Będąc na diecie bardzo często praktycznie codziennie przygotowuję sałatki do pracy. W zależności od tego jakie składniki mam w domu komponuje sałatkę. Uwielbiam truskawki, one też
Kulinarne pyszności MolkiDżemy to świetny sposób na zachowanie smaku owców na zimowe dni, a także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo
Pyry na GazPrzygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste. Wystarczy odpowiednia mąka wymieszana z wodą i kamienne lub szklane naczynie. Czytaj dalej »
Przepisy KulinarneSkładniki: 2 kg ogórków gruntowych; 3 litry wody; 6 łyżek soli; 3 łyżki białego cukru; Duża główka czosnku; Koper do kiszenia ogórków; 2 korzenie chrzanu
Gospodyni MiejskaNie wie m jak wy, ale ja bardzo często wykorzystuję szpinak w swoich wypiekach – zarówno tych na słodko , jak i na ostro . Kiedyś pokazywałam Wam
Ostra na SłodkoJakiś czas temu zapanowała moda na kiszonki, czyli kiszone warzywa. Uważam, że to bardzo dobra moda, ponieważ wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe dla naszego organizmu
Kulinarne przygody GatityDziś na blogu w roli głównej pan rabarbar ! W końcu maj to najlepszy dla niego czas. W dzisiejszym wpisie parę słów o właściwościach rabarbaru, o tym
Kulinarne przygody GatitySkładniki – porcja na słoik 4,25 l : 1,5 kg ogórków gruntowych, 2 l przegotowanej ciepłej wody, 2 łyżki soli, zestaw do kiszenia (liście i
Coś bym zjadłaNiedzielny wieczór. Właściwie to późne popołudnie; wieczory dla mnie praktycznie nie istnieją. W każdym razie o godzinie dwudziestej nadal jest ciepło i jasno, a ja mogę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis ten przetestowałam w zeszłym roku. Zrobiłam ok 10 słoiczków, które zjedliśmy piorunem. Passata własnej roboty stanowi idealną bazę do różnego rodzaju sosów, do makaronu
Ze smakiem bez glutenuWłaściwie wyszedł dżem pomarańczowy ponieważ smaku dyni nie czuć w ogóle. Bardzo fajny, aromatyczny i lekki dżemik. Ja robię w wersji niskosłodzonej ale jeśli ktoś
Ze smakiem bez glutenuSe zon na paprykę i pomidory w pełni więc grzechem jest ich nie wykorzystać i nie zapewnić sobie pysznych obiadków na zimę. Leczo do słoików robię
Ze smakiem bez glutenuDynię marynowaną na słodko robiłam w tym roku po raz pierwszy. W przyszłym roku na pewno powtórzę ten przepis. Dynia wyszła miękka ale jednocześnie chrupiąca. Smak
Ze smakiem bez glutenu