Składniki: - 1 kg winogron ciemnych - 1 kg cukru - 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego Przygotowanie: Z owoców usuwamy pestki. Winogrona przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką
Życie zaczyna się w kuchniWspaniały, gęsty, bardzo smaczny miód z mniszka lekarskiego. Doceniany za właściwości lecznicze oraz smak i konsystencję. Przepis znalazłam kiedyś na pewnej grupie kulinarnej na Facebooku i
Życie zaczyna się w kuchniPyszny, aromatyczny keczup z cukinii. Śmiało mogę stwierdzić, że nie jadłam lepszego keczupu, nawet mój ulubiony Heinz przy tym wymięka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście...nie czekajcie
Życie zaczyna się w kuchniPrzepis na te buraczki dostałam od siostry, która znowu wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie
Życie zaczyna się w kuchniDo zrobienia soku wykorzystujemy sokownik na parę. Nie posiadam niestety swojego ale moja niezawodna przyszła teściowa zawsze służy pomocą. Sokownik do robienia soków jest idealny. Przede
Życie zaczyna się w kuchniI przedstawiam kolejną propozycję do słoików aby zatrzymać zapas marchewki w innym wydaniu niż mrożona czy duszona. Marchewka w zalewie. Będę monotematyczna ale przepis również
Życie zaczyna się w kuchniCześć Dzisiaj ciąg dalszy wczorajszych zapraw, czyli kolejny przepis. Tym razem przepis na ogórki curry. Tak jak i wczoraj przepis wypróbowany już w zeszłym roku, a
blog.moje-pasje.infoTen przepis powstał jesienią, ale biorąc pod uwagę dostępność produktów, można go wykorzystać także zimą. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ketchupów, których składy prawie zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaZiołowe i czosnkowe masło do doskonały dodatek do potraw i kanapek. Często jego cena w sklepie jest dość wysoka, ale można bez większego problemu przygotować je
MarcinChefZ tego co wiem - to wiele osób zna te ciasteczka z dzieciństwa. Ja niestety poznałam ich smak dość późno, ale odkąd upiekłam je po raz pierwszy
Di gotuje"Słodkie wspomnienie lata" taką etykietkę mogłabym zawiesić na każdym słoiku w mojej spiżarce. Truskawki, czereśnie, morele, jagody - są z nami tak krótko, że koniecznie trzeba zamykać
Słodki KompromisKiszone pomidory jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno, właściciel pewnej sentymentalnej dla mnie góralskiej karczmy, poczęstował nas banalnie prostą w przygotowaniu, a niebywale pyszna w smaku
Słodki KompromisCzosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaKetchup to niezastąpiony towarzysz wielu dań. Nie wyobrażamy sobie bez niego hot-dogów, pizzy, zapiekanek. Często swym wyrazistym smakiem jest kołem ratunkowym dla niezbyt udanych
Jadło i czytadło