Figi - kilka pomysłów na wykorzystanie fig :) babeczki śmietankowe z figami ciasto drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim
królestwo garówW zimowej spiżarce nie może zabraknąć malin. Ja zamykam je w słoiczkach w soku własnym. Pyszny gęsty syrop wykorzystuje do herbatki lub rozcieńczam i robię kompot
Monia miesza i gotuje3 kg buraków ćwikłowych 0.5 kg papryki 0,5 kg cebuli na zalewę; 1 szkl octu niecała szklanka cukru ziele angielskie liść laurowy trochę soli Buraki
Gotowanie jest łatwezalewa na ok 2 kg papryki 2¼ szkl wody 10 dkg cukru 1 dkg soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na
Gotowanie jest łatwedzikie ogórki -achocha papryka papryczka chili czosnek zalewa 4,5 szkl wody 1 szkl octu 200 g cukru 20 g soli ziele angielskie gorczyca biała Przygotowujemy
Gotowanie jest łatweW tym roku bazylia bardzo obrodziła w moim zielniku. Zrobiłam z niej trochę pesto i syrop . Zamrozić niestety jej się nie da, jest
Kulinarne przygody GatitySkładniki na ok. 12 litrowych słoików: 10 kg śliwek węgierek (waga razem z pestkami) 3 płaskie łyżki cukru na każdy słoik (ok. 30 g na słoik
Vroblewska-fitlifeW sezonie zimowym będzie w sam raz do naleśników, racuszków, placuszków czy chałki :) Składniki: 1 kg jabłek cukier do smaku 1 galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: 1
Kuchnia domowa AniKiszone liście winogron wykorzystuję do przygotowania sarmali - rumuńskiego dania, które można też przyrządzić z kiszonych liści kapusty. Sarmale są miniaturkami naszych gołąbków. Liście do zawijania farszu
Przepisy KulinarneFakt, że jarzębina, z której jako dziecko namiętnie robiłam korale dla całej żeńskiej części Rodziny (i Dziadka też, a co! ), jest jadalna, odkryłam z wielkim zaskoczeniem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tym roku las obrodził nam znakomicie i prócz suszonych grzybów, które są u mnie na pierwszym miejscu, udało się także zamknąć troszkę tego dobrodziejstwa w
Kuchnia w czekoladzieLubicie selera? Ja bardzo, ale Żarłoczki za nim nie przepadają. Z zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki
Smaczna PyzaTaki sok jest bardzo zdrowy, zimą otwarty i dolany do ciepłej wody tworzy nam kompocik, natomiast latem dodany do gazowanej wody smakuje jak oranżadka lub smaczniejsza
Gotowanie...to proste !Dzisiaj przepis, który zrobiłam z myślą o kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka, czyli akcji zorganizowanej przez blogerki kulinarne z lubelskiej blogosfery. W każdej edycji jest jakiś produkt
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePrzecier pomidorowy jest bardzo przydatny,zwłaszcza zimą dlatego lubię go mieć pod ręką. Sposobów na taki domowy koncentrat jest wiele: jedni sparzają
Niespełnione zdolności kulinarne