przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:75/100)

Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 143

Witajcie :) Weekend trwa, mamy więcej czasu, więc proponujemy danie, które potrzebuje więcej wysiłku :) Jesienią mamy mnóstwo jabłek, to też pomyśleliśmy, że zrobimy pierogi z jabłkami. Lubimy

vegetanie
Kurczak w sosie z masła orzechowego, puree ziemniaczane z musztardą francuską i marchewka z groszkiem 164

Smaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka(...)masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu a następnie 10 minut

Mango Papaja
#Porady - jak zaplanować jadłospis na cały miesiąc 202

desery i chcielibyśmy w danym miesiącu przyrządzić np. tiramisu lub inną wymyślną i droższą potrawę. No i nie można zapominać o tym, że jedzenie nie może zrujnować naszego domowego budżetu, więc menu warto przeplatać - raz przyrządzać coś tradycyjnego i niedrogiego, a raz coś, na co możemy pozwolić sobie jedynie od święta. 6. Menu dopasujcie do swoich smaków My z Dominikiem(...)składników! My z Dominikiem robimy większe zakupy raz na miesiąc - wtedy zaopatrujemy się w mięso, które później mrozimy i inne produkty, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw tj. makarony, warzywa, przyprawy, przeciery warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę

Cooking Monster
Chińszczyzna 229

cebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ef25e26c87a4df4f17ed300e1e01afd1').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: chiszczyzna? chińszczyzna z mielonym chińszczyzna domowa chiszczyzna 5 smaków z wołwiną najlepsza domowa chinszczyzna na ostro przepis na chiszczyzne The post Chińszczyzna appeared first

dom-agi.pl
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2976

pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaSchab z pończochy II, czyli domowa wędlinaCzas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka(...)godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z  mięsa płyn, który się pojawił.Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. Po tym czasie mięso  wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się

Kulinarne przygody Gatity
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 211

ości, spróbuj doradę! Kiedyś raczej nie spotykałam jej w sklepach, ale teraz widuję ją od czasu do czasu w Lidlu. Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam(...)kęsa i wrzucamy do brytfanki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy listkami szałwii pokrojonymi w paseczki, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy wszytko rękami, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Dorady myjemy, osuszamy i w bokach ryby robimy 2-3 nacięcia. Ryby nacieramy solą,  pieprzem i 2 łyżkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 419

przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego namoczoną bułkę, jajko, boczek z imbirem i czosnkiem, ok. 4 kopiastych łyżek zmielonych płatków owsianych oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1,5-2 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki cynamonu. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt kleista, można dodać jeszcze 1 łyżkę(...)też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się

Ratunku obiad
Schab w pomarańczach 181

pewno macie już plany na tegorocznego Sylwestra. Ja miałam spędzać go w domowym zaciszu, z lampką wina, z ukochanym u boku, ale plany się pozmieniały i jedziemy na domówkę pod Warszawę, właściwie Bal Maskowy - 3 godziny robiłam Maski - Hand Made. Przynajmniej będę mogła pochwalić się blogiem, nowo poznanym osobom :) Co roku zanim cała rodzina rozjedzie się po mieście, naszą tradycją(...)ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu z dodatkiem słodyczy. Ach, no i bym zapomniała, Udanego Sylwestra Wam życzę!"Składniki:schab bez kości ok. 1,5 kgłyżeczka przyprawy do mięssól morska, pieprz kolorowybazyliaplasterki z 1 dużej pomarańczysuszone wiśnieoliwa z oliwekrękaw do pieczeniaSposób przygotowania:Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy do rękawa

Słodkie Przyjemności
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 216

gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano Wykonanie: Z gęsiego  udka wyluzować i wyciąć kości. Uważać, żeby nie uszkodzić skóry. Mięso doprawić przyprawami. Pasztet wymieszać ze śliwkami, rozłożyć na mięsie, całość zwinąć w roladę. Skórę zszyć nitką kucharską. Udziec włożyć do rękawa i piec 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dać mięsu odpocząć(...)była przebojem listopadowego menu, dzisiaj niestety, rzadko trafia na nasze stoły. Gęś i listopad idą w parze, bo teraz mięso gęsi jest najsmaczniejsze ,soczyste i dostatecznie tłuste. Ów ptak domowy osiągnął odpowiedni  wiek i wielkość do pożegnania się z naszym padołem. Gęś młoda ma zawsze grube woskowo-żółte łapy i takież kolanka. Stare sztuki niestety , mają nóżki cienkie

Kulinarny karnet Christophera
Super pierogi z sojowym farszem. 212

Hej wszystkim w ten piękny weekend :) Dzisiaj trudniejsze weekendowe zadanie ! Robimy kolejną wersję pierogów. A raczej pierożków, bo to będą takie małe śliczniutkie pierożki. Jako niezwykli

vegetanie
Nagroda Liebster Award 140

wolno nominować bloga, który Cię nominował.”      Brzmi trochę jak łańcuszek rodem z podstawówki, jednak czemu nie? Oto moje odpowiedzi na internetowe Złote Myśli! :D 1. Ulubiona przyprawa.  Curry - dodaję prawie do wszystkiego :) Ze słodkich cynamon. 2. Smaki słodkie czy wytrawne? Słodkie, udane połączenia słodkiego z wytrawnym też! 3. Jaka jest Twoja ulubiona książka kucharska? Raczej(...)widać chyba w każdym z przepisów. Najczęściej jest to rock, szeroko pojęta muzyka alternatywna, punk, trochę metalu i muzyka filmowa. 7. Czego nigdy byś nie spróbował /-a zjeść? Zwierzęcia domowego - psa, kota, świnki morskiej etc. 8. Jakie jest miejsce na Twoją wymarzoną podróż? Kuba. Japonia. Tajlandia. 9. Ulubiony film. Większość filmów Lyncha i Jarmuscha, jeśli miałabym wytypować jeden

sama złodycz
Risotto z warzywami. 166

Cześć kochani :) Pogoda przestała nas rozpieszczać :( deszczowo i nie chce się nigdzie wychodzić.  Postanowiliśmy zrobić coś w słonecznym stylu :) Risotto, potrawa oczywiście kojarzy się nierozłącznie

vegetanie
Ajvar 152

ramach odpoczynku od topinambura w weekend zdecydowałam się na domowe burgery. Potrzebny był mi jednak sos a ponieważ lubię paprykę w każdym wydaniu zdecydowałam się na ajvar. Jest to obok sosu z czosnkem pieczonym jeden z moich ulubionych sosów. Wymysł kuchni serbskiej popularny na bałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc(...)minut Po upieczeniu papryke odstawiamy na chwilę w przykryty garnek aby sparzyć skórkę a nastepnie obieramy wszystko i miksujemy i czosnkiem. Wrzucamy do garnka i odparowujemy przy okazji dodając przyprawy do smaku. Pod koniec dodajemy łyżeczkę octu

Lubczyk i Wanilia
szybkowar-gołąbki indycze na ostro w sosie pomidorowym... 194

Składniki: mięso mielone indycze 50 dag, ryż ugotowany 4 saszetki, cebula podsmażona 3 sztuki, kucharek 1 łyżka, sos chili 2 łyżki, kapusta włoska 1 średnia, woda

W Mojej Kuchni Lubię
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 288

   Dziś kolejna wersja smalcu wegańskiego, choć jak dla mnie (smakosza tradycyjnego) smalcu aż tak bardzo nie przypomina... Co nie znaczy, że nie jest cudowne

Smaczne Zdrowe