Ketchup to niezastąpiony towarzysz wielu dań. Nie wyobrażamy sobie bez niego hot-dogów, pizzy, zapiekanek. Często swym wyrazistym smakiem jest kołem ratunkowym dla niezbyt udanych
Jadło i czytadłoDziś przepis na pyszny sos pomidorowy z… cukinii. Był już tutaj przepis na cukiniowy ketchup. Tym razem pora na ziołowy sos, który sam w sobie
MarcinChefBardzo prosty i szybki do zrobienia dżem z malin, który nie wymaga przecierania. Słodkie maliny nie potrzebują dużej ilości cukru, ale jak ktoś woli słodsze dżemy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNa kanapki, do deserów, do pieczonego mięsa czy do serów z patelni (lub zapiekanych). Pyszna i aromatyczna konfitura z truskawek - polecam!;) Konfitura pachnąca niesamowicie truskawkami z
Zasmakuj KuchniJutro Sylwester, więc szukacie zapewne przekąsek... tylko mi nie mówcie, że kupiliście już sklepowe chipsy! Nie znoszę ich! O wiele bardziej lubię te domowe
Nastoletnie WypiekaniePomysł na tego ananasa znalazłam u Ani, na blogu Aronia - wiem, co jem . Nie jest tajemnicą, że straszny ze mnie łasuch, więc wszelkie domowe słodycze budzą
Codzienna kuchnia niecodziennaSos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę
Poezja smakuKiszona kapusta to domena nie tylko Polaków. Taki sposób przygotowywania warzy pokochali także mieszkańcy krajów azjatyckich. Kapusta pekińska 2 pęczki jarmużu 2 marchewki 2 pęczki dymki
MarcinChefKonfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir
królestwo garówŚledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi
Ogrodnik w podróżyTo ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj
Smaki EwyPomarańcze i mandarynki kojarzą mi się ze świętami. Ich starte skórki pięknie pachną w różnych słodkościach, a kandyzowana skórka zdobi polukrowane makowce i wzbogaca smakiem świąteczną
Zasmakuj KuchniSyrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym
Kulinarne przygody GatityKilka dni przed Świętami lub przed planowaną imprezą warto zrobić domowe śledzie, wydatek nie duży, a smak o niebo lepszy od gotowych ze sklepu. Marynata z
Apetyczna babeczkaParę słów na temat ksylitolu. Jest to jeden ze składników dżemu. Wspaniały, domowy dżem z nasionami chia i cukrem brzozowym czyli ksylitolem, który ma działanie przeciwgrzybiczne
Szczęśliwa kuchnia