Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony i smakują tak jak pomidory powinny smakować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Cebulę kroję w piórka. Oczyszczoną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Najpierw ugotuję fasolkę szparagową: Wodę w której będę gotowała fasolkę, delikatnie solę i słodzę, dodałam łyżeczkę soli do przetworów i łyżeczkę cukru. Do gotującej wody(...)zeszklonej cebuli dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, pozostały olej i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszam. Po 15 minutach dodaję pomidory, ocet, doprawiam solą i pieprzem, dodaję cukier (dodałam około 25 gramów), ziele angielskie, listki laurowe, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając
Uwaga Babcia Gotujekoncentratu, bo ten sos pomidorowy wygrywa z nimi w przedbiegach. Teraz pomidory są aromatyczne, pyszne, słodkie, najsmaczniejsze i koniecznie trzeba to wykorzystać w kuchni !!! Robię co roku różne przetwory z pomidorów, polecam szczególnie: pomidory w słoikach Suszone pomidory w zalewie Przepis na suszone pomidory w zalewie oliwnej Pieczone pomidory Pomidory na zupę do słoików Koktajl pomidorowy Domowy ketchup ze świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPomidory na hinduską nutę czyli przetwory 2018 Jak to w lecie, mam zapędy do przerabiania wszelkich warzyw i owoców na zimę. Pomidory na hinduską nutę – czyli pyszny lekko ostry w smaku sos. Ten pomysł powstał w momencie, gdy na placu kupiłam bardzo dojrzałe nasze polskie pomidory. Tak dojrzałe i miękkie, że tylko do przetworów się nadawały. Mógłby(...)zapobiec psuciu się zawartości słoików, olej zrobi warstwę nieprzepuszczalną. Tak przygotowany sos możesz użyć do dań z ryżem, makaronem albo posmarować nim kromkę zgrilowanego chleba. Mniam ! Pomidory na hinduską nutę czyli przetwory
Kuchnia na wzgórzuFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Pokażemy Ci tutaj, jak zrobić własne suszone pomidory. Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz, ale
CRAVEmonkeyDomowy keczup pomidorowy Ceny pomidorów w tym roku zachęcają do tworzenia przetworów. Kupując pomidory na straganie miałam w głowie przerobienie ich na przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego
na moim stole...Sezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom. Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki
Cukiernia PychotkiZimowa sałatka z zielonych pomidorów Składniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1
Gotujemy i jemySkładniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1
KorniszonkiPomidory na zupę do słoików. Pomidory w sosie pomidorowym . Chciałam Wam dziś przedstawić mój sposób na najprostsze pomidory w słoikach na zimę, z których robię zupę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoim Gotowaniu ujrzałam przepis na marynowane na ostro, nie zawahałam się ani na chwilkę żeby je zrobić:). Bardzo jestem ciekawa ich smaku, ponieważ to pierwszy w moim życiu przetwór z pomidorów. Mam cichą nadzieję, że będą ciekawą, a na pewno kolorową, przypominającą lato alternatywą na stole w jakiś zimowy dzień. Podobno pyszne do pieczonych mięs i kanapek :). Pomidorki koktajlowe marynowane
Pieguskowa KuchniaPomidory suszone przygotowujemy z mięsistych podłużnych pomidorów. Jeszcze latem ususzyłam 3 kg. tych pomidorów i przechowywałam w naczyniu próżniowym w lodówce. Nareszcie dziś postanowiłam dokończyć dzieła
Kuchnia BeatyPojawiły się już pierwsze tzw. polne pomidory, czyli podłużne. Są mięsiste, idealne do przecierów, keczupów, do wszelakich przetworów. Ale zanim zacznę je przetwarzać muszę się nimi nacieszyć tak na szybko, na już ! Nieodzownym punktem mojego letniego kulinarnego programu są pieczone pomidory. Przepis podpatrzony swego czasu na niestety już dziś nieaktywnym blogu Lepszy smak. Nawiasem mówiąc strasznie żałuję, że Ania
Kulinarne przygody Gatitynadzieję, że to się wkrótce zmieni. Najczęściej pomidory z własnej działki (głównie są to pomidory malinowe bądź koktajlowe) zjadamy na surowo lub w postaci sałatek. Do przetworów (ale także do sałatek) lubię wykorzystywać pomidory odmiany lima. Są to pomidory ze stosunkowo małą ilością pestek i sezonie są one dość tanie. Poniżej znajdziecie przepis na pomidory w solance. Z takich pomidorów
blog.moje-pasje.infoprowansalskimi, do blendera można też wrzucić dodatkowo świeżą bazylię, sos przelać do słoików i pasteryzować ok. 15-20 minut). źródło przepisu Przepis dodaję do akcji Róbmy przetwory! 2016 i Pora na pomidora
FitKot