkach. Pyszne ciasto drożdżowe połączone z domową kapustą kiszona i leśnymi grzybami suszonymi. Malutkie kapuśniaczki, które znikają jeden za drugim.SKŁADNIKI:składniki na ok 40 - 50 szt- 350 g letniego mleka- 60 g roztopionego masła- pół łyżki cukru- 2 łyżeczki soli- 2 duże jajka(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam na gazie pisałam o tym tu klik- grzyby suszone zalewam woda i mocze najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić tak na noc- tak gotowe grzyby najlepiej jeszcze przed
Basia w kuchni
Szynkówka podwędzana 267Szynkówka podwędzana Jest to chyba jedna z najlepszych wędlin na kanapki jakie można sobie wyobrazić . Chudziutka ,aromatyczna i niezwykle apetyczna . Czy trudna , nie raczej nie , skoro
Ogrodnik w podróży
Marynowane grzybki 183marynowane… Jak dla mnie co roku nie muszę robić dżemów, soków, sosów i innych pyszności do domowej spiżarni na zimę. Ale grzybki muszą być i kropka! Święta bez domowych marynowanych grzybów uważam za nieodbyte Co lepiej smakuje do kanapki z wędliną czy do sałatki a nawet na imprezę do alkoholu… tak, tak… właśnie one. Niepozorne grzybki(...)żeby nic nam się nie podziało z grzybkami. Ja, jak po raz pierwszy robiłam grzybki, nie doczytałam przepisu i władowałam do słoików surowe grzyby. Zalewę zrobiłam jak przykazano, dodałam przyprawy i zalałam zalewą. Po kilku dniach widzę, że moje grzybki dziwnie się zachowują i zwijają i podpływają ku górze słoika. No cóż. Pierwsze śliwki robaczywki, ale kolejne produkcje były udane
Mieszam w Garnku
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 202Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu(...)wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe
W mojej kuchni
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 249pieprzem majerankiem.Farsz.Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut.Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka(...)wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie „na szczęście”. W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą postną. Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś
Kulinarny karnet Christophera
Keczup z cukini 305Pyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie
Życie zaczyna się w kuchni
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 167sposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już(...)końca. Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę podpal nad gazowym palnikiem, aż zwęgli się z wierzchu. Natkę zwiąż białą nitką. Do dużego garnka wlej wodę. Wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, uchyl pokrywkę i gotuj przez godzinę/półtorej, aż warzywa staną się miękkie. Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa, a następnie odcedź
Food Square