Zapraszam do mojej kuchni na pomidorowe szaleństwo...LISEK Pomidory na zimę Składniki:3 kg pomidorów2 łyżki soliPrzygotowanie:Pomidory należy umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Obrane
Anioły w kuchniprzetwory. Na pierwszy rzut poszły sosy. W przyszłym tygodniu zabieram się za surówki i marynowaną paprykę. Oprócz znanego już Wam ajwaru i sosu z pieczonych warzyw , przygotowałam także sos z cukinii. Sos nie jest bardzo gęsty (nie redukowałam go zbyt długo), idealnie zatem sprawdzi się jako sos do makaronu, klusek, czy ryżu. Sos z cukinii i pomidorów Składniki
PatiGotujeulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne na jesienne czy zimowe obiady :) Składniki: 1 czerwona cebula 1 nieduża cukinia łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 nieduże ząbki czosnku
Gotowanie z pasjązimnej wody. Obierz ze skórki i powycinaj twarde dupki. Poukładaj w wyparzonym słoiku. Zagotuj pół litra wody z połową łyżeczki soli. Zalej pomidory, tak aby wszystkie się schowały pod wodą. Zakręć pokrywką i pasteryzuj 10-15 minut. Przetwór na zimę gotowy, idealne do sosów, zup i sals. SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiJeśli nie wiecie co zrobić z pomidorów ..zróbcie paprykarz...szczerze mówiąc czemu nazywa się paprykarz trudno powiedzieć..ale taka nazwę i przepis znalazłam tutaj..Przepis pochodzi
Moje domowe kucharzeniejuż ostanie moje przetwory z pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek
Delicious TitbitsMoże zrobisz jeszcze kilka słoiczków w najbliższy weekend? Składniki: (8 słoików po 330 ml*) 5 kg podłużnych pomidorów, 7 średnich sztuk cebuli, 2 sztuki czerwonej papryki, 1/2 średniej papryczki chilli, 125 ml octu spirytusowego, 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej - do przetworów, 400 g cukru, 1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 1/3 łyżeczki gorczycy
Plate of Joydodatkiem do drobiu, makaronów, a także na kanapki, a zresztą sami zdecydujecie z czym ją zjeść!. Składniki na ok. 8-9 słoików po 200-220 ml: 2 kg zielonych pomidorów 1,2 kg cebuli 2 jabłka 4 płaskie łyżeczki pasty chili lub 4-5 cm świeżej papryki 10 dag cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki startego imbiru 2 płaskie(...)kawałku materiału: 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego kawałek gałki muszkatołowej, ok 1/3 Solanka: 3 szklanki wody 1/2 szklanki soli, najlepiej nie jodowanej do przetworów 1. Pomidory dokładnie myjemy, cebule obieramy z łupin i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę, która powstanie z pomidorów i cebuli zalewamy solanką i odstawiamy na ok. 2 godziny
Apetyczna babeczkaSezon pomidorowy w pełni. To idealny czas żeby zachować smak lata w słoiku. Jednym z najlepszych znanych mi sposobów na zatrzymanie smaku pomidorów jest ich suszenie
Pyry na Gazpomidorów powoduje, że BPA wręcz do nich przywiera. Efekt działania BPA to otyłość, zaburzenia hormonalne i cukrzyca typu II. Jeśli korzystasz z kupnych przetworów wybieraj raczej te w szklanych naczyniach. Choć wszyscy lubimy pachnące, aromatyczne pomidory prosto z krzaka, najzdrowsze są jednak te przerobione. Obróbka termiczna wyjątkowo pomaga wydobyć z pomidorów to co dla nas najzdrowsze. Im dłużej przetwarzane(...)intensywniesze mają zabarwienie i tym zasobniejsze w likopen. Czerwony barwnik pomidorów - likopen zajmuje się "wyłapywaniem" wolnych rodników odpowiadających za starzenie się, a także wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz likopenu, potas i błonnik to bogactwo przetworów pomidorowych. Przecier na zimowe zapasy zrobiłam metodą tradycyjną, tzn, obrałam ze skóry, następnie przetarłam przez sito, by pozbyć się pesteczek i mocno odparowałam. Jest mocno skoncentrowany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapasów i napełnianie piwnic i spiżarni domowymi przetworami. Ja na razie jestem na etapie czerpania ze spiżarni mojej ukochanej Mamy. Pewnie przyjdzie dzień, że to ja przejmę ten nawyk, ale na tą chwilę nie wyobrażam sobie, że mogłabym przygotować lepsze przysmaki niż mama Hania. Tym razem przedstawię przepis na domowe suszone pomidory. Może mniej tradycyjne, ale tak samo mistrzowskie
Kuchnia po mojemuMamy teraz najlepszy czas na pomidory,polne pachną cudownie po prostu, są wspaniałe na przetwory zimowe. Moje przetwory robię z pomidorów Lima, niektórzy mówią o nich "paprykowe". Przygotowałam z nich dzisiaj passatę. Można ją wykorzystać na zupę, sos czy rozcięczyć, aby otrzymać pyszny sok. SKŁADNIKI: 5 kg dojrzałych pomidorów polnych sół, pieprz, cukier (niekoniecznie) do smaku 5 ząbków czosnku
Kuchnia BeatyCzas na zrobienie zapasów na zimę. Dzisiaj zamykam w słoikach smak pysznych pomidorów. Pomidory po fińsku to bardzo szybki i łatwy sposób na zakonserwowanie tych pysznych
Pani M - kuchnia smakowitaIdealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół
czarrna od kuchni