Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet to inne wędliny mogą nie istnieć, a jak nie ma pasztetu(...)wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności od wielkości) • 2 marchewki • 2 pietruszki • pół niedużego selera • kilka kapeluszy suszonych grzybków (ok.4 szt, najlepiej prawdziwków) • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony i ziarnisty, sól, mielony korzeń lubczyku • odrobina oleju do podsmażenia wątróbek Sposób przygotowywania: 1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy wołowinę i przyprawy: liście laurowe
W mojej kuchnipieprzem majerankiem.Farsz.Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut.Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka(...)wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie „na szczęście”. W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą postną. Wierzono, że gęś kędzierzawa, rasa gęsi domowej, nie wylęga się z jaj, ale wyrasta jako gałązki drzew rosnących nad wodami. Gałązki przemieniają się w gęsi i opadają na wodę. Sprytni (a może głupi )ludzie wymyślili, że gęś
Kulinarny karnet ChristopheraPyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie
Życie zaczyna się w kuchnisposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już(...)końca. Cebulę przekrój na pół. Jedną połówkę podpal nad gazowym palnikiem, aż zwęgli się z wierzchu. Natkę zwiąż białą nitką. Do dużego garnka wlej wodę. Wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy. Przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, uchyl pokrywkę i gotuj przez godzinę/półtorej, aż warzywa staną się miękkie. Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa, a następnie odcedź
Food SquareMój foch na wędlinę ze sklepu nadal trwa! I dobrze mi z tym. A to mój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli
Blondynka Gotujektórego słynie kultowa kanapka Pastrami Reuben? Czy za 40 zł, producent faktycznie wołowinę pekluje na mokro w mieszance 30 ziół i przypraw, potem naciera kolejną mieszanką ziół i przypraw i wędzi, a potem to mięso rozpływa się w ustach? Chłopcy z Pastrami Deli dbają o jakość, poświęcają produktowi swój czas i całą uwagę, nie przyspieszają procesu i dbają(...)zabierzcie go do Nowego Jorku do Katz`s Delicatessen, ale taniej wyniesie Was zamówienie naprawdę dobrego mięsa u chłopaków z Pastrami Deli i przygotowanie dań z pastrami w zaciszu domowym. Drodzy Panowie , odparowanie gotowego pastrami jest banalnie proste, więc spokojnie dacie radę przygotować sobie niezłą wyżerkę :) A jak przygotować pyszne przykładowe kanapki opowiem dokładnie w następnych postach i to już
Blondynka GotujePrzepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując
mojewypiekiinietylkoTestuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach
Basia w kuchniChleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny
Gospodyni Miejskanastępnie dodaj listki świeżego tymianku (należy złapać bukiet gałązek tymianku i przeciągnąć po bukiecie gałązek palcami w dół – od łączenia do szczytu gałązek) Wmieszaj odsączone fasolki i dobrze przypraw (fasolka potrzebuje sporo pieprzu i soli). Smaż ok 2 minut. Dodaj odsączone pomidory oraz kilka łyżek oleju z pomidorów. Wszystko wymieszaj i przełóż do misy. Przygotuj kurczaka: Kurczaka umyj(...)podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami”: The post Kurczak
Moja Delicjaodpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze(...)grillu, z przyrządzoną na patelni cebulą i papryką, podana w długich bułkach jak na hot-dogi. Z tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny
Karo in the Kitchenkawy budził mnie codziennie do szkoły. Mama zalewała ją gorącym mlekiem, było swoje, bo mieliśmy własną krasulę, na wierzchu tworzyła się rozkoszna pianka, do tego buła z domowym masłem i można było ruszać 4 km w drogę do szkoły ach….to były czasy! Smak tej kawy w mojej pamięci niezmieniony pozostał do dziś , mam do niej ogromny sentyment(...)ziarna jałowca rozgniecione w moździerzu, kawałek kory cynamonowej, suszony imbir i mielony kardamon, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy inkę mieszamy, przykrywamy rondelek, zostawiamy na 10 minut aby kawa przeszła aromatem przypraw, przecedzamy przez sitko, rozlewamy do szklanek, dosadzamy miodem, wlewamy likier i mieszamy. Dekorujemy bitą śmietaną , czekoladowymi choineczkami i śniegowymi płatkami z opłatka. Natychmiast podajemy. Smacznego! Przepis dodaję do konkursu
Wanilia i KardamonDziś Światowy Dzień Makaronu, więc musi pojawić się przepis, który odpowiednio uczci to mączne cudo! Inspiracją było sycące bolognese z książki "Kudłaci Kucharze na diecie". Na
Cooking MonsterDziś sama w domu z Sz., więc nawet gotować mi się nie chciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami
zabawa smakiem