Troszkę zieleniny w pysznym towarzystwie wędzonego łososia, słonecznika i chrupiących grzanek domowych :) Podane składniki wystarczają na przygotowanie małej miseczki, więc polecam od razu zwiększyć ilość :) Składniki: garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki 1 łyżka ziaren słonecznika plaster wędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec
Chocolate Muffin BlogZapraszam dziś na lekki obiad - w sam raz na dzisiejszy słoneczny dzień :)Składniki:1 mała główka sałaty lodowej1 ogórek2-3 pomidorysiekany kopereksiekany szczypiorekprzyprawa do sałatek1-2
Kuchnia domowa AniSkładniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny
W Mojej Kuchni Lubięosób liczących kalorie ;). Przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej, ale korzystałam z też z uwag Doroty. Po upieczeniu pierniczki są twarde, należny je schować do puszki na co najmniej 2 -3 tygodnie, żeby zmiękły. Pierniczki katarzynki Składniki: 200 g miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych do piernika kilka łyżek karmelu ( zamiast karmelu dałam
Kulinarne przygody Gatityrozrzewnieniem wspomina smak paprykarza z czasów jego świetności. W tej chwili jest to produkt regionalny i chroniony, więc jego jakość na pewno poprawiła się. Jednak nie ma jak to domowa wersja. Jako że często mam w domu zapasy wędzonych ryb na kanapki (nie jadam sklepowych wędlin), postanowiłam wykorzystać wędzone filety pstrąga, które miałam w lodówce, by zrobić go błyskawicznie(...)mokre: keczup, koncentrat oraz pozostały olej. Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz mielone ziele. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Gdyby całość była zbyt sucha możemy dodać dodatkową porcję oleju lub keczupu. Gotowy paprykarz studzimy i wyjmujemy liście laurowe. Podajemy z pieczywem. Jest bardzo dobry z konserwowymi ogórkami. Post Domowy paprykarz szczeciński pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuSkładniki: filet śledziowy 1,5 kg, kucharek 3 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbki z kurczaka 70 dag, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: pałki z kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 4
W Mojej Kuchni LubięJuż dawno porzuciłam nawyk kupowania sklepowych chipsów. Zastąpiłam je zdrowymi, domowymi chipsami, które nie tylko są tanie, ale i szybkie w przyrządzeniu. Dzisiaj przepis na buraczane chipsy z buraka :) Można je przyrządzać na dwa sposoby. W piekarniku lub na patelni. Składniki: 1 burak 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy ( bazylia, papryczka chilli, słodka papryka....) Przygotowanie: Buraka obrałam,umyłam.Pokroiłam
Kukuleczkilitry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu
Kuchnia z widokiem na ogróddodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić
Monia miesza i gotujeSUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda
W Mojej Kuchni LubięDługo, oj długo ten przepis czekał na publikacje - cóż, zdjęcia się czasem zamotają tam, gdzie nie trzeba :) W każdym razie mięsko smakuje super - jest bardzo czosnkowe
Kuchnia domowa Ani