Mamy piękną pogodę i sezon na malin więc szkoda by było tego nie wykorzystać i nie zrobić pysznego syropu z malin. Na zimowe dni kubek gorącej
Sama słodycz i szczypta chiliZ nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: świeże grzyby prosto z lasu :) gorczyca Grzybki oczyszczamy, odcinamy korzonki i myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy
kulinarnyswiatdomiKoleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do
Kuchnia domowa AniW końcu i ja musiałam go zrobić, a że w tym roku cukinii mam mnóstwo w ogrodzie to jeszcze kilka przepisów z nią się pojawi. Składniki
Magiczne Życie MartyMarynujemy. Dzisiaj w roli głównej papryka w swojej klasycznej odsłonie czyli papryka marynowana. Niezastąpiona na każdym stole podczas spotkań, przyjęć, imprez. Warto zrobić sobie na zimę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkuteczny na różne dolegliwości, przyjemny w smaku i co najważniejsze - nieskomplikowany w wykonaniu. Do tego dodać jeszcze można to, że jego główne składniki, tj. owoce z
WielopokoleniowoOdkąd sięgnę pamięcią, to moja babcia zawsze mroziła zioła ogrodowe na zimę. Albo zalewała je wodą w foremkach do kostek lodu, albo pakowała do litrowych pojemników
Czary - gary w kuchniPewnie już macie dość moich historii o sąsiadach, ale znów muszę o nich wspomnieć. Gdyby nie sąsiadka ten mus by nie powstał. Dostałam od niej wiaderko
Mania WypiekaniaFigi - kilka pomysłów na wykorzystanie fig :) babeczki śmietankowe z figami ciasto drożdżowe z figami ciasto z figami i serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim
królestwo garówW zimowej spiżarce nie może zabraknąć malin. Ja zamykam je w słoiczkach w soku własnym. Pyszny gęsty syrop wykorzystuje do herbatki lub rozcieńczam i robię kompot
Monia miesza i gotuje3 kg buraków ćwikłowych 0.5 kg papryki 0,5 kg cebuli na zalewę; 1 szkl octu niecała szklanka cukru ziele angielskie liść laurowy trochę soli Buraki
Gotowanie jest łatwezalewa na ok 2 kg papryki 2¼ szkl wody 10 dkg cukru 1 dkg soli ziele angielskie ½ szkl octu Zalewę zagotować, włożyć oczyszczoną i pokrojoną na
Gotowanie jest łatwe