Prawdziwy, domowy zakwas na żur, przygotowany z własnoręcznie zmielonej mąki owsianej. Nie ma piękniejszego uczucia i większej satysfakcji. Brzmi to może dość strasznie i wielu z Was pomyśli w tym momencie, że szkoda czasu, że bez sensu, że szybciej i łatwiej kupić gotowca w sklepie. Sama do niedawna tak uważałam, a prawda jest taka, że zrobicie zakwas szybciej, niż oblecielibyście(...)letniej wody 6 łyżek mąki owsianej 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu. Artykuł Zakwas
NiePieprz.plKiedy nie mam konkretnego pomysłu na deser i łączę po prostu to, co akurat mam w domu to wtedy wychodzą mi najlepsze ciasta. Tym razem też
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorzechy. Nadaje się na śniadanie na poranną bagietkę, do ciasta, jako nadzienie do babeczek lub... (tak jak robi moja Mama) wyjadania go prosto ze słoika:) Polecam Wam tą domową konfiturę z kilku względów: - wiesz co jesz, - dodajesz składniki i przyprawiasz wedle uznania, - jest zdrowa, a słodycz zawdzięcza samym naturalnym składnikom, - jest prosta w przygotowaniu i własnej roboty, a takie cieszą(...)mielone lub samemu utłuc je tłuczkiem przez ściereczkę 2 łyżki wody Wykonanie: W garnuszku połącz pokrojone w kostkę wszystkie owoce, dolej 2 łyżki wody, dodaj miód, sok z cytryny, przypraw. Duś na mniejszym ogniu bez przykrycia mieszając często, by nic się nie przypaliło. Gdy owoce zmiękną i konfitura zacznie się ładnie łączyć dodaj mielone orzechy, duś jeszcze chwilę. Wlej gorącą
Zasmakuj KuchniDawno nie robiłam domowej wędliny, więc kiedy wpadł mi w oko przepis na szynkę konserwową ze strony Wyroby domowe szybko pobiegłam do sklepu po składniki. Z przepisów z tej strony korzystałam już nie raz, byłam pewna, że i ten się sprawdzi. Przepis oryginalny jest przeznaczony do szynkowaru, nie mam takiego urządzenia, szynkę zrobiłam w osłonkach. Niestety(...)wycinałam mięso ważyły ok 1 kg. To co z nich zostało użyłam do zrobienia zimnych nóżek. Golonkę można zastąpić łopatką wołową. Mimo nie najlepszego wyglądu i minimalnej ilości przypraw (tylko sól i pieprz) szynka jest bardzo smaczna! Bardzo polecam! A tutaj link do wygodnego kalkulatora, dzięki któremu szybko policzymy potrzebną ilość peklosoli do peklowania na sucho
Stare Garyportugalskiej. Dania z tych krajów są proste w przygotowaniu, a ich składniki można znaleźć w niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy(...)wpłynąć nie tylko na zdrowy styl życia, ale i lepsze samopoczucie. Szukając nowych smaków warto sięgnąć do kulinarnych książek czy kulinarnych programów telewizyjnych. Porady specjalistów mogą sprawić, że posiłki domowe nie tylko na rodzinne spotkania, ale i na codzienny obiad nabiorą nowego charakteru. Poświęcenie kilka minut dziennie na zdobycie ciekawego pomysłu na obiad to tylko chwila, a korzyści są nieporównywalne
upichconaSkładniki - mięso wieprzowe 3kg-u mnie szynka - mięso wieprzowe 2kg-- chudy boczek - słonina 0,5 kg - czosnek świeży 2,5-3g/kg - pieprz 2g/kg - gałka
w mojej kuchniNa kolację polecam dzisiaj burgery na ostro czyli z dodatkiem papryczki chili. Wyszły najlepsze jakie do tej pory jadłam, musicie ich koniecznie spróbować. Polecam dodać mięso
Magiczne Życie MartyZapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw!Składniki:pół niedużej główki kapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany
Kuchnia domowa Animoże być mrożony),- ser sałatkowy w kostce (u nas akurat PATIOS bazylia i oregano)- czosnek (2-3 główki w zależności od tego co lubicie)- pstrąg łososiowy - filety,- garstka orzechów,- przyprawy wg uznania - u nas czarny pieprz i vegeta,- odrobina masła,/folia aluminiowa się przyda/WYKONANIE:1. Szpinak: wrzucamy go na rozgrzane masło i cały czas mieszając odparowujemy.Doprawiamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi!/jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/Jeśli masz ochotę na więcej przepisów (a obiecujemy, że będzie w czym wybierać) - koniecznie polub nas na facebooku by być na bieżąco
Wypisz WymalujKolejna propozycja na domową wędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie(...)warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprzolej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piekli schab, następnie obtaczamy nimi dokładnie mięso. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodnie miejsce
Kulinarne przygody GatityDanie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno. Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem do śniadania
IzaGotujeWitajcie :) Dziś niezwykle ponury dzień, przynajmniej u nas :( dlatego postanowiliśmy zaproponować danie ze słonecznej Italii :) Sięgnęliśmy po nasz stary przepis, którego jeszcze Wam nie prezentowaliśmy, a
vegetanieJakiś czas temu od Przyjaciół Kawy dosłałam nie tylko kawę [ o kawie pisałam tutaj ] , ale i dwa rodzaje herbat,,jedną z nich jest herbata zielona David
Moje domowe kucharzenieMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita
OstryKęsczubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody cukier puder do oprószenia'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do dużej miski dodajemy składniki suche: obie mąki, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, powidła, olej i na końcu: zaparzoną kawę (może być ciepła, ale nie gorąca(...)pudrem. PS: Jeśli zainteresował Was taki piekarnik (który do tego sam się czyści!), to właśnie trwa świąteczna promocja – do każdego piekarnika Samsung w prezencie można odebrać zestaw do domowych wypieków od firm Bakalland i Delecta We wpisie wykorzystano sprzęt marki Samsung Post Babka piernikowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku