Cukinia lub kabaczek to jedyne warzywo w naszych ogrodach, które bez większych zabiegów pielęgnacyjnych rośnie na potęgę, swoista klęska urodzaju. Sałatka z
Jadło i czytadłoDżemy mają ta niepodważalną zaletę, ze w małym słoiczku możemy zamknąć promyk słońca i letnie owoce. Jagodowy to obok wiśniowego mój ulubiony. Z delikatną nuta wanilii
Pyry na GazWitajcie:) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pomidorów lima na sosy i do zup.Do ich przygotowania potrzeba tylko sól, ja dodałam jeszcze suszonych pomidorów z bazylią
Sama słodycz i szczypta chiliLato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to
Z Majeczką w kuchniZdrowszy i nieziemnsko ostry keczup z cukinii. Według mnie smakuje o wiele lepiej niż z samych pomidorów. Składniki 1 kg cukinii (bez skórki i pestek) 1
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPo raz kolejny postanowiłam przygotować coś słoiczkowego. Tym razem jest to chutney ze śliwek i cebuli, doprawiony goździkami, cynamonem i papryką chili. Bardzo fajny dodatek do
zadanie-gotowanieKolejny pomysł na pomidory - domowy keczup. Pomocny był przepis Magdy Gessler , ale dodałam trochę od siebie, a przede wszystkim zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Tak więc
Stare GaryFantastyczna sałatka z czerwonej kapusty na zimę do słoików. Dodatek śliwek, gruszki i aromatycznych przypraw wspaniale się uzupełnia. Kolejne zapasy na zimę do mojej domowej spiżarni
Apetyczna babeczkaSkładniki: Jędrne, dojrzałe pomidorki koktajlowe 3-4 cebule liście laurowe czosnek ziele angielskie gorczyca zalewa: 1l wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru
Prosto i Smacznie z AnetąAromatyzowane oliwy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Do pieczenia, smażenia, do sałatek.,..te kupowane kusza różnorodnością dodatków, ale i ...są drogie. A zobaczcie jak łatwo możemy
Z Majeczką w kuchniW tym roku po raz pierwszy robiłam ogórki w zalewie gyros i bardzo nam zasmakowały. Zrobiłam spory zapas. Ogórki już mi się skończyły ale mam jeszcze
Monia miesza i gotujeKeczup to dodatek pasujący do wielu dań, niektórzy jedzą z nim niemalże wszystko, może oprócz tortów ;) ten jest wspaniałym sposobem na wykorzystanie zapasów cukinii, a przede
MamaOskarkaBardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale
Kuchnia w czekoladzieZ papierówek na zimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się
Codzienna kuchnia niecodzienna