Taka tam, skromna ilość dżemu, wystarczy nam akurat na cały rok. Zrobiłam go na próbę, może dla kogoś w prezencie. Z reguły tak to właśnie wygląda
KardamonovyNie będzie porządnego wstępu, bo najnormalniej w świecie mam lenia. Długie weekendy są fajne, ale rozleniwiają jak nie wiem co. Parę dni temu, zrobiłam trochę przypadkiem
KardamonovyJuż Wam piszę co i jak. Dwa tygodnie temu wymyśliłam sobie coś ekstra (ależ byłam z siebie zadowolona) – dżem z brzoskwiń z habanero. I ten
KardamonovyCiąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I
KardamonovyParę dni temu wybrałam się z tatą na giełdę owocowo-warzywną, na której to wyhaczyłam same cuda. Chciałam też jedną antonówkę, ale koleś powiedział, że mam
KardamonovyPierwszy raz jadłam je u mojego taty. Były nieco inne w smaku niż tradycyjne. Byłam przekonana, że to kwestia dodania do nich wędzonych śliwek. Nic z
KardamonovyTo już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej
KardamonovyPierwszy raz jadłam go chyba w Norwegii. Taki zwykły, sklepowy. Wiedziałam, że kiedyś sama go zrobię. I tak oto jest. Domyślam się, że nie będzie miał
KardamonovyTo chyba już ostatni post z przepisem na dodatek do bułek z szarpaną. Ostatni obecnie, nie ogólnie. Przepis szybki i przyjemny (poza uronieniem paru łez). Zastawiam
KardamonovyŻadne tam tegoroczne odkrycie, żeby nie było. To odkrycie zeszłoroczne, przepyszne. W tym roku spróbuję dla odmiany zakisić marchewkę. Taki plan. Na zdrowie. Składniki: 4 pęczki
KardamonovyZrobione już któryś raz z kolei, ale jakoś nigdy nie wylądowały na blogu. Proszę więc bardzo, oto i są. Jeżeli chodzi o rodzaj gorczycy, możecie użyć
KardamonovyNie lubię moreli. Parę dni temu kupiłam jedną sztukę, dla córy, niech próbuje nowych smaków. Zanim dałam jej pierwszy kawałek, spróbowałam ja. Kawałeczek. 5 minut później
KardamonovyZacznę od tego, że przepis na kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili jest z książki „Misa Mocy”, Ewy Ługowskiej. Trochę sceptycznie do niego
KardamonovyMizeria na zimę do słoików to przepis, który wyciągnęłam od teściowej. W zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam tych ogórków, były pyszne. Od razu wiedziałam, że przepis
KardamonovyHanna Szymanderska, to jej przepis. Tak jak pisałam Wam wielokrotnie, nigdy mnie nie zawiodła. Nie wiem jak będą smakowały śliwki w occie z przyprawami korzennymi, muszą
Kardamonovy