ogórki są chrupiące i jednocześnie odpowiednio słodkie i kwaśne. Mieszanka przypraw curry oraz kurkuma nadają im fajnej nuty smakowej, co odróżnia je od tradycyjnych korniszonów. Jeśli lubicie curry, musicie ich koniecznie spróbować. Używam tych ogórków nie tylko na kanapki jako chrupiący dodatek do wędlin i past, ale także do domowych fast foodów: takich jak burgery czy hot-dogi. Za jednym
Poezja smakułyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone mięso, przez chwilę obsmażam do delikatnego zrumienienia, dodaję pieczarki i posypuję przyprawami. W osobnym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i z mąką. Kiedy mięso
Kuchnia z widokiem na ogródplastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw w mące, następnie w roztrzepanych i doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką
Kuchnia z widokiem na ogróddzisiaj zaprosić na pyszną domową wędlinę z szynkowaru . Zachęcą do zakupu takiego garnka . Samodzielnie przygotowana wędlina jest przede wszystkim zdrowa i bez chemii bo wiecie co do niej dodajecie :) Składniki : 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 90 dag mielonego z indyka Około 2 łyżek przyprawy naturalnej Piątnica Około 2 łyżek
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj pomysł na pyszną, domową wędliną, której nie piecze się, nie gotuje a tylko doprawia i suszy. Jeszcze zdążycie zrobić sobie taką na święta a zapewniam, że warto. U mnie jest wersja dość pikantna więc dla wielbicieli łagodniejszego smaku trzeba zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Porad w sprawie przygotowania udzieliła mi Jola.Koniecznie wypróbuj przepis na świetną Łopatkę peklowaną, parzonąROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna PyzaSkładniki: mięso gotowane 1/2 kg, jajka 1 sztuka, papryka ostra mielona, kasza manna 2 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper świeży 2 pęczki, masło 1 łyżka, rosół
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kapusta młoda biała, boczek wędzony 20 dag, łopatka bez kości 30 dag, kiełbasa biała 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżki czubate, czosnek świeży 1
W Mojej Kuchni LubięBoczek w aromatycznych ziołach :), domowy i pyszny ! Składniki: 1 kg chudego surowego boczku Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczka mięty 1/2 łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka soli Sprawdzone przyprawy www.owocowyraj.eu Przyrządzić marynatę z ziół, oliwy, octu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę
Apetyczna babeczkaSUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przypraw pojawił się w 1801 roku, w amerykańskiej książce kucharskiej pod tytułem "Sugar House Book". Jego autorką była Sandy Addison. Przez 75 lat receptura keczupu ulegała kolejnym zmianom. W 1976 roku Henry John Heinz założył firmę, w której powstał pierwszy keczup jaki znamy do dzisiaj. Przepis na moją łagodną wersję keczupu z lekko cynamonową nutą znajdziecie poniżej. Domowy keczup najlepiej(...)przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Powinny zmięknąć. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, posiekać. Przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i gorczycę) lekko rozbić w moździerzu. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przyprawy, podsmażyć razem ok. 1 minuty. Dodać przetarte pomidory
Pełny talerzjuż możemy wykonać domową wędlinę. W niczym nie ustępującą wyrobom uzyskanym z "szlachetniejszych" rodzajów mięs i przy pomocy wymyślnych szynkowarowych "machin". składniki na jeden wyrób wykonany w garnku o średnicy ok 20 cm 1,5- 1,8 kg kawałków łopatki mieszanka peklująca ( ilość przypraw podana
Miód i pieprzkażdym razem może być inny. W zależności co akurat mamy pod ręką. A ja miałam czubricę zieloną. I nie zawahałam się jej użyć. Poza tym odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością(...)łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki chleba pełnoziarnistegomusztarda do podaniaKarkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii
bastalenaPyszne kawałki kurczaka, to smaczna propozycja na każdy stół. Piersi z drobiu kroimy w kawałki 3-6 cm, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. -- Potem przekładamy wszystko do
chleba naszegoNajlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków
naRuszcie