To już któryś, nawet nie wiem który przepis na ogórki konserwowe na blogu. Są w różnych rodzajach zalew. Tym razem przygotowałam takie ogórki, które nie wymagają zagotowania wcześniej zalewy. Wychodzą mega chrupiące. Podaję dwa szybkie sposoby :-) Składniki: Do każdego słoika pakujemy: niewielkie umyte ogórki gałązkę kopru z baldachem marchew pokrojoną w słupki lub plastry kawałek chrzanu 1/2 łyżeczki gorczycy 2-3 kulki ziela angielskiego listek laurowy kilka ziarenek czarnego pieprzu 1-2 ząbki czosnku S... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...