Nie lubię bardzo słodkich dżemów, dlatego ten jest dla mnie w sam raz. Do tego ma tak piękny kolor.. aż chce się go wyjadać ze
MamaOskarkaJak już wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do
kuchnia doskiDawno nic nie pisałam, wakacje, dzieci w domu i jakoś zeszło. Już prawie koniec sezonu na pomidory, ale też pomidory teraz są chyba najlepsze. Proponuję zrobić
Mama Gotuje1 kg dzikiego ogórka 500 g papryki pomidorowej 500 g cebuli 500 g marchewki 1 papryczka chili zalewa 6 szkl wody 250 g cukru 25 g
Gotowanie jest łatweMożecie zrobić słoiki jednokolorowe, np. wyłącznie z czerwoną, żółtą lub zieloną papryką albo zrobić mix: wtedy w słoikach jest wiele koloru, który przyciąga by szybko go
Zasmakuj KuchniDzień dobry we wrześniu! W tym miesiącu witam Was kompotem z działkowych śliwek, który jest niesamowicie aromatyczny i oczywiście pyszny! Życzę Wam cudownego dnia
KukuleczkiSyrop z czarnego bzu to naturalny lek na przeziębienie. Warto go zrobić, żeby móc się szybko ratować na początku choroby. Owoce dziko rosnące, które bardzo chętnie
MamaOskarkaCzarny bez ma wiele prozdrowotnych właściwości, ale owoce maliny również nie są od nich gorsze. W chłodne dni syrop taki może się sprawdzić na przykład do
MamaOskarkaSos pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno -
Jadło i czytadłoJako, że w tym roku śliwki królują w mojej kuchni ( głównie w ciastach), dlatego nie mogło zabraknąć i takiego eksperymentu :) Śliwki i gruszki w dżemie
Proste PotrawyNie znam nikogo, kto choć raz w życiu nie jadł sałatki szwedzkiej. I choć w każdym domu przepisy na nią różnią się, to i tak wiadomo
Codzienna kuchnia niecodziennaMirabelki są bardzo niedocenianym owocem, nie znajdziemy go na żadnym targowisku czy warzywniaku ale za to możemy nazrywać go na rodzinnym spacerze po polach i łąkach
Pyry na GazPikle pomorskie to moje tegoroczne odkrycie. Są słodkie, ostre i lekko słone jednocześnie. Zaprawiane na occie, cukrze i soli, doprawione są czosnkiem, chrzanem, koprem, zielem angielskim
Trzeci talerzBuraczki to moje ulubione warzywo. Będąc na Pomorzu poznałam ich nową odsłonę, która mnie zachwyciła. Niewielkie buraczki, ugotowane, obrane i pokrojone w ósemki, zostały zalane zalewą
Trzeci talerzCukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie
Radość kipiąca uśmiechem.