Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2 łyżki(...)każdej strony. Sos pomidorowy:W głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaje posiekana cebulę i czosnek i smażę do zeszklenia - około 6 minut. Do zeszklonej cebuli dodaje pomidory wraz ze wszystkimi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Na końcu dodaję granulat sojowy i całość duszę pod przykryciem około 25 minut. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody. Sos beszamelowyW garnku roztapiam masło
Magiczna kuchnia DariiPrzepis na te pyszne pulpety w pysznym sosie znalazłam na pysznym blogu..tak , tak na pysznym..zresztą sami tam zajrzyjcie i zobaczcie ile tam pyszności
Moje domowe kucharzenieboloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu. Mój domowy sos bolognese jest pyszny :) Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii). Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy go jeszcze z apetytem na kolację :) Składniki: 250g(...)oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu
Walijskie Pichceniecałego tygodnia...Niestety troszeczkę jestem już padnięta ze zmęczenia bo od około 30 godzin jestem na nogach, do tego wypiłam wiadro kawy przez ten czas...ale jeszcze kilka obowiązków domowych, zestaw ćwiczeń itp i mogę udać sie na zasłużony odpoczynekNa targu w sumie już od dawna ale w związku z tym że ja zakupy robię raz w tygodniu(...)majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Bób oraz jajka gotujemy w osolonej wodzie. ObieramySzczypiorek oraz jajka kroimy na małe kawałki. dodajemy bób. oraz pokrojony w grubsza kostkę ser feta. Dodajemy przyprawy oraz majonez i jogurt. MieszamySmacznego
NaKońcuJęzykaPiątek nieodmiennie kojarzy się z rybą, a zwłaszcza ze śledziami. Przynajmniej mnie. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną(...)większa cebula 5 średnich ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy (około 300 g) 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez ) 2 łyżki cukru 2 łyżki ulubionej musztardy duży pęczek koperku Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli. (Można użyć takich, których nie trzeba już moczyć.) Wymoczone osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennaOd lat nie jadam kupnych wędlin. Nie podoba mi się ich smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się
chwile dla mnieMięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do
Proste-przepisy.plPieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie
Walijskie PichcenieWitajcie :) Weekend trwa, mamy więcej czasu, więc proponujemy danie, które potrzebuje więcej wysiłku :) Jesienią mamy mnóstwo jabłek, to też pomyśleliśmy, że zrobimy pierogi z jabłkami. Lubimy
vegetanieSmaczna i prosta propozycja na domowy obiad. Kawałki kurczaka marynowane w ziołach, podane z pysznym, kremowym sosem z masła orzechowego, puree ziemniaczanym z dodatkiem musztardy francuskiej i mojej ulubionej marchewki z groszkiem. Składniki (na 2 porcje): 500 gram piersi kurczaka lub 2 piersi kurczaka ze skórą marynata: sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek Sos z masła orzechowego: 1 szalotka(...)masła Marchewka z groszkiem: 3 marchewki 1 puszka groszku 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku 2 łyżki śmietany 30% Piersi kurczaka marynuję w przyprawach i oliwie z oliwek. Jeśli korzystasz z piersi kurczaka ze skórą to smaż je na suchej patelni 12 minut od strony skóry na dużym ogniu a następnie 10 minut
Mango Papajadesery i chcielibyśmy w danym miesiącu przyrządzić np. tiramisu lub inną wymyślną i droższą potrawę. No i nie można zapominać o tym, że jedzenie nie może zrujnować naszego domowego budżetu, więc menu warto przeplatać - raz przyrządzać coś tradycyjnego i niedrogiego, a raz coś, na co możemy pozwolić sobie jedynie od święta. 6. Menu dopasujcie do swoich smaków My z Dominikiem(...)składników! My z Dominikiem robimy większe zakupy raz na miesiąc - wtedy zaopatrujemy się w mięso, które później mrozimy i inne produkty, które wykorzystujemy do przygotowywania potraw tj. makarony, warzywa, przyprawy, przeciery warzywne etc. 8. Nie marnujcie jedzenia! Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy tworzę jadłospis, to staram się planować konkretne dni z daniami, które wykorzystują podobne produkty. Gdy np. piekę
Cooking Monstercebule; - opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej; - sos sojowy (ja uwielbiam grzybowy); - przyprawa 5 smaków; - sól, pieprz, papryka mielona ostra - 0,5 l bulionu; Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w paski, przyprawić przyprawą 5 smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ef25e26c87a4df4f17ed300e1e01afd1').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: chiszczyzna? chińszczyzna z mielonym chińszczyzna domowa chiszczyzna 5 smaków z wołwiną najlepsza domowa chinszczyzna na ostro przepis na chiszczyzne The post Chińszczyzna appeared first
dom-agi.plpasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaSchab z pończochy II, czyli domowa wędlinaCzas przygotowania: ok 11 dniSkładniki:1200 g schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka(...)godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.Gdy minie 48 godzin mięso płuczemy, wycieramy do sucha. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. ponownie wkładamy do pojemnika i chowamy do lodówki na 48 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, delikatnie, żeby przyprawy się
Kulinarne przygody Gatityości, spróbuj doradę! Kiedyś raczej nie spotykałam jej w sklepach, ale teraz widuję ją od czasu do czasu w Lidlu. Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam(...)kęsa i wrzucamy do brytfanki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Posypujemy listkami szałwii pokrojonymi w paseczki, solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy wszytko rękami, aby ziemniaki obtoczyły się w przyprawach. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni i pieczemy 30 minut. Dorady myjemy, osuszamy i w bokach ryby robimy 2-3 nacięcia. Ryby nacieramy solą, pieprzem i 2 łyżkami
Chilli Czosnek i Oliwaprzechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.) Mięso umieszczamy w misce, dodajemy do niego namoczoną bułkę, jajko, boczek z imbirem i czosnkiem, ok. 4 kopiastych łyżek zmielonych płatków owsianych oraz przyprawy: sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1,5-2 łyżeczki curry, 0,5 łyżeczki cynamonu. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt kleista, można dodać jeszcze 1 łyżkę(...)też dodać odrobinę ostrej papryki lub chilli. Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy zrumienione klopsiki i całość dusimy ok 10 min. Podajemy z ryżem lub tak jak ja, z domowymi kopytkami ziemniaczano-marchewkowymi z odrobiną imbiru (na zdjęciach są odsmażone). Takie połączenie sprawdziło się zaskakująco dobrze, dlatego polecam serdecznie wszystkim, którzy lubią próbować nowych rzeczy, ale także tradycjonalistom ;) Wahałam się
Ratunku obiad