przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:64/100)

Szynka z szynkowaru 165

łyżeczki pieprz Zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku'; document.write(" "); Przeciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Myjemy mięso i nacieramy je powstałą z przypraw i czosnku marynatą. Dolewamy wody z żelatyną i dokładnie mieszamy. Przekładamy mięso do szynkowaru, odlewamy nadmiar wody (jeśli po uciśnięciu szynki się wylewa). Wstawiamy szynkowar do lodówki na co najmniej(...)kogoś jeszcze trzeba przekonywać? Po drugie: wszyscy lubią szynkę! No, prawie wszyscy. Niemniej jednak jest to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które zawsze szybko znika ze stołu. A domowa, samodzielnie zrobiona, rozchodzi się w trymiga! Po trzecie: jest prosty. Przygotowanie w szynkowarze mięsa w kawałku zawsze wymaga dużo mniej pracy niż w przypadku mielonki. I łatwiej go później wyjąć

Proste-przepisy.pl
1550.Sałatka z brokułem i zupką wietnamską 363

Dawno nie robiłam sałatki..jakiś czas temu kupiłam zupki chińskie [ tak mi się zdawało , że to chińskie] właśnie do sałatki..ale jakie było moje zdziwienie po

Moje domowe kucharzenie
Świąteczne pierniczki 273

łyżeczka sody- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy(...)łyżka gorącej wody                        Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też  oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz

Moje Kuchenne Rewelacje
Zakwas buraczany 1067

wspomagają układ krwionośny, i pomaga utrzymać młodość. To naturalny probiotyk. Zaleca się codzienne picie takiego zakwasu w ilości jednej szklanki. Można również z niego zrobić pyszny domowy barszczyk lub barszczyk wigilijny, a buraki zjeść lub wykorzystać do zupy lub surówki. Składniki: – 1,5 kg buraków – 2 główki czosnku – 2 cebule – liście(...)plastry. – Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę w krążki, czosnek na połówki. – Do słoja wkładać warstwy buraków przesypywane cebulą, czosnkiem i przyprawami. – Wodę ciepłą rozpuścić z solą, dodać sok z kiszonych ogórków i zalać buraki. – Słój przykryć ściereczką lub gazą i zostawić w ciepłym miejscu

To co kocham
Ryż zapiekany z gruszką, cynamonem i rodzynkami 207

gotowany! Od tego czasu stałam się fanatyczką tej potrawy. Ryż zapiekany na słodko mogę jadać na śniadanie, obiad i kolację, bez poczucia przesytu. Eksperymentuję tu z różnymi przyprawami i bakaliami. Najbardziej jednak odpowiada mi klasyka, czyli cynamon , wanilia i rodzynki jako główne składniki. Tym razem w towarzystwie gruszki , choć wersję z jabłkiem też całkiem niedawno robiłam:  Zapiekany ryż(...)smaku 1 łyżka cukru trzcinowego - płaska 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu   1/2 łyżeczki pasty waniliowej 1 garś ć rodzynek 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego - porada jak zrobić TU , ewentualnie można zastapic cukrem wanilinowym z torebki W rondelku rozpuścić masło. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć, aż zrobi się szklisty.  Następnie zalać mlekiem

Grunt to przepis!
Cydrowe policzki wieprzowe 134

Policzki wieprzowe w cydrze to kolejne połączenie, które zaintrygowało mnie do tego stopnia, że musiałam ich spróbować! Oczywiście, najlepszymi testerami jesteśmy my sami, więc w niedługim czasie na naszych domowych talerzach zagościło to właśnie danie.  I nie żałuję, na pewno powtórzę jeszcze nie raz, nie dwa ;)  Cydrowe policzki wieprzowe  Policzki przygotowywałam i jadłam pierwszy raz w życiu(...)Składniki: 500 g policzków wieprzowych 6 średniej wielkości ziemniaków 5 marchewek 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 ml cydru  2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek  Umyte i osuszone policzki wieprzowe nacieramy szczyptą soli i pieprzu z każdej strony. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek i maśle, na złocisty kolor. Następnie mięso

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
flaki w wołowym bulionie 162

którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw i aromatyczne przyprawy. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i  korzennych przypraw. Oczywiście  przepisów na flaki, jest o wiele więcej, jednak od któregoś z nich trzeba zacząć.  składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy 0,5 kg szpondra wołowego(...)flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki

Miód i pieprz
Żeberka z młodą kapustą 416

Żeberka z młodą kapustą to kolejna propozycja po domowej kiełbasie à la gołąbki na sezonowe wykorzystanie młodej kapusty. Bo któż nie lubi młodej, zielonej kapusty wiosną? My uwielbiamy! Moje pozostałe przepisy z młodą kapustą w roli głównej: młoda kapusta z kurkami młoda kapusta z wędzonym boczkiem gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną, pieczarkami surówka z młodej kapusty Przepis(...)prosty, ale efekt końcowy jest doskonały w smaku, polecam! Składniki, około 4 porcje: 750 g żeberek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka młodej kapusty, ok. 1 kg przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i sól do smaku koperek Przygotowanie: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki z jedną kostką, doprawiamy solą i czarnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 296

kształt i konsystencje (do wyboru są 4 rodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles i rice). Diet- food nie ma konkretnego smaku, ale doskonale łączy się z sosami i wchłania smak przypraw. Doskonale smakują z sosami jogurtowymi, z dodatkiem piersi z kurczaka, tuńczyka, łososia i z warzywami.  Po krótkim przedstawieniu Wam naszego nowego, godnego polecenia (dietetycznego) odkrycia, czas na kilka pomysłów(...)koktajlowymi i prażonym słonecznikiem  Makaron diet-food fettucini w sosie śmietanowo-pomidorowym z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem, słodką papryką, świeżym cząbrem i natką pietruszki Makaron diet-food noodle w domowym sosie słodko-kwaśnym z kukurydzą, ananasem, pomidorami, czosnkiem, papryką, cebulą i pieprzem cayenne i ze smażonymi kawałkami piersi z kurczaka Jeszcze raz polecamy! Smacznego

Symfonia Smaków
Marmolada dyniowo - pomarańczowa 183

Marmolada dyniowo - pomarańczowa z korzennymi przyprawami: cynamonem i goździkami to must have tej jesieni. Już od dawna nosiłam się z zamiarem przygotowania dżemu i z dynii i pomarańczy. Gdy tylko znalazłam przepis z dynią i pomarańczą w jednym: tutaj , zabrałam się do pracy. Przepis jest jedynie inspiaracją, ale rozgotowanie dyni w dużej ilości wody, proponowane przez autorkę to naprawdę znakomity(...)się rozgotowała, połączyła z aksamitną dynią i oddała cały swój cudowny aromat i smak. Marmolada jest pyszna, skoncentrowana i bardzo gęsta. Pasuje do wszystkiego, do kanapek, a do produkcji domowych słodkości wymarzona, bo nie będzie wypływała pod wpływem wysokiej temperatury z wypieków. Jest przepyszna, bardzo polecam! Składniki: 1 kg obranej dynii (u mnie Hokkaido) 2 pomarańcze sok z 2 cytryn

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hamburger bardzo domowy 147

Brakowało pomysłu na obiad, a i w lodówce nie za bardzo było z czym zaszaleć. Do sklepu mi się nie chciało iść. Pogoda za oknem nie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Duńskie bułki z parówką 195

samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru.Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów, i to chyba tyle w temacie. Zawsze jednak kilka kiełbasek zostanie, i powstaje pytanie - co zrobić? Dwa dni z rzędu bułki z parówką w grę nie wchodzą(...)tłumaczeniu pølse to kiełbaska, a horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOMOWE PALUCHY RYBNE 183

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo

Walijskie Pichcenie
ZUPA ŚLEDZIOWA BABCI HELI 1736

domowych na wsiach.          Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach  kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu,           w Wigilię, Środę  Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku(...)szklanki  wrzątku2 łyżki  octu6  ziarenek ziela angielskiego3  liście laurowe 1/2 łyżeczki cukrusól pieprz Wykonanie:  Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.   Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć

Walijskie Pichcenie
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 191

owocami morza można było znaleźć kalmary i małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla z owocami morza, podana tradycyjnie na specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać(...)smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest

Kulinarne przygody Gatity