przetwory - 14998 przepisów (strona:670/1000)

Dżem z nasionami chia 204

Parę słów na temat ksylitolu. Jest to jeden ze składników dżemu. Wspaniały, domowy dżem z nasionami chia i cukrem brzozowym czyli ksylitolem, który ma działanie przeciwgrzybiczne

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pindżur 130

Pindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla.   1 bakłażan 1

wesoła kuchnia
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 198

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z

Słodkie okruszki
Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 124

Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg

Gotuj Sam!
Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu 154

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu to coś pysznego! Co roku choć kilka słoiczków przygotowuję na zimę. Są bardzo uniwersalne, bo można dodać je do

Gotuj Sam!
Syrop żurawinowy z wanilią 172

Grudzień, choć piękny, ciepły i słoneczny, grudnia w zasadzie wcale nie przypominający, światło dawkuje nam bardzo skąpo. Cały dzień spędziłam na wyczekiwaniu odpowiedniego momentu na zdjęcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus jabłkowy 118

  Uwielbiam jabłka, a takim dżemikiem nie pogardzę!! Często przygotowuję go bez dodatku cukru (nie nadaje się wtedy do zbyt długiego przechowywania, ale przynajmniej jest zdrowszy

Nastoletnie Wypiekanie
Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa 215

Długo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które

Ogrodnik w podróży
Marmolada ze śliwki kalifornijskiej 148

Marmolada ze śliwki kalifornijskiej to doskonały pomysł na prezent dla bliskich, którzy doceniają takie prezenty. Autorem przepisu jest Krzysztof Rabek. Marmoladę przygotowywaliśmy podczas warsztatów Jadalne prezenty

Pasja Smaku
MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA 112

Bardzo dobrane połączenie agrestu z żurawiną. Wszystkie cenne ich walory zamknięte szczelnie w małym słoiczku i przechowane na zimę. Marmolada jest przejrzysta i bez grudek, doskonale

Kuchnia Paulettes
Domowa kiszona kapusta 493

Nie od dziś wiadomo, że kiszonki są bardzo zdrowe. Są nieocenionym źródłem wielu witamin i minerałów. Poza tym zawierają kwas mlekowy, który powstaje podczas fermentacji. Oczyszcza

Kulinarne przygody Gatity
Skórka pomarańczowa zasypana cukrem 141

Nie ma chyba łatwiejszego przepisu na domową skórkę pomarańczy do wszelkich wypieków. Niegdyś robiłam taką kandyzowaną gotowaną w cukrowym syropie, ale myślę, że ta jest bardziej

Kuchnia domowa Ani
Ćwikła z chrzanem 166

Może to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;) 

Kuchnia w czekoladzie
Domowa adżika 160

  Kiedy ostatnio byłam u rodziców do kolacji tata wyciągnął z lodówki mały słoiczek z intrygującą zawartością. Kazał mi tylko spróbować. A ja uwielbiam próbować, nowości

Szybko Tanio Smacznie
Jak wykorzystać miąższ z pomidorów? 270

Robiłam suszone pomidory. Miałam ich 2 kg i został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się

Szczęśliwa kuchnia