Witajcie :) Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was to zainteresowania się takim dziwnym kalafiorem, który nazywa się romanesco. Bardzo smaczne, a przy tym niezwykle efektowne wizualnie. Kalafior romanesco to
vegetanieWitajcie w sobotę :) Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :) Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To
vegetaniePrzepis znalazłam na blogu Gatity . Oryginalny pochodzi ze strony Wyrobów Domowych, gdzie można znaleźć mnóstwo cennych rad na temat domowych wędlin. Nie mamy wędzarni więc ten przepis na pasztetową bez wędzenia jest jak znalazł! A pasztetowa wyszła świetna! Polecam, róbcie , bo wbrew pozorom wcale nie taka pracochłonna.składniki (Na 5 kg mięsa)2500 g podgardla(...)sitka 3 mm. Można też wszystko rozdrobnić przy pomocy blendera.Zmielić najpierw cebulę, potem wątrobę, dalej boczek i podgardle oraz słoninę. Do zmielonego dodać sól i przyprawy, a na końcu sparzoną kaszę. Dobrze wszystko wymieszać.Jelita wypłukać w wodzie o temp 35 - 40 st C. Jeżeli na opakowaniu napisane jest ,że trzeba moczyć - należy zastosować się
Stare GarySchab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny i soczysty. Możemy go podać na ciepło z sosem na obiad, ale również dobrze smakuje na zimno jako
Bajeczna Kuchniasmętnych historii. Jest jednak w jej słowach tak wiele siły, że nie sposób ich zaniechać. Warto jednak szczególnie podczas złej pogody i lekko dołującej lektury poprawić nastrój jakimś domowym smakołykiem. Zdecydowałam się dzisiaj na kanadyjski kruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może(...)stopić masło, by miało czas przestygnąć. Po włożeniu do piekarnika spodu przygotowuję masę odpowiedzialną za pyszny smak torcika. Orzechy mielę, łączę z rodzynkami, maleńką szczyptą soli i mąką oraz przyprawami, goździki należy zmiażdżyć lub zmielić. Wszystkie jajka rozbijam i oddzielam białka od żółtek. Dwa białka można wykorzystać do innych celów, dwa ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier, wciąż ubijając
I tu będę miała takie tesię! Społeczeństwo wciśnie cię natychmiast w ramy wrednego mizogina lub starej feministki, którzy nie cieszą się światem i uczuciem, a otaczającą rzeczywistość traktują jak piekło najgorsze. Teoretycznie jednoosobowych gospodarstw domowych jest coraz więcej. Praktycznie wystarczy pojechać do rodziny, niby pogodzonej z losem, a usłyszymy nieśmiertelne pytanie: „Masz kogoś?”. Podejrzewam, że odpowiedź: „Tak, mam. Całkiem niezłą kolekcję gadżetów z sexshopu(...)wodą) pół pęczka kolendry makaron ryżowy lub sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy
ladykitchenświeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda i znowu(...)layers). We put in the oven (175 degrees) for 25 minutes. 5 minutes before end of cooking sprinkle with parmesan cheese and we bake further. Done :)!. Przepis na domowy makaron / Recipe for homemade pasta
Projekty ze smakiemDomowy gulasz, z delikatnym i rozpływającym się w ustach aromatyczno - ziołowym mięsem. Jak u Mamy:) Tylko, bez dodatku mąki. Jeśli macie ochotę dodajcie do niego pieczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, kukurydzę albo pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Ta wersja jest bez tych dodatków, ale jak mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie(...)bulionu albo szklankę wody wymieszaną z łyżeczką vegetą, liście laurowe, ziele, wymieszaj. Obraną cebulę przekrój na pół i siekaj cienko w talarki półksiężyce. Zeszklij w małym rondelku na oleju, przypraw majerankiem i obiema rodzajami suszonych papryk, czosnkiem, następnie dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj, przypraw resztą suszonych przypraw do smaku, duś na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając
Zasmakuj KuchniHej kochani :) Kolejna propozycja na mega szybkie danie dla zapracowanych. O kaszy bulgur już pisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się
vegetanieWielkanoc coraz bliżej, a w te święta bez żuru ani rusz! Żeby żur wyszedł jak należy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z żytniej mąki razowej. Trwa to
W SMAKktóry samo sobie przygotowujemy, najlepiej z pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów, obranych i zmiksowanych w blenderze. Sos powinien być świeży i gotowany przez ok 40 min. Przyprawy : Do sosów najlepsze będą suszone zioła min. oregano, bazylia. Nie należy dodawać ich zbyt dużo bo mogą zdominować smak całej pizzy. Świeże natomiast zioła najlepiej dodawać po upieczeniu pizzy, dzięki temu się(...)samo sobie wybrać składniki!! Polecam!! Polecam również zakup okrągłej blaszki do pizzy , koniecznie z dziurkami, dzięki czemu ciasto oddycha podczas pieczenia i faktycznie jest lepsza! Moje przepisy na Pizze: Domowa chrupiąca Pizza Bardzo szybka i smaczna Pizza
W Moim Magicznym Domunajważniejsze smaczny. Ponadto dokładnie wiem co się w nim znajduje, a to chyba największy atut domowego pasztetu (Równać się z nim może chyba tylko zapach podczas jego pieczenia). Takim domowym pasztetem zajada się cała moja rodzina i ze spokojną głową daję go swojemu starszemu synowi. Jest również idealną przekąską na kolacje, czy imprezę!Ilość porcji: 2 keksówkiSkładniki:900g szynki500g wołowiny350g(...)wstawiamy do wody. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.W maszynce do mięsa mielimy mięso, grzyby, warzywa oraz odciśniętą bułkę*. Dodajemy żółtka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na samym końcu delikatnie dodajemy pianę, doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu i soli. Jeśli mięso jest zbyt suche dodajemy wywaru ( u nas było to około
Kolizje SmakówWarto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja
W kuchennym oknie EwyWyczesane mięsko. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do soczystych kanapek, które świetnie zastąpią regularny obiad. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych(...)szklane, żeliwną lub emaliowaną gęsiarkę czy garnek rzymski. Ważne, żeby pokrywka była dość szczelna. Na dnie naczynia układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, a na cebuli przygotowane mięso. Wszystkie przyprawy i mokre składniki marynaty mieszamy w miseczce z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nią dokładnie mięso. Zużywamy całą marynatę, niczego nie wylewamy. Na dno naczynia lejemy Coca-Colę
Karo in the KitchenWitam Was, kochani!Dziś mamy do przedyskutowania kwestię etykietek na słoik (ponownie)oraz przepisu na OGÓRKI WARSZAWSKIE. Tym razem zacznę od etykietek.Wczoraj, czyli w poprzednim poście
W kuchni Karmel-itki