przyprawa domowa - 1500 przepisów (strona:43/100)

Kiełbasa wiejska z podlasia 676

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE -łopatka 3,5 kg -ścinki wp. z rozbioru 4 kg (ścinki miałem bardzo ładne chude ) -podgardle bez skóry z przyrostami mięsnymi 1

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Keczup łagodny z cynamonową nutą 128

przypraw pojawił się w 1801 roku, w amerykańskiej książce kucharskiej pod tytułem "Sugar House Book". Jego autorką była Sandy Addison. Przez 75 lat receptura keczupu ulegała kolejnym zmianom. W 1976 roku Henry John Heinz założył firmę, w której powstał pierwszy keczup jaki znamy do dzisiaj. Przepis na moją łagodną wersję keczupu z lekko cynamonową nutą znajdziecie poniżej. Domowy keczup najlepiej(...)przełożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Powinny zmięknąć. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Chili umyć, usunąć nasiona, posiekać. Przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę i gorczycę) lekko rozbić w moździerzu. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać przyprawy, podsmażyć razem ok. 1 minuty. Dodać przetarte pomidory

Pełny talerz
blok konserwowy z łopatki - domowy wyrób spod kamienia 161

już możemy wykonać domową wędlinę.  W niczym nie ustępującą  wyrobom uzyskanym z "szlachetniejszych" rodzajów  mięs i przy pomocy wymyślnych szynkowarowych "machin". składniki na jeden wyrób wykonany w garnku o średnicy ok 20 cm 1,5- 1,8 kg kawałków łopatki  mieszanka peklująca ( ilość przypraw podana

Miód i pieprz
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 157

każdym razem może być inny. W zależności co akurat mamy pod ręką. A ja miałam czubricę zieloną. I nie zawahałam się jej użyć. Poza tym odświeżyłam sobie nieco zapomnianą domową metodę obróbki potraw. Dzisiejsza kanapka to pochwała pasteryzacji. I babci! Do pełni szczęścia i foodgazmu kubełków brakowało mi jedynie ogórka kiszonego... Ech! 2 płaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością(...)łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu)1 łyżeczka suchej żelatyny2 kromki chleba pełnoziarnistegomusztarda do podaniaKarkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii

bastalena
Kawałki kurczaka 512

Pyszne kawałki kurczaka, to smaczna propozycja na każdy stół. Piersi z drobiu kroimy w kawałki 3-6 cm, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. -- Potem przekładamy wszystko do

chleba naszego
Kilka pysznych marynat do mięs 145

Najlepszym sposobem aby dodać trochę smaków do grillowanych mięs jest użycie marynat, które pozwolą mięsu wchłonąć niesamowite smaki. Jeśli lubicie egzotyczne przyprawy wypróbujcie marynatę „pięć smaków

naRuszcie
chipsy z jarmużu 134

składniki: ok. 7 gałązek świeżego jarmużu sok z 1/2 dużej cytryny ok. 10 łyżek oliwy z oliwek przyprawy: słodka papryka lub chilli lub czosnek granulowany, sól

Domowy Smak Jedzenia
Bogracz 884

W internecie można znaleźć wiele przepisów na bogracz - każdy ma na niego swój sposób. Oto i mój :) Składniki: 1 kg szynki (lub innego mięsa wieprzowego) 2

Kuchnia domowa Ani
Kawa piernikowo-czekoladowa 110

Praca praca praca praca...i tak przez cały dzień ;/ Ratunkiem jest kawa... Pomysł znalazłam na WŻ u Joanny. Taka kawa jest w sam raz, żeby sobie

Kuchnia domowa Ani
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 298

Oto pomysł jak można wykorzystać mięso drobiowe z rosołu.Składniki:Naleśniki:2 jajka250 dag mąki1 szklanka wody1 szklanka mlekaszczypta soli2 łyżki oleju Farsz:mięso obdarte z

Kuchnia domowa Ani
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 220

rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego do indyjskiego daalu, czyli curry (gulaszu) z soczewicy. Takim sposobem powstała soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo prosta i wyjątkowo szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam ją ponownie – tym razem na moje

Poezja smaku
Przekąski na karnawał i nie tylko 377

drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki   25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko  sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki dokładnie

Magiczna kuchnia Darii
Zapomniane kaszubskie jadło. 115

kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber

Kulinarny karnet Christophera
Kawa inka o smaku karmelowym z dodatkami 166

Ostatnio coś nie mogę pić naturalnej kawy.....cappuccino już mi się "znudziła"..więc pora na jakąś inną kawkę..no a np.Kawa Inka ma w swojej ofercie

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania