Składniki: - 1 kg winogron ciemnych - 1 kg cukru - 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego Przygotowanie: Z owoców usuwamy pestki. Winogrona przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką
Życie zaczyna się w kuchniWspaniały, gęsty, bardzo smaczny miód z mniszka lekarskiego. Doceniany za właściwości lecznicze oraz smak i konsystencję. Przepis znalazłam kiedyś na pewnej grupie kulinarnej na Facebooku i
Życie zaczyna się w kuchniPyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie
Życie zaczyna się w kuchniPrzepis na te buraczki dostałam od siostry, która znowu wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie
Życie zaczyna się w kuchniDo zrobienia soku wykorzystujemy sokownik na parę. Nie posiadam niestety swojego ale moja niezawodna przyszła teściowa zawsze służy pomocą. Sokownik do robienia soków jest idealny. Przede
Życie zaczyna się w kuchniI przedstawiam kolejną propozycję do słoików aby zatrzymać zapas marchewki w innym wydaniu niż mrożona czy duszona. Marchewka w zalewie. Będę monotematyczna ale przepis również
Życie zaczyna się w kuchniCześć Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszych zapraw, czyli kolejny przepis. Tym razem przepis na ogórki curry. Tak jak i wczoraj przepis wypróbowany już w zeszłym roku, a
blog.moje-pasje.infoTen przepis powstał jesienią, ale biorąc pod uwagę dostępność produktów, można go wykorzystać także zimą. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ketchupów, których składy prawie zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaZiołowe i czosnkowe masło do doskonały dodatek do potraw i kanapek. Często jego cena w sklepie jest dość wysoka, ale można bez większego problemu przygotować je
MarcinChefJuż wiele razy w przepisach na blogu pojawiła się mąka owsiana. Jeśli do tej pory zawzięcie szukaliście jej na sklepowych półkach, a gdy już znaleźliście
Nastoletnie WypiekanieZ tego co wiem - to wiele osób zna te ciasteczka z dzieciństwa. Ja niestety poznałam ich smak dość późno, ale odkąd upiekłam je po raz pierwszy
Di gotuje"Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać
Słodki KompromisKiszone pomidory jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno, właściciel pewnej sentymentalnej dla mnie góralskiej karczmy, poczęstował nas banalnie prostą w przygotowaniu, a niebywale pyszna w smaku
Słodki KompromisCzosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli
Codzienna kuchnia niecodzienna