przetwory - 15331 przepisów (strona:679/1023)

Domowy hummus z jagodami goi 283

Hummus jest w Polsce coraz bardziej popularny. I słusznie, bo to zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako dip, dodatek do chleba

MarcinChef
Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar 207

Szynka drobiowa ze szczypiorkiem – szynkowar Szynkowar , dawno go już nie dotykałam , jakoś nie było czasu , ochoty i potrzeby . Siedziałam w wędzonkach i dojrzewających wędlinach , no

Ogrodnik w podróży
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 191

Bez ubarwiania- to bardzo dobre marynowane śledzie. Jako przekąska albo podstawa do dalszych śledziowych zabaw. Według nas- IDEAŁY.  Składniki ok 500 g solonych płatów śledziowych

OliveandThyme
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 225

Tak naprawdę niewiele różnie się smakiem od tej "prawdziwej". Jest mniej słodka (ale zawsze możecie użyć innej czekolady lub większej ilości cukru), za to bardziej aromatyczna

OliveandThyme
AKSAMITNY KREM CHRZANOWY 190

Mam milion pomysłów na zastosowanie tego kremu. Dziś świetnie sprawdził się w zupie i na kanapkach, wczoraj w tortilli z łososiem. Od "pierwszego razu" na stałe

OliveandThyme
SOS ŻURAWINOWY (z suszonej żurawiny) 173

Przepis na ten sos wypatrzyłam w jednym z programów. Nie pamiętając dokładnie przepisu spróbowałam odtworzyć to, co zapamiętałam. Udało się. Sos okazał się idealnym dodatkiem do

OliveandThyme
DOMOWA LEMONIADA -syrop 238

Niezastąpiona nie tylko latem- mamy ją w lodówce niemal cały rok. Z wodą gazowaną smakuje lepiej od wielu znanych napojów (np tych z siódemką w nazwie

OliveandThyme
FRUŻELINA Z WIŚNI 171

A tak naprawdę nie tylko z wiśni- możecie ją zrobić z dowolnych owoców. Do ciast, naleśników, kanapek, gofrów, serników…  Słoiczek w lodówce obowiązkowy. Składniki 400

OliveandThyme
DOMOWY KISIEL JABŁKOWY Z CYNAMONEM 161

Ten kisiel to kwintesencja jesieni. Idealny podwieczorek na deszczowy wieczór. Na pomysł wpadła Oliwka (koleżanka z klasy wciąż przynosi do szkoły kisiel, zrobiony, ale z torebki

OliveandThyme
Hummus – podstawowy przepis 241

Hummus – to potrawa wywodząca się z Lewantu i Egiptu, sos dip lub pasta do smarowania, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy. Ostatnio coraz popularniejsza –

MarcinChef
Tahini – domowa pasta sezamowa 338

Tahini – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu – podobnie zrobimy my

MarcinChef
Pieczeń rzymska z różnych mięs 174

Pyszna pieczeń idealna na imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor

Kuchnia Pokoleń
Chutney z zielonych pomidorów 208

Chutney z zielonych pomidorów. Edyta Guhl. Dzisiejszy przepis jest przepyszny, ale wiem, że może wywołać sporo konrowersji. Główny składnik to zielone pomidory. I teraz mogą się

dolcevitainmykitchen
Kiszona kapusta po gruzińsku 200

Siedzę sobie i chrupię listek kiszonej kapusty. Tak po prostu, jako zdrową przekąskę. Problem w tym, że chęć schrupania kolejnego listka staje się powoli uzależnieniem;) Ta

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania